Χαρακτήρισε ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά του το Κυπριακό.
Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην επίλυση του Κυπριακού
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος
Eurokinissi/Γιάννης Παναγόπουλος

Ν. Χριστοδουλίδης: Προσπάθεια για ευρωπαϊκή πρωτοβουλία στην επίλυση του Κυπριακού

Χαρακτήρισε ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά του το Κυπριακό.

Ως την υπ' αριθμόν 1 προτεραιότητα της πολιτικής του χαρακτήρισε την επίλυση του Κυπριακού, ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης υπογράμμισε πως θα πράξει «ό,τι είναι δυνατόν για να πετύχει αυτόν τον στόχο» ενώ αποκάλυψε ταυτόχρονα ότι θα επικεντρωθεί σε μια προσπάθεια «να αναπτυχθεί μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών» για την επίλυση του Κυπριακού. Πρόσθεσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο καθώς «έχει εκείνα τα κίνητρα, εκείνα τα δεδομένα που όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα αντιληφθούν τα οφέλη που δύναται να προκύψουν μέσα από μια λύση του Κυπριακού».

Κληθείς να εξηγήσει ποια είναι τα κίνητρα και τα οφέλη που έχει η ΕΕ από μια ενδεχόμενη επίλυση του Κυπριακού καθώς και το αν είναι εφικτό να υπάρξει μια λύση χωρίς τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως χωρίς να αποκλείει τη βοήθεια της Ουάσιγκτον, τα οφέλη της ΕΕ αφορούν την «ανάδειξή της ως ενός σημαντικού γεωπολιτικού παίκτη στην περιοχή» και την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

«Και ναι, η Ανατολική Μεσόγειος, αυτός ο περίφημος ενεργειακός διάδρομος φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, αυτών που γνωρίζουν σαφώς καλύτερα από εμάς, δύναται να καλύψει ένα σημαντικό ποσοστό των αναγκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα επόμενα 25 χρόνια. Άρα όλοι έχουν να κερδίσουν», επισήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης μίλησε επίσης για την ανάγκη να λυθεί το Κυπριακό άμεσα καθώς «κάθε μέρα που περνάει, δημιουργεί νέα τετελεσμένα που απομακρύνουν ακόμη περισσότερο το ενδεχόμενο λύσης του».

Το σχέδιο Ανάν

Ερωτηθείς αν θεωρεί σωστή την απόφαση του κυπριακού λαού με το δημοψήφισμα στο σχέδιο Ανάν το 2004, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την πεποίθηση πως ήταν σωστή λέγοντας πως μετά το πρώτο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού – «το 1948 με τη διασκεπτική συνέλευση που διοργάνωσαν τότε οι Βρετανοί – ακολούθησαν πολλά σχέδια λύσης και κάθε φορά το κάθε επόμενο σχέδιο ήταν χειρότερο από το προηγούμενο».

«Η πρώτη φορά που ανατράπηκε αυτό το δεδομένο ήταν στην τελευταία διαπραγματευτική διαδικασία [στο Κραν Μοντανά]. Οι συγκλίσεις που πετύχαμε ήταν σαφώς καλύτερες από τις πρόνοιες του Σχεδίου Ανάν που απορρίφθηκε το 2004» τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για το ενδεχόμενο ένταξης στο ΝΑΤΟ

Για το αν η Λευκωσία θα εξέταζε το ενδεχόμενο να υποβάλλει αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε χαρακτηριστικά πως «δεν έχω καμία αλλεργία με το ΝΑΤΟ», πιστεύει όμως πως μια ενδεχόμενη αίτηση θα ενίσχυε ακόμη περισσότερο το ρόλο της Τουρκίας, βλέποντας πώς συμπεριφέρεται η Άγκυρα με το θέμα ένταξης της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Σκεφτείτε τι θα γινόταν στην περίπτωση της Κύπρου αν κάναμε αίτηση ένταξης», συμπλήρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Δυστύχημα στα Τέμπη

Για το θέμα της τραγωδίας στα Τέμπη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δήλωσε πως «Ελλάδα και Κύπρος θρηνούν αυτή την ανείπωτη τραγωδία» προσθέτοντας πως πρέπει να γίνει «πλήρης διερεύνηση των αιτιών αυτής της τραγικής εξέλιξης».

Μακρόν της Κύπρου;

Όσον αφορά δε το αν θεωρεί τον εαυτό του τον «Γάλλο Μακρόν», όπως τον αποκαλούν – καθώς εξελέγη χωρίς την καθαρή υποστήριξη κόμματος – ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν κάθετος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν είμαι ο Μακρόν της Κύπρου όπως οι Κύπριοι δεν είναι Γάλλοι». Στο ίδιο μήκος κύματος ξεκαθάρισε πως δεν προτίθεται να προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος, όπως έκανε ο Μακρόν στη Γαλλία.