Του Γιάννη Κ. Τρουπή
Ο μεγαλύτερος φόβος μιας χώρας, η οποία τα τελευταία εφτάμιση χρόνια ζει υπό το καθεστώς μνημονίων και συνεχούς οικονομικής ύφεσης είναι να χαθεί η ελπίδα.
Η ελπίδα πως κάτι μπορεί να αλλάξει, πώς κάτι μπορεί να γίνει διαφορετικό. Καταλυτικό ρόλο στην «καλλιέργεια» της ελπίδας παίζει η πολιτική αλλά και οι… πολιτικοί.
Το χάσμα όμως του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του με την κοινωνία ολοένα και μεγαλώνει, γεγονός που δυσκολεύει την παραγωγή πολιτικής, η οποία θα φέρει την ελπίδα στον Έλληνα πολίτη.
Το τελευταίο διάστημα πολύς λόγος γίνεται για την «σιωπηλή» πλειοψηφία της κοινωνίας. Άνθρωποι της διπλανής πόρτας που παρά την αποστασιοποίηση τους από τα κοινά δείχνουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται το αυτονόητο: Κριτική «εκ του ασφαλούς» στο πολιτικό σύστημα από τον καναπέ δεν νοείται, μια και δεν προσφέρει κάτι.
Μεγάλο ζητούμενο λοιπόν παραμένει το πώς άνθρωποι, οι οποίοι δεν έχουν καμία σχέση μέχρι σήμερα με την πολιτική, θα εμπλακούν, φέρνοντας την κοινωνία πιο κοντά στο πολιτικό σύστημα.
Με άλλα λόγια πώς η «σιωπηλή» πλειοψηφία θα πάρει την κατάσταση στα χέρια της, αφήνοντας πίσω την ευκολία της εύκολης και ανέξοδης κριτικής.
Η αρχή λοιπόν φαίνεται πως έγινε από την ΝΔ, με το μητρώο αξιολόγησης στελεχών, το οποίο έχει θέσει σε λειτουργία.
Η συζήτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με κάποια από τα στελέχη που επιλέχθηκαν από την συγκεκριμένη διαδικασία, το πρωί της Τρίτης ήταν ενδεικτική τόσο του τι επικρατεί στη κοινωνία, όσο και πόσο σημαντική και αναγκαία είναι η προσπάθεια ανανέωσης των πολιτικών κομμάτων.
«Αν όχι τώρα, τότε πότε; Αν όχι εμείς τότε ποιοι;». Ήταν η φράση στελέχους επιχειρήσεων, που γεννήθηκε στη Νέα Υόρκη έχοντας καταγωγή από την Κάσο, με την οποία αιτιολόγησε την απόφαση του να κάνει αίτηση για το μητρώο Αξιολόγησης της Νέας Δημοκρατίας.
«Ήμουν άτομο με πολιτική σκέψη αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ να ασχοληθώ με τα κοινά» ήταν η αντίστοιχη απάντηση γιατρού, που αποφάσισε και εκείνη να μπει στο «παιχνίδι» της αξιολόγησης.
«Είχα δύο επιλογές: Ή να φύγω μαζί με την οικογένεια μου στο εξωτερικό ή να μείνουμε και να παλέψουμε» είπε μητέρα δύο παιδιών, μηχανικός στο επάγγελμα, απαντώντας στο γιατί αποφάσισε να εμπλακεί σε αυτή την πρωτόγνωρη διαδικασία για τα πολιτικά κόμματα στην Ελλάδα, παρά τον περιορισμένο χρόνο που διαθέτει.
«Αριστεία δεν είναι μόνο τα πτυχία. Είναι να περνάς τα όριά σου!» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μία νεαρή αγρότισσα από το Λασίθι, η οποία αναφέρθηκε στην έλλειψη πτυχίων εκ μέρους της, αποδεικνύοντας ότι το μητρώο στελεχών δεν αποτελεί μία «παρέα», η οποία έχει ως αποκλειστικό χαρακτηριστικό της την συλλογή πανεπιστημιακών τίτλων.
Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η διαδικασία επιλογής των στελεχών είναι «κρυστάλλινη».
Δεν υπάρχουν κομματικά διαπιστευτήρια. Δεν παίζουν κανένα ρόλο οι προσωπικές επαφές, οι γνωριμίες και οι κουμπαριές, όπως σημείωσε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης.
Κάθε υποψήφιος καταχωρεί το βιογραφικό του μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ananeosi.nd.gr.
Κάθε βιογραφικό μελετάται από ειδικούς προερχόμενους από την αγορά, τον ακαδημαϊκό χώρο και την πολιτική. Ο υποψήφιος αξιολογείται με βάση τις γνώσεις, την εργασιακή του εμπειρία, την προσωπικότητα και τις ικανότητές του να συνεισφέρει σε συγκεκριμένους τομείς. Πρόκειται χωρίς αμφιβολία για μια καινοτόμο κίνηση, που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο στελέχωσης των κομμάτων, δίνοντας την αίσθηση της σύνδεσης με την πραγματική κοινωνία.
Μέχρι σήμερα, οι συμμετέχοντες στο μητρώο έχουν μέσο όρο ηλικία τα 42 έτη.
Τέσσερις στους πέντε αιτούντες έχουν τουλάχιστον δεκαετή επαγγελματική εμπειρία, ενώ ποσοστό μεγαλύτερο του 50% διαθέτει τουλάχιστον μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών.
Δέκα ομάδες, στις οποίες λαμβάνουν μέρος 32 αξιολογητές, έχουν εργαστεί πάνω από 900 ώρες για το σκοπό αυτό.
Μετά την επιλογή στελεχών από τη διαδικασία των συνεντεύξεων, πραγματοποιείται η ένταξή τους σε ομάδες εργασίας. Συμμετέχουν σε σεμινάρια επικοινωνίας και πολιτικής επιμόρφωσης με στόχο να αναπτύξουν κομβικές πολιτικές δεξιότητες.
Το συντονισμό του όλου εγχειρήματος έχει αναλάβει η Ρεβέκκα Πιτσίκα, σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη για θέματα στελεχιακού δυναμικού και διευθύντρια Ανάπτυξης/Διαχείρισης Ανθρωπίνων Πόρων στη σχετική διεύθυνση της Νέας Δημοκρατίας.
Η κ. Πιτσικα, μίλησε στο liberal.gr για το πώς ξεκίνησε η ιδέα του μητρώου:
«Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης μοιράστηκε μαζί μας την ιδέα του να κτίσουμε ένα μητρώο πολιτικών στελεχών, συνειδητοποίησα ότι είχα μπροστά μου έναν ηγέτη που εννοούσε αυτά που έλεγε. Κατάλαβα ότι αυτό που είπε στη «Συμφωνία Αλήθειας» ήταν ουσιαστική του δέσμευση και στόχος που έπρεπε να υλοποιηθεί.
Από τότε μέχρι τώρα, έχει περάσει πολύς καιρός. Από τον σχεδιασμό, στην ανακοίνωση, από την ανακοίνωση στην πράξη. Πολύς καιρός και πολλή δουλειά. Δουλειά που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς την συμβολή άξιων ανθρώπων από την αγορά και την ακαδημαϊκή κοινότητα, που - με τη συνδρομή και πολιτικών – αφιερώνουν ώρες από τον ελεύθερο χρόνο τους για να κάνουν το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, πράξη. Έργο που δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί, χωρίς την προσωπική δέσμευση του ίδιου του Προέδρου της ΝΔ για καμία παρέμβαση στη διαδικασία, που με σεβασμό, πρώτος ο ίδιος τηρεί».
Η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της ΝΔ, το μοναδικό κόμμα στη χώρα που έχει ανάλογη διεύθυνση, αναφέρθηκε και στη σύνδεση μεταξύ της κοινωνίας και της πολιτικής, κάτι που επιχειρεί να κάνει το μητρώο αξιολόγησης.
«Πάνω από 3000 βιογραφικά, πάνω από 1500 υποψήφιοι έχουνε ήδη περάσει από τη διαδικασία. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, άντρες και γυναίκες, με διαφορετικό εμπειροτεχνικό υπόβαθρο.
Άνθρωποι με ή χωρίς πτυχία. Άνθρωποι που το βιογραφικό τους μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στο who is who και που έχουν την ίδια αξία με αυτούς που καθημερινά αγωνίζονται μέσα από την δική τους οικογενειακή επιχείρηση, με βασικό εφόδιο, την σκληρή δουλειά και την προσήλωση στο στόχο. Άνθρωποι που μένουν στην χώρα μας κι άλλοι που θέλουν να γυρίσουν και να ενώσουν δυνάμεις εδώ, άνθρωποι που προσπαθούν για το brain gain κόντρα στο braindrain.
Κι αν είναι κάτι που έχω προσωπικά «κερδίσει» από το Μητρώο, είναι ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία έχω την ευκαιρία να γνωρίσω άξιους ανθρώπους σε κάθε γωνιά της χώρας μας. Που δεν είχαν πρόσβαση στην πολιτική και που το μητρώο τους έδωσε την δυνατότητα να διασχίσουν τη δύσκολη αυτή γέφυρα και να συμβάλλουν σε αυτή την πολιτική προσπάθεια. Και αυτό μπορεί να με κάνει περήφανη ως επαγγελματία στο χώρο του ανθρώπινου δυναμικού, σίγουρα όμως με κάνει περήφανη ως Ελληνίδα!»
Το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών, αποτελεί χωρίς αμφιβολία το μεγάλο προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη.
«Τα Κόμματα θεωρούνται από την κοινωνία, κλειστοί μηχανισμοί, στους οποίους για να έχει κάποιος πρόσβαση, πρέπει να έχει κάποιου είδους προσωπική γνωριμία. Ήμουν και είμαι αποφασισμένος αυτό να το αλλάξω. Και, αν δύο λέξεις συμβολίζουν τη φιλοσοφία του Μητρώου, αυτές είναι οι λέξεις ευκαιρίες και αξιολόγηση» σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, μιλώντας για τη διαδικασία που ακολουθεί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Από την επιτυχία ή μη του συγκεκριμένου εγχειρήματος θα κριθούν πολλά. Από το εάν η ΝΔ θα αποτελεί σε μερικά χρόνια τμήμα ενός μουσείου πολιτικής ιστορίας, μέχρι το εάν το πολιτικό σύστημα στο σύνολο του δείξει σημάδια σύνδεσης με τον «πνεύμονα» του, που δεν είναι άλλος από την ίδια την κοινωνία.