Λίγο πριν πέσει η αυλαία της κοινοβουλευτικής «σεζόν», ο Κυριάκος Μητσοτάκης φάνηκε να τοποθετεί τα δικά του - λευκά, όπως είπε ότι θέλει να είναι - «πιόνια» πάνω στη σκακιέρα του πολιτικού σκηνικού, οριοθετώντας κατά κάποιο τρόπο τις θέσεις του απέναντι στα μείζονα θέματα, που η κυβέρνησή του καλείται να διαχειριστεί, αλλά και τους πολιτικούς του αντιπάλους, εντός και εκτός Νέας Δημοκρατίας, μάλιστα.
Η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ, έμοιαζε να έχει έναν τέτοιο χαρακτήρα, καθιστώντας σαφές ότι για τον εναπομείναντα χρόνο της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης έχει ήδη λάβει δύο αποφάσεις για την «γραμμή» που θα ακολουθήσει.
Σε ό,τι αφορά την λειτουργία της κυβέρνησης, η εντολή είναι σαφής, «γκάζι» και όχι «φρένο», αφού όπως ο ίδιος είπε, «υπάρχουν δυο επιλογές για την κυβέρνησή μας: Ή να πατήσουμε φρένο λέγοντας ότι πάμε να κάνουμε μια πολιτική διαχείριση, να μαζέψουμε τα όποια προβλήματα ή να πατήσουμε γκάζι και να επιμείνουμε σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις πολλές από τις οποίες θα ολοκληρωθούν σε μια ενδεχόμενη τρίτη θητεία εφόσον μας εμπιστευθεί ο ελληνικός λαός».
Είναι σαφές, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα επιλέξει την πολιτική διαχείριση, καθώς επιδίωξή του είναι στις επόμενες εθνικές εκλογές, το δίλημμα προς τους πολίτες να αφορά στη σύγκριση πολιτικών και την αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου, βάζοντας στο «τραπέζι» ως διακύβευμα τη συνέχιση πολιτικών, που αφήνουν αποτύπωμα στη χώρα και βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών ή τον κίνδυνο διακοπής κάθε βήματος που έχει γίνει και οπισθοχώρησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, περιλαμβάνονται και οι επόμενες κινήσεις στο πεδίο της οικονομίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιμένει χθες στο «μότο» της κυβέρνησης, «βάζω τάξη στα δημόσια οικονομικά, έχω υψηλότερη ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μειώνω την ανεργία, δημιουργώ πλεονάσματα μόνιμα και από αυτά τα πλεονάσματα επιστρέφω ένα μερίδιο πίσω στην κοινωνία».
Η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, τον Σεπτέμβριο, θα είναι απόρροια αυτών των δεδομένων, με τον πρωθυπουργό να δίνει χθες, το περίγραμμα των επικείμενων εξαγγελιών του και τη στόχευσή τους, λέγοντας ότι σκοπός είναι «να απαλύνουμε και να ελαφρύνουμε τη μεσαία τάξη, ειδικά τους μισθωτούς», μιλώντας για την αξιοποίηση ενός δημοσιονομικού χώρου, που «δεν είναι ευκαταφρόνητος», όπως είπε, αναδεικνύοντας, παράλληλα το γεγονός ότι σε άλλες χώρες -για παράδειγμα στη Γαλλία- η συζήτηση περιστρέφεται γύρω από την περιστολή των δαπανών και την αύξηση των φόρων.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε εκ νέου με κατηγορηματικό τρόπο, τον χρόνο των εκλογών, «οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2027. Με το ισχύοντα εκλογικό νόμο», είπε. Και οι απαντήσεις του στην κριτική, που δέχεται για μια σειρά ζητημάτων, κάνουν σαφές ότι η επιλογή της ευθείας σύγκρουσης και των ξεκάθαρων διαχωριστικών γραμμών, είναι πλέον πάνω στο τραπέζι.
Στο κεφάλαιο της εξωτερικής πολιτικής, ο πρωθυπουργός έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, προαναγγέλλοντας, μάλιστα, ότι τα θέματα θα τεθούν από τον ίδιο στον Ταγίπ Ερντογάν, στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. «Ζητήματα κυριαρχίας η Ελλάδα δεν συζητά με την Τουρκία. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί ποτέ καμία θεωρία γκρίζων ζωνών και δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί από την Τουρκία να της υποδείξει το τι θα κάνουμε ή το τι δεν θα κάνουμε εντός περιοχών της ελληνικής κυριαρχίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αυτή τη φορά, απάντησε, όμως, και στην κριτική εκ των έσω, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αντιπαρέρχομαι τη θεωρία της ακινησίας και της αποδοχής τετελεσμένων με μια ενεργητική εξωτερική πολιτική, η οποία προφανώς προκαλεί και αντιδράσεις», διερωτώμενος με σαφείς αιχμές για την στάση «γαλάζιων» κυβερνήσεων και προσώπων του παρελθόντος, «δεν θυμάμαι κάποια σημαντική πρωτοβουλία μεταξύ του 2004 και του 2009 στα ελληνοτουρκικά.
Θυμάμαι ότι η τότε κυβέρνηση προσπάθησε με έναν εκ των επικριτών μας σήμερα να οριοθετήσει θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη και δεν τα κατάφερε. Η διπλωματία του twitter είναι εύκολη». Οι αιχμές είχαν συνέχεια, όταν πρόσθεσε ότι «αυτοί οι οποίοι έχουν ασκήσει εξωτερική πολιτική και δεν έχουν να δείξουν κάτι συγκεκριμένο ως αποτέλεσμα αυτής της δικής τους πορείας, να είναι λίγο πιο προσεκτικοί και να μην μεταμορφώνονται ξαφνικά όταν αφήνουν τα οφίτσια και τη δυσκολία της άσκησης της πολιτικής σε επικριτές από την ασφάλεια και την απόσταση του πληκτρολογίου».
Αντίστοιχα, ο κ. Μητσοτάκης «σκιαγράφησε» την τακτική του απέναντι στην αντιπολίτευση και τους πολιτικούς του αντιπάλους. Επιμένοντας να υποδεικνύει το ΠΑΣΟΚ, ως μια μια πολιτική δύναμη από την οποία θα ανέμενε διαφορετική στάση, μίλησε για «ανταγωνισμό από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης συμπεριλαμβανομένου και του ΠΑΣΟΚ το ποιος θα χρησιμοποιήσει πιο τοξική φρασεολογία. Συμμορία, μαφία, καμόρα, χούντα, καθεστώς. Αυτή δεν είναι μια φρασεολογία η οποία ταιριάζει σε μια ώριμη δημοκρατία», είπε.
Για τη στάση του Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο σημείωσε ότι «δεν ανήκει πια στη Νέα Δημοκρατία», αρκέστηκε να εκφράσει τη λύπη του για το ενδεχόμενο ένα νέο κόμμα από τον πρώην πρωθυπουργό να στερήσει την αυτοδυναμία από τη ΝΔ, σημειώνοντας ότι «ο καθένας είναι ελεύθερος να εκφραστεί με όποιο τρόπο νομίζει και όποιο τρόπο αισθάνεται», υποδεικνύοντας ότι για την κυβέρνησή του το ζητούμενο είναι οι πράξεις στο υπόλοιπο της θητείας της.
Αντιθέτως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε την τακτική της «υπενθύμισης» και της αποδόμησης για τον Αλέξη Τσίπρα και το ενδεχόμενο και εκείνος να προχωρήσει στη σύσταση ενός νέου πολιτικού φορέα. «Είναι δύσκολο να επιλέξω αντίπαλο έναν πολιτικό ο οποίος αυτή τη στιγμή είναι ένας απλός βουλευτής, τέως πρωθυπουργός που δεν έχει μιλήσει ούτε μια φορά στη Βουλή τα τελευταία δυο χρόνια» σχολίασε, κάνοντας λόγο για έναν πολιτικό με παρελθόν.
«Δεν θα ξεχάσω τι έγινε το 2015, ούτε ξαφνικά να εμφανιστούν κάποιοι οι οποίοι έπαιξαν την τύχη της χώρας στα ζάρια, ως οι σωτήρες, ως οι πυροσβέστες, οι οποίες έσβησαν τη φωτιά την οποία έβαλαν οι ίδιοι. Αυτή την παραχάραξη της ιστορίας δε θα την επιτρέψω» είπε, σημειώνοντας για τον κ. Τσίπρα ότι ήταν «ένας κακός Πρωθυπουργός που προκάλεσε ένα τρίτο μνημόνιο αχρείαστο παντελώς και οδήγησε τη χώρα στο χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι ήταν ένας κακός αρχηγός της αντιπολίτευσης από το 2019 και μετά, διότι αν ήτανε καλύτερος προφανώς και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα πήγαινε από το 32% στο 17%».
Ο κ. Μητσοτάκης επεδίωξε να ξεκαθαρίσει και τις προθέσεις του στα δύο ανοιχτά για την κυβέρνηση ζητήματα. Αφενός αυτό του ΟΠΕΚΕΠΕ, θέμα που ο ίδιος χαρακτήρισε διαχρονικό και διακομματικό, κατηγορώντας τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών και αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι «το πάρτυ αυτό τελειώνει». Ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας την αντιπολίτευση να αποσύρει το αίτημά της για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν βλέπει ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και δε θα συμμετέχει σε μια τέτοια διαδικασία απόδοσης ευθυνών για προανακριτική.
Αντίθετα, ήταν σαφής για το πρόσωπο του πρώην υπουργού μεταφορών Κώστα Καραμανλή, στην ερώτηση αν θα έχει θέση στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, σε περίπτωση που καταδικαστεί, «είναι προφανής η απάντηση μου», αρκέστηκε να πει.
Στη χθεσινή του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε, κατά κάποιο τρόπο, την θέση εκκίνησης της πολιτικής κούρσας από τον Σεπτέμβριο, βάζοντας ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα οικονομία και εξωτερική πολιτική, αλλά και τακτική υψηλών τόνων απέναντι στην αντιπολίτευση. Αύριο, στην τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου πριν την θερινή ανάπαυλα, το μήνυμα θα δοθεί και προς τους υπουργούς και το μήνυμα αυτό θα είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος καθυστερήσεων.