Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Ήταν μέσα Δεκεμβρίου 2015 όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως υποψήφιος Πρόεδρος, παρουσίαζε το σχέδιο 111 ημερών για την ανασυγκρότηση της ΝΔ. Δεσμευόταν τότε ότι σε περίπτωση εκλογής του, αυτό θα ήταν το ορόσημο για μια ΝΔ που θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή, πραγματοποιώντας ριζικές εσωκομματικές αλλαγές που θα την καταστήσουν πολιτικά ανταγωνιστική και έτοιμη να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Στον πολύ ισχυρό ακόμη ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος φάνταζε τότε απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό σκηνικό.
"Εγγυώμαι ότι σε 111 μέρες μετά την 10η Ιανουαρίου, δηλαδή το Πάσχα του 2016, η Νέα Δημοκρατία θα έχει ανασυγκροτηθεί από την αρχή. Θα είμαστε ένα ανοιχτό, δυναμικό, σύγχρονο, ευρωπαϊκό κόμμα έτοιμο να αναλάβει τις τύχες της Ελλάδας στην πιο δύσκολη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας της", είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Τέσσερις μήνες μετά την εκλογή του, μιλώντας την περασμένη Τετάρτη στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Επιτροπής, διακήρυξε πως ο ίδιος τήρησε την πρώτη δέσμευσή του "να βάλουμε τα θεμέλια για μια νέα Νέα Δημοκρατία μέσα σε 111 μέρες".
Είναι αλήθεια πως οι 111 ημέρες, που ξεκινούσαν από την επομένη της εκλογής του νέου Προέδρου της ΝΔ, παρήλθαν. Το 10ο Συνέδριο ολοκληρώθηκε, το νέο Καταστατικό, που αποτελεί βασικό εργαλείο για την ανασυγκρότηση της ΝΔ, εγκρίθηκε. Και το ερώτημα είναι "άλλαξαν λοιπόν όλα σύμφωνα με τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Προέδρου της ΝΔ";
Σε πολύ μεγάλο βαθμό ναι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το χρονοδιάγραμμα τηρήθηκε στο ακέραιο. Σε ό,τι αφορά δε στην ουσία των καταστατικών αλλαγών, η αλήθεια είναι ότι βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν πράξη. Καθιερώθηκε 5ετής θητεία και για τον Πρόεδρο του κόμματος, η οποία επισημαίνεται ως ουσιώδης αλλαγή στην κατεύθυνση εναρμονισμού της ΝΔ με τα ισχύοντα στους κόλπους των άλλων ευρωπαϊκών κεντροδεξιών κομμάτων. Έγιναν μικρότερα και πιο ευέλικτα τα συλλογικά κομματικά όργανα, με μείωση στο μισό του αριθμού των συνέδρων, όπως και των μελών της Πολιτικής Επιτροπής, όπου η μείωση είναι αισθητά μεγαλύτερη (άνω του 50%) στα ex oficcio, σε σχέση με τα αιρετά (-25%). Η δέσμευση για πιο λιτή κομματική δομή είναι σαφές ότι γίνεται πράξη μέσα από τις αποφάσεις του συνεδρίου. Αν θα αποδειχθεί και πιο αποτελεσματική, όπως έχει προαναγγελθεί, είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία και θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Σε ό,τι αφορά στην αξιολόγηση, που αποτελούσε κεντρική δέσμευση, στο άρθρο 37 προβλέπεται πως όλοι οι αιρετοί αξιωματούχοι του κόμματος αξιολογούνται βάσει Κανονισμού Αξιολόγησης που εγκρίνεται από την Πολιτική Επιτροπή. Απομένει επίσης να φανεί στην πράξη πως ακριβώς θα λειτουργήσει. Όπως και η, επίσης υπεσχημένη, συμμετοχή των οργανώσεων βάσης στη διαμόρφωση πολιτικών.
Η πρόβλεψη πάντως για δυνατότητα των κομματικών οργανώσεων να συντάσσουν ψηφίσματα τα οποία θα συζητούνται στην ΠΕ, παρότι μπήκε στη δημόσια διαβούλευση, δεν συμπεριλήφθηκε στις καταστατικές αλλαγές. Ενώ σε ότι αφορά στην συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων δεν υπάρχει επί της ουσίας αλλαγή, καθώς παραμένει, όπως συνέβαινε και με το προηγούμενο καταστατικό, στην διακριτική ευχέρεια του Προέδρου να ζητά την γνώμη των μελών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος "για την επιλογή των υποψηφίων βουλευτών εφαρμόζει σύστημα αξιολόγησης, συστήνει Μητρώο Υποψήφιων Βουλευτών και μπορεί να ζητεί την γνώμητων μελών του κόμματος"
Μία από τις δεσμεύσεις που υλοποιήθηκε πλήρως από τον νέο Πρόεδρο της ΝΔ είναι αυτή που αφορά στα ασυμβίβαστα κομματικών και κρατικών θέσεων, τα οποία είναι αισθητά πιο διευρυμένα για τα μέλη της ΠΕ, αλλά και της ΕΓ.
Αναπτυξιακό σχέδιο
Από τις βασικότερες προεκλογικές δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτελούσε και η προετοιμασία ενός αποτελεσματικού σχεδίου ανάπτυξης για την Ελλάδα. Στο πλαίσιο του 10ου Συνεδρίου παρουσιάστηκε πράγματι το προγραμματικό πλαίσιο με τις πρώτες 25 προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Προτάσεις που ως βασικό χαρακτηριστικό, μιας και διανύουμε περίοδο εντεινόμενης δημοσιονομικής στενότητας, έχουν το γεγονός πως η υλοποίησή τους δεν απαιτεί χρήματα (κάτι που αυτομάτως θα δημιουργούσε την ανάγκη εξεύρεσης ισοδυνάμων), αλλά αντίθετα , όπως υποστηρίζει η ηγεσία της ΝΔ, η εφαρμογή τους μπορεί να φέρει χρήματα στην ελληνική οικονομία. Μέχρι τέλος Μαίου ενδεχομένως να δοθεί στη δημοσιότητα και ένα ακόμη τμήμα του προγράμματος της ΝΔ
Στις δεσμεύσεις Μητσοτάκη για την πορεία των 111 ημερών συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική εξυγίανση του κόμματος που έχει ήδη δρομολογηθεί με την εξαγγελία προγράμματος δραστικής μείωσης των δαπανών του κόμματος, με την μετακόμιση από το κτήριο της Συγγρού στην οδό Πειραιώς με ενοίκιο μειωμένο περίπου κατά 90%, αλλά και με καταστατικές προβλέψεις για απαγόρευση τραπεζικού δανεισμού, καθώς και υποχρέωσης ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.
Άνοιγμα στην κοινωνία
Μία από τις σταθερές προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη αφορά και στην ενεργοποίηση πολιτών που θέλουν "να συνδράμουν εθελοντικά την προσπάθεια ανάταξης της Νέας Δημοκρατίας. "Από διεθνούς κύρους τεχνοκράτες, μέχρι φοιτητές", όπως είχε πει. Ο προσανατολισμός αυτός, το άνοιγμα στην κοινωνία, όπως λένε στη ΝΔ, είναι σαφής στη διαδικασία κατάρτισης του προγράμματος, η οποία προχωρά με τη συνδρομή προσωπικοτήτων που δεν ανήκουν στο κόμμα της ΝΔ, αλλά και τεχνοκρατών που ανταποκρίθηκαν στη σχετική δημόσια πρόσκληση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήταν όμως και ένα από τα χαρακτηριστικά του 10ου Συνεδρίου το οποίο φιλοξένησε κατ'' ουσία ένα παράλληλο Συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν 2196 θεματικοί σύνεδροι οι περισσότεροι εκ των οποίων δεν ήταν κομματικά μέλη.
Γνωστοποιώντας το χρονοδιάγραμμα των 111 ημερών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώριζε, μεταξύ άλλων, τον περασμένο Δεκέμβριο: "Ας είμαστε ειλικρινείς. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία δεν είναι έτοιμη. Ενώ διαθέτει έμπειρα στελέχη, χρειάζεται συγκροτημένη δουλειά σε βάθος και από την αρχή ώστε να μπορέσει να αποκτήσει τα χαρακτηριστικά ενός μοντέρνου, λειτουργικού, ευρωπαϊκού κόμματος"
Πέντε μήνες μετά θεωρεί πως η εικόνα αυτή έχει αλλάξει πλήρως για το κόμμα του. Και το διακήρυξε από βήματος του Συνεδρίου: "Είμαστε έτοιμοι, για το καλό της πατρίδας, να αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν... Έχουμε το σχέδιο να κάνουμε την Ελλάδα να δουλέψει ξανά. Να ανακτήσει τη χαμένη της αυτοπεποίθηση".