Μέσα στην εβδομάδα το νέο νομοσχέδιο κατά του bullying
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
EUROKINISSI / ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
Ν. Κεραμέως στο Liberal

Μέσα στην εβδομάδα το νέο νομοσχέδιο κατά του bullying

Συζητείται εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο το νέο νομοσχέδιο του υπ. Παιδείας κατά του σχολικού εκφοβισμού (bullying), όπως δήλωσε το βράδυ της Κυριακής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε προς τιμήν της σε γνωστό εστιατόριο στην Κηφισιά.

Απαντώντας σε ερώτηση του Liberal, με αφορμή τα ιδιαίτερα αυξημένα κρούσματα σχολικής βίας που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη χώρα, η κυρία Κεραμέως υπογράμμισε:

«Αυτή την εβδομάδα έχουμε Υπουργικό Συμβούλιο και παρά το γεγονός ότι είμαστε στην τελική ευθεία των εκλογών, έχουμε νομοσχέδια προς συζήτηση. Εγώ προσωπικά φέρνω νέο νομοσχέδιο κατά του σχολικού εκφοβισμού».

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει – μεταξύ άλλων – τη δημιουργία καινοτόμων εργαλείων.

«Έχουμε φτιάξει μια πλατφόρμα, στην οποία θα μπορούν τα παιδιά να καταγγείλουν – ακόμη και ανώνυμα – περιστατικά τα οποία τους απασχολούν, είτε αφορούν τα ίδια είτε αφορούν ένα φίλο ή συμμαθητή τους. Κι αυτό γίνεται, για να ωθήσουμε τα παιδιά ακόμη περισσότερο στο να μιλήσουν και να μοιραστούν. Τα δεδομένα από τη διεθνή πρακτική δείχνουν ότι όσο περισσότερο τα παιδιά μιλούν, τόσο περισσότερο μπορούν να προλαμβάνονται καταστάσεις. Στόχος μας είναι να προλαβαίνουμε καταστάσεις, εξ’ ου και αυτή η νέα δυνατότητα που δίνουμε μέσω αυτής της ηλεκτρονικής εφαρμογής», τόνισε.

Οι τρεις πυλώνες για την αντιμετώπιση της σχολικής βίας

 «Ξεκινώντας από την ίδια την κοινωνία, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει έξαρση της βίας. Δεν ξέρω αν είδατε το πρόσφατο θλιβερό περιστατικό με τη νέα γυναικοκτονία στη Νίκαια… Όση περισσότερη βία έχουμε σε επίπεδο κοινωνίας, τόση περισσότερη βία θα έχουμε στα σχολεία. Τα σχολεία είναι ο καθρέπτης της κοινωνίας. Προφανώς, το σπίτι, το οικογενειακό περιβάλλον είναι το άλφα και το ωμέγα, διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο», είπε χαρακτηριστικά.

Η ίδια ανέλυσε τους τρεις πυλώνες στους οποίους εδράζεται η πρόληψη της σχολικής βίας και πώς μπορεί το σχολείο να βοηθήσει σ’ αυτό.

«Πρώτον, με πιο άμεσα και πιο μακροπρόθεσμα μέτρα. Χρειάζονται περισσότεροι ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί. Όταν ανέλαβα τα καθήκοντά μου στο Υπουργείο Παιδείας είχαμε 1.600 ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς στα σχολεία. Σήμερα, έχουμε 3.200.

Δεύτερον, με οριζόντιες επιμορφώσεις των εκπαιδευτικών και των στελεχών εκπαίδευσης, ώστε να τους δώσουμε εργαλεία για το πώς να αντιμετωπίζουν αυτά τα πρωτοφανή περιστατικά, με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι. Αυτές οι επιμορφώσεις θα γίνονται σε συνεργασία με τα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Τρίτον, έχουμε θεσμοθετήσει μία θέση που ονομάζεται “Σύμβουλος Σχολικής Ζωής”. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς, οι οποίοι έχουν λάβει ειδική εκπαίδευση, ώστε να κάνουν τα παιδιά να νιώθουν πιο οικεία και να τα παρακινήσουν να μιλούν πιο εύκολα για ό,τι τους απασχολεί».

Αναγκαίο το μάθημα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε, πάντως, πως «αυτά τα μέτρα από μόνα τους δεν φτάνουν», ενώ μίλησε εμφατικά για την αναγκαιότητα του μαθήματος της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα σχολεία.

«Όταν κανείς σκέφτεται ότι όλες οι γενιές των ανθρώπων που σήμερα είναι 30, 40 ή 50 ετών είχαν κάνει από νωρίς το μάθημα της σεξουαλικής αγωγής στο σχολείο, θα είχαμε ή δεν θα είχαμε λιγότερα περιστατικά; Πιθανότατα θα είχαμε λιγότερα. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Πήγα πριν από μερικούς μήνες σε ένα δημοτικό σχολείο στη Νάξο. Μπαίνω μέσα σε τάξη της Γ’ Δημοτικού και τους λέω “τι μάθημα κάνετε;” και μου λένε “σεξουαλική αγωγή και μαθαίνουμε το ασφαλές άγγιγμα”. “Τι σημαίνει ασφαλές άγγιγμα;”, ρωτώ τα παιδιά. Είναι ασφαλές να πιάσω τα μαλλιά της συμμαθήτριάς μου, αλλά δεν είναι ασφαλές να αγγίξω την ευαίσθητη περιοχή. Συνεπώς, τα παιδιά μαθαίνουν και καταλαβαίνουν τι είναι θεμιτό και τι δεν είναι, τι είναι αποδεκτό και τι δεν είναι», συνέχισε η Νίκη Κεραμέως.

«Αν όλη η γενιά των Ελλήνων πολιτών είχε εκπαιδευτεί σε αυτές τις βασικές έννοιες, δηλαδή πού βάζει κανείς όρια και πότε κάτι είναι θεμιτό και πότε όχι, τότε πιστεύω ακράδαντα ότι οι 30άρηδες, 40άρηδες και 50άρηδες δεν θα ήταν όπως είναι η σημερινή γενιά», ανέφερε επίσης.

Το διακύβευμα των εκλογών είναι η αυτοδυναμία

Αναφερόμενη, τέλος, στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, η Νίκη Κεραμέως υπογράμμισε πως «το διακύβευμα των εκλογών είναι η αυτοδυναμία».

«Θα γίνει η πρώτη κάλπη και στη συνέχεια, κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε και μια δεύτερη κάλπη με την λεγόμενη ενισχυμένη αναλογική. Η ψήφος είναι καθοριστική και στις δύο κάλπες. Δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε την πρώτη, γιατί είναι καταλυτικής σημασίας για το κλίμα που θα διαμορφωθεί», πρόσθεσε.

Την εκδήλωση προς τιμήν της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, στην Κηφισιά διοργάνωσαν ο γνωστός πλαστικός χειρουργός Μιχάλης Άλμπαν και η σύζυγός του, Μαρία Αντωνίου.