Ν. Παπαϊωάννου για «αιώνιους» φοιτητές: Υπάρχουν 340.000 ανενεργοί σε σύνολο 750.000
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ν. Παπαϊωάννου για «αιώνιους» φοιτητές: Υπάρχουν 340.000 ανενεργοί σε σύνολο 750.000

Για 340.000 ανενεργούς φοιτητές σε σύνολο 750.000 έκανε λόγο ο Νίκος Παπαϊωάννου, υφυπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

«Πρώτα απ’ όλα να διευκρινίσουμε ότι η ακαδημαϊκή χρονιά περιλαμβάνει και την εξεταστική του Σεπτεμβρίου. Δεύτερον, ο νόμος θα εφαρμοστεί. Τρίτον, η Σύνοδος των Πρυτάνεων του Δεκεμβρίου είχε βάλει κάποια ζητήματα λογικά. Στη συνέχεια το υπουργείο ζήτησε από όλα τα πανεπιστήμια τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ενεργών και μη ενεργών φοιτητών. Μιλάμε για 340.000, ας το πούμε έτσι σε σύνολο, γύρω στις 750.000. Από τους 300 τόσους όμως, χιλιάδες υπάρχουν αυτοί που είναι ή εντελώς ανενεργοί. Μιλάμε ενδεχομένως από το 2000 2005 ή 2007 και δεν έχουν ξαναεμφανιστεί στους πανεπιστημιακούς χώρους. Αρκεί να πω ότι σε κεντρικό πανεπιστήμιο της Αθήνας υπάρχει φοιτητής που ενεγράφη το 1935, άρα γεννηθείς το 1917 ή 18 και επειδή δεν υπάρχει διαδικασία διαγραφής, αυτοί υπάρχουν ακόμα στις λίστες».

Όσο για το τι θα γίνει με όσους φοιτητές εργάζονται ή αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα σημείωσε σε δηλώσεις του στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6: «Και ο υπάρχων νόμος δίνει αυτές τις δυνατότητες σε όσους εργάζονταν, σε όσους κάνανε αναστολή φοίτησης, σε όσους είχαν προβλήματα υγείας. Προφανώς και αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία που θα έρθει και ακόμα και για τους φοιτητές που είδαν ότι το 2022 ψηφίστηκε ένας νόμος που λέει αυτά που λέει για την εφαρμογή του από φέτος οτιδήποτε έχουν ξεκινήσει την προσπάθειά τους και θέλουν και δείχνουν αυτή την προσπάθεια μέσα από τη συμμετοχή στις εξετάσεις είναι κάτι που εξετάζεται θετικά και στο τέλος είμαι σίγουρος ότι η νομοθετική ρύθμιση η οποία θα παρουσιαστεί, θα έχει όλα εκείνα τα κοινωνικά εχέγγυα που θα ξεχωρίζει πλήρως τον ανενεργό από τον φοιτητή εκείνον, ο οποίος, θέλησε να μπει ξανά στη διαδικασία να ολοκληρώσει τις σπουδές του».

«Τον Μάιο ο νόμος για τα πανεπιστήμια»

«Tον Μάϊο ο νόμος για τα Πανεπιστήμια που θα θεραπεύει τις δυσλειτουργίες στο θέμα της ασφάλειας. Μέχρι το τέλος του έτους τα πάντα θα λειτουργούν όπως πρέπει» δήλωσε αναφορικά με το θέμα της ανομίας στα Πανεπιστήμια.

Και συμπλήρωσε «Η φιλοσοφία είναι συνέπειες σε όλους όσους εμπλέκονται σε όλη τη διαδικασία. Συνέπειες στους παρανομούντες πολιτικές, πειθαρχικές και αστικές. Και ευθύνη των διοικήσεων των Πανεπιστημίων με ότι παρέλκει από τη λέξη ευθύνη, το εάν δηλαδή, δεν εφαρμόζουν το νόμο. Πρόσφατα, μάλιστα παρουσιάστηκε και εκτενώς το πλαίσιο από την Υπουργό, προχθές στη Σύνοδο των Πρυτάνεων (…) όλα αυτά βεβαίως και θα γίνουν μέσα στο Μάϊο. Θα υπάρξει λοιπόν, η θεραπεία κάποιων ζητημάτων που σχετίζονται με το χρόνο απονομής, με το ποιος συμμετέχει στην επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, έτσι ώστε να είναι όλα μέσα σε συγκεκριμένα χρονικά πλαίσια (…). Θα υπάρξουν λοιπόν, ρυθμίσεις έτσι ώστε όπως γίνεται με την ενδοοικογενειακή βία και την αθλητική βία, σε πολύ συγκεκριμένο και σύντομο χρονικό διάστημα (…). Προφανώς, θα υπάρξει πρόβλεψη έως σε αυτούς τους 24 μήνες να έχουν λήξει τα πάντα ή να έχει γίνει κάποια προσπάθεια».

Όσο για το πόσα Πανεπιστήμια μέχρι σήμερα έχουν καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας, ο κ. Παπαϊωάννου σημείωσε «Ολοκληρωμένο σχέδιο ασφαλείας σημαίνει ότι θα πρέπει το κάθε πανεπιστήμιο να έχει καταθέσει και τον τρόπο λειτουργίας των μηχανικών μέσων. Δηλαδή, η ασφάλεια δεν είναι μόνο η αστυνομία ή η φύλαξη. Όλα τα πανεπιστήμια έχουν καταθέσει και επιτροπές ασφαλείας και μονάδες ασφαλείας. Σχέδιο ασφάλειας λιγότερο από το 24 και σχέδιο ασφάλειας μαζί με τοποθετημένα και τα υπάρχοντα μηχανικά μέσα ακόμα λιγότερα (…). Τη γενική εικόνα θα τη δούμε αφού πάρουμε ακριβώς σε 2,5 μήνες από σήμερα τα τελικά ολοκληρωμένα σχέδια, διότι, όλα αυτά τέλος του χρόνου θα πρέπει να δουλεύουν. Δεν είναι τίποτα το να αγοραστούν και να τοποθετηθούν. Απλώς θέλει βούληση και απλώς πρέπει, ο ασκών τη διοίκηση να καταλάβει, όπως είμαι σίγουρος ότι όλες οι διοικήσεις των πανεπιστημίων το καταλαβαίνουν, ότι όταν ασκώ διοίκηση πρέπει και να εφαρμόζω τους νόμους».