Μία κακή ημέρα για τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κρίμα...

Μία κακή ημέρα για τον κ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Κρίμα...

Γράφει ο Insider

Όσοι παρακολούθησαν τις καθιερωμένες πρωτοχρονιάτικες ευχές στο Προεδρικό Μέγαρο, παρατήρησαν κυρίως τρία πράγματα:

1. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε σε όλους τους θεσμικούς παράγοντες και τους πολιτικούς αρχηγούς στον ενικό, λες και επρόκειτο για τη αντάμωμα αργόσχολων σε κάποιο περιφερειακό καφενείο. Δυστυχώς, στον ενικό του απάντησε και ο Πρωθυπουργός Aλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Πρόεδρος της Βουλής.

2. Απευθύνθηκε με ιδιαίτερα απαξιωτικό τρόπο στην κα Φώφη Γεννηματά και την ιδιότητα που εκπροσωπεί, ρωτώντας την «πού ακριβώς άφησε τα πιτσούνια της». Ορισμένοι, ιδιαίτερα στα social media, έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την αναφορά σεξιστική, αφού την έκανε αποκλειστικά (για το πού άφησε τα παιδιά) μόνον σε γυναίκα και όχι σε οποιοδήποτε άλλον πολιτικό αρχηγό... 

3. Υπέπεσε σε ένα αδιανόητο θεσμικό ατόπημα, προβλέποντας ότι το 2016 θα βγούμε από το Μνημόνιο και ως εκ τούτου ο κ. Τσίπρας θα φορέσει γραβάτα. Θα έπρεπε να γνωρίζει ότι η συμφωνία που έχει υπογράψει η χώρα μας, το Μνημόνιο του κ. Τσίπρα δηλαδή, έχει τριετή διάρκεια και όχι μονοετή, όπως παρελκυστικά ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος. Είτε, λοιπόν,  ο ανώτατος πολιτειακός θεσμός προέτρεψε τον Πρωθυπουργό να αθετήσει τις συμφωνίες της χώρας, είτε είχε άγνοια για την διάρκειά τους. Σε όποια από τις δύο περιπτώσεις,  οι αναφορές αυτές του κ. Παυλόπουλου δείχνουν (τουλάχιστον) επιπολαιότητα κατά την άσκηση των καθηκόντων του.

4. Ενεπλάκη με ευθύ τρόπο στα πολιτικές αντιπαραθέσεις, συγχαίροντας τον κ. Βούτση που «ξαναέφτιαξε τη Βουλή που ξέραμε». Το πώς ακριβώς την έφτιαξε και τι ακριβώς έκανε γι αυτό, παραμένει αδιευκρίνιστο. Ίσως να εννοεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας την βροχή των ΠΝΠ με την οποία περνούν οι εξυπηρετήσεις της κυβέρνησης. Ίσως πάλι, να είναι ευτυχής για τις δεκάδες τροπολογίες που έρχονται «νύχτα» και περνούν αθόρυβα διευθετήσεις, χωρίς να αντιδρά  κανείς. Ίσως για το γεγονός ότι όλα τα νομοσχέδια ψηφίζονται ως κατεπείγοντα χωρίς ουσιαστική συζήτηση. Πάντως το μόνο βέβαιο είναι ότι ο κ. Παυλόπουλος είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που συνέβαλε αποφασιστικά στο «να χαλάσει» η Βουλή που ξέραμε. Εκείνος άλλωστε, δεν ήταν που με την παρουσία του,  τιμούσε την κα Κωνσταντοπούλου, δίνοντας ουσιαστικά κύρος σε εκείνη την αλήστου μνήμης επιτροπή για το δημόσιο χρέος; Μάλλον ο κ. Παυλόπουλος ξεχνάει γρήγορα. Ή με τις αναφορές του επιδιώκει να ξεχάσουμε εμείς γρηγορότερα…

Ο κ Παυλόπουλος επέλεξε, λοιπόν, να απευθυνθεί στον ενικό και με «αστειάκια»  στους συνομιλητές του για να δείξει ότι έχει οικειότητα μαζί τους. Ως Προκόπης, στις κατ'' ιδίαν συναντήσεις τους,  μπορεί να τους απευθύνεται όπως νομίζει. Όμως ευχές στο προεδρικό μέγαρο δεν δέχτηκε ως Προκόπης, αλλά ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Θεωρητικώς εκφράζει το σύνολο του Ελληνικού λαού και έχει αρμοδιότητες (αλλά και δημόσιο λόγο) απόλυτα προσδιορισμένο από το Σύνταγμα. Και δυστυχώς, ο  κ. Παυλόπουλος κινήθηκε στο όριο του πλαισίου που του βάζει το Σύνταγμα.

Φωτεινή εξαίρεση στην χθεσινή πρώτη ημέρα του χρόνου αποτέλεσε ο (προσωρινός) Πρόεδρος της Ν.Δ. κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο Προκόπης Παυλόπουλος του απευθύνθηκε στον Ενικό, ο κ. Πλακιωτάκης του απάντησε δις, στον πληθυντικό.

Ο συμβολισμός της δημόσιας παρουσίας του κ. Πλακιωτάκη, υψηλότατος. Με αυτό τον τρόπο έδειξε ότι εκπροσωπεί μια παράταξη με αστικό χαρακτήρα, έδειξε ότι διαφέρει από το «χύμα» των υπολοίπων.

Γιατί ο κ. Πλακιωτάκης δίδαξε ήθος και ευπρέπεια. Με τον καλύτερο τρόπο στον ανώτατο βαθμό.  

Γιατί ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης εκπροσώπησε θεσμικά την παράταξή του στην εκδήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας και όχι σε κάποιο σουαρέ του «Προκόπη», παλιού του συναδέρφου στο κοινοβούλιο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να αναζητήσει το βίντεο στο youtube, ιδιαίτερα το στιγμιότυπό του με τον κ. Πλακιωτάκη, και να το βλέπει όποτε έχει χρόνο.

Ίσως έτσι διορθώσει τα λάθη και του χρόνου εμφανιστεί καλύτερος. Με ή χωρίς γραβάτα…