ΝΔ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρόβα τζενεράλε

ΝΔ: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρόβα τζενεράλε

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην εκλογική διαδικασία της ΝΔ βρίσκονταν από νωρίς το πρωί στις θέσεις τους. Τα εκλογικά κέντρα ήταν ανοιχτά, οι χειριστές  μπροστά στα tablets και τα μέλη της ΚΕΦΕ στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, αναμένοντας τα νέα από την εκλογική διαδικασία. Η εικονική εκλογική διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη από το πρωί της Κυριακής, ημέρα γενικής δοκιμής ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου. «Ότι ακριβώς κάναμε και την προηγούμενη φορά», μας έλεγε χαριτολογώντας μέλος της ΚΕΦΕ, θέλοντας να καταδείξει το πόσο διαφορετικά εξελίσσεται η προετοιμασία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του Νοεμβρίου που είχε ως κατάληξη το τραυματικό για τη ΝΔ φιάσκο της αναβολής των εκλογών. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14.00 και σε ανακοίνωσή του το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζει: "Σήμερα ολοκληρώθηκε με επιτυχία σε συνεργασία με την εταιρεία Vodafon η γενική δοκιμή του συστήματος για την εκλογή νέου προέδρου της ΝΔ. Ο στόχος της δοκιμής σε συνθήκες πραγματικών εκλογών επετεύχθη. Με βάση το απότέλεσμα οι όποιες διαδικαστικές λεπτομέρειες παρουσιάστηκαν θα αντιμετωπιστούν άμεσα και την επόμενη Κυριακή 20/12/2015 η διαδικασία της ψηφοφορίας θα διεξαχθεί χωρίς προβλήματα"σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες όλα έχουν πάει καλά.  

Παράγοντες της ΚΕΦΕ εμφανίζονταν από το πρωί αισιόδοξοι ότι τα πάντα θα εξελιχθούν ομαλά και διαβεβαίωναν για τον πολύ υψηλό βαθμό προετοιμασίας και του ίδιου του κόμματος. Σε πολύ  μεγάλο βαθμό, άνω του 80%,  έχει καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός  χειριστών, ενώ οι πληροφορίες  αναφέρουν  ότι δεν ξεπερνούν τα δέκα τα εκλογικά τμήματα στα οποία δεν έχει βρεθεί χειριστής και  θεωρείται  βέβαιο ότι και αυτές οι θέσεις  θα καλυφθούν εντός της επόμενης εβδομάδας. Εάν αυτό δεν συμβεί πάντως σε απόλυτο βαθμό  ίσως υπάρξει τελικά ένας πολύ μικρός αριθμός συγχωνεύσεων εκλογικών τμημάτων.

Σε γενικές γραμμές  οι ανησυχίες για την διεκπεραίωση της εκλογικής διαδικασίας έχουν υποχωρήσει και εφόσον όλα εξελιχθούν μέχρι τέλους καλά στην γενική δοκιμή, θα εξαλειφθούν. Και έτσι  μία περιπέτεια τριών μηνών, στη διάρκεια των οποίων χρειάστηκε να περάσει η ΝΔ από σαράντα κύματα, θα οδεύσει προς το τέλος της. Τουλάχιστον σε τεχνικό επίπεδο, που αποτελεί, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, και το πρώτο ζητούμενο. Απόλυτα  βέβαιος ότι  η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο εμφανίστηκε και  ο μεταβατικός Πρόεδρος της ΝΔ, Γιάννης Πλακιωτάκης, συνομιλώντας το Σάββατο με δημοσιογράφους. Διαβεβαίωσε όχι μόνο πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ομαλά, αλλά και πως η ΝΔ θα προχωρήσει συντεταγμένα στην επόμενη μέρα. 

Το ερώτημα είναι βέβαια εάν στην πορεία αυτή θα έχει δίπλα της και σημαντικό τμήμα της κοινωνίας; Αυτό είναι  και το στοίχημα, της τελευταίας εβδομάδας, η οποία αναμένεται να κυλήσει με πολύ έντονους αντικυβερνητικούς τόνους από το σύνολο των υποψηφίων Προέδρων. Ο ίδιος ο κ. Πλακιωτάκης απηύθυνε κάλεσμα για μαζική προσέλευση στις κάλπες, ενώ οι τέσσερις διεκδικητές της ηγεσίας εντείνουν και εκείνοι, από τη δική τους πλευρά, τις προσπάθειες για να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των πολιτών, επισημαίνοντας την πολύπλευρη σημασία της συμμετοχής τους. Αυτή είναι στην ουσία η μεγάλη εσωκομματική αγωνία των προσεχών ημερών. Πολλά άλλα που αφορούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας θα διαφανούν σήμερα, αλλά το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες, αυτό δεν μπορεί να το δείξει η...γενική πρόβα! Και είναι μείζον για την επόμενη ημέρα της ΝΔ.

Πολλοί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνδέουν μάλιστα ευθέως το εύρος της συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία και με την ίδια την πολιτική νομιμοποίηση που θα έχει η νέα ηγεσία, άρα και με τη δυνατότητά της όχι μόνο επουλώσει πληγές που έχει ανοίξει η 22η Νοεμβρίου, αλλά και να προωθήσει μεγάλες εσωκομματικές αλλαγές, σε δομές και πρόσωπα, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο ακόμη και η ίδια η ενότητα της παράταξης.  Υπερβολική αυτή η ανησυχία;  Κάθε άλλο! Μπορεί οι υποψήφιοι Πρόεδροι να επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες ότι εγγυώνται την ενότητα και οι ίδιοι προσωπικά, αλλά όσα συμβαίνουν στο παρασκήνιο της προεκλογικής κούρσας, οι παντός είδους φήμες, οι καταγγελίες, οι υπαινιγμοί. όλα αυτά κάθε άλλο παρά ενισχύουν την αίσθηση πως ότι και να γίνει στις κάλπες, η επόμενη ημέρα θα βρει τους πάντες στη ΝΔ διατεθειμένους να πάρουν το... "σφουγγάρι", που έλεγε και το 2009 ο Αντώνης Σαμαράς, για να σβήσουν όσα έχουν προηγηθεί στη διάρκεια της προεκλογικής κούρσας. 

Πολιτικά οι συνέπειες όλης αυτής της περιπέτειας παραμένουν ακόμη αχαρτογράφητες και αν σε κάτι συμφωνούν όλοι είναι πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των πολιτών, τόσο  μεγαλύτερα περιθώρια αντιμετώπισής τους θα έχει η νέα ηγεσία της ΝΔ. Γι΄αυτό και άλλοι προσπαθούν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον της κοινωνίας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι πρόκειται για διαδικασία που δεν αφορά στενά τη ΝΔ, αλλά την ίδια τη χώρα. Διότι οι πολίτες που θα προσέλθουν την επόμενη Κυριακή στις κάλπες δεν θα επιλέξουν μόνο Πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και επόμενο Πρωθυπουργό. Όπως χαρακτηριστικά το περιέγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης «η μαζική συμμετοχή στις 20/12 δεν είναι κρίσιμη μόνο για τη ΝΔ αλλά και για την πατρίδα μας» και «αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει είναι πως θα πείσουμε τους πολίτες ότι στις 20/12 δεν εκλέγουμε μόνο Πρόεδρο, αλλά τον επόμενο Πρωθυπουργό».