Κυρ. Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε διάλογο

Κυρ. Μητσοτάκης προς Τουρκία: Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε διάλογο

«Σταματήστε τις προκλήσεις για να αρχίσουμε διάλογο σαν πολιτισμένοι γείτονες», είναι το σαφές μήνυμα της Ελλάδας προς την Τουρκία, δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει πως κατά το τελευταίο διάστημα υπήρξε αυξημένο επίπεδο προκλήσεων από πλευράς Τουρκίας και επανέλαβε ότι με την Άγκυρα υπάρχει διαφωνία μόνο για το ζήτημα οριοθέτησης θαλάσσιων ζωνών.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «αυτό που τους είπαμε ανοιχτά είναι να κάτσουμε να συζητήσουμε σαν πολιτισμένοι γείτονες κι αν δεν συμφωνήσουμε, να πάμε στο Διεθνές Δικαστήριο», ενώ επισήμανε πως μονομερείς ενέργειες δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν είναι δυνατόν να γίνει διάλογος με τα τουρκικά πολεμικά στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει πάντα χώρος για να αλλάξει η Τουρκία την προσέγγισή της αλλά θα πρέπει να ξέρει ότι αν συνεχίσει σ’ αυτήν την πορεία, θα υπάρξουν συνέπειες και θα έθετε σε κίνδυνο τη σχέση της με την Ευρώπη», εξηγώντας πως «αυτού του είδους οι προκλήσεις απλώς δεν μπορούν να μείνουν αναπάντητες. Όχι μόνο από την Ελλάδα ή την Κύπρο αλλά από την Ευρώπη στο σύνολό της».

«Υπάρχει ρίσκο με την αυξανόμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ αναφερόμενος στο πρόσφατο περιστατικό με τη φρεγάτα «Λήμνος» είπε ότι «Είχαμε ένα επεισόδιο την περασμένη εβδομάδα, με δύο σκάφη που συγκρούστηκαν και αυτό δεν είναι κάτι που θέλουμε να δούμε στην περιοχή. Ασφαλώς θα υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά δικαιώματά μας αλλά δεν θα είμαστε ποτέ εκείνοι που θα επιδιώξουν την κλιμάκωση».

«Αυτό που κάνει η Τουρκία είναι να συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με το διεθνές δίκαιο. Αν θεωρεί αμφισβητούμενες τις περιοχές, που εμείς θεωρούμε μέρος της ελληνικής ΑΟΖ, θα έπρεπε να καθίσουν μαζί μας να το συζητήσουμε. Δεν θα αποδεχτούμε τετελεσμένα γεγονότα ως αποτέλεσμα των τουρκικών προκλήσεων. Και αυτή δεν είναι μόνο δική μου άποψη. Είναι μια πρόκληση για την ΕΕ, για τον κόσμο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Όπως εξήγησε,.«για αυτό βλέπετε το γαλλικό ναυτικό, την ΕΕ να στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο, για αυτό βλέπετε τις ΗΠΑ να στέλνουν ένα πολύ σαφές μήνυμα ότι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα είναι η τήρηση του διεθνούς δικαίου. Η αίσθησή μου είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη.

«Αν η Τουρκία», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «συνεχίσει αυτήν την πορεία νομίζω ότι οι κυρώσεις θα είναι το μοναδικό εργαλείο που θα έχουμε για να την αποτρέψουμε από το να συνεχίσει αυτού του είδους τις πολιτικές. Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό, ελπίζω η Ελλάδα να γινόταν μια γέφυρα και να βοηθούσε την Τουρκία να προσεγγίσει την Ευρώπη και να εγκαθιδρύσει μια πιο εποικοδομητική σχέση».

Ανέφερε ακόμη πως «αυτό ακριβώς πρότεινα στον πρόεδρο Ερντογάν όταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, πέρσι τον Σεπτέμβριο, αλλά δυστυχώς τα πράγματα έκτοτε πήραν την κατηφόρα».

«Αυτή η συμπεριφορά δεν απειλεί μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά τη συνολική σταθερότητα στην ανατολική Μεσόγειο. Εξ ου και είναι επίσης μεγάλο θέμα ανησυχίας για την Ευρώπη στο σύνολό της και το ΝΑΤΟ. Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ αλλά η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται με τρόπο που θα περίμενε κανείς από έναν σύμμαχο», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως είπε, μάλιστα, έθεσε το θέμα στον γγ του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ «και θα το θέσω ξανά».

Για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «ολοκληρώσαμε μια πολύ σημαντική συμφωνία με την Αίγυπτο για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών. Αυτή η συμφωνία μπορεί να λειτουργήσει σαν προσχέδιο για άλλες συμφωνίες στην περιφέρεια. Αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αν κάθε λίγο και λιγάκι βλέπουμε τουρκικά πλοία να πλέουν στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Δεν είναι αυτός τρόπος για άσκηση εξωτερικής πολιτικής». 

«Δεν θα υπάρξει νέο locldown»

Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει νέο lockdown. 

«Έχουμε μια αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού και την περιμέναμε επειδή ανοίξαμε την οικονομία και τον τουρισμό», σημείωσε ο πρωθυπουργός για να τονίσει όμως πως «δεν θα μπούμε σε καραντίνα»

«Είναι φυσιολογικό να δούμε αύξηση. Λαμβάνουμε επιπλέον μέτρα, όπως τη χρήση μάσκας, προστατεύουμε τους ηλικιωμένους. Αν μείνουν τα νούμερα ως έχουν, δεν ανησυχώ για την πίεση στο σύστημα υγείας, αλλά φυσικά η πρόκληση είναι να κρατήσουμε ανοιχτή την οικονομία. Όσοι έρθουν θα βιώσουν ένα κάπως διαφορετικό καλοκαίρι, σε ορισμένα μέρη τα μπαρ και κέντρα διασκέδασης κλείνουν στις 12», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Είμαστε θύματα μιας εκστρατείας παραπληροφόρησης»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε δημοσίευμα των Νew Υork Τimes ότι η Ελλάδα εγκατέλειψε πρόσφυγες στην θάλασσα το οποίο διέψευσε υπογραμμίζοντας: «Όχι, δεν συνέβη. Η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται τα σύνορά της. Έχουμε σκληρή αλλά δίκαιη συνοριακή πολιτική. Αυτού του είδους οι ισχυρισμοί συνιστούν προσβολή για το λιμενικό μας. Το ελληνικό λιμενικό έχει διασώσει κυριολεκτικά δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στη θάλασσα. Και τα νησιά μας πάντα παρείχαν καταφύγιο σ’ αυτούς που είχαν ανάγκη».

Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε πως στις αρχές Μαρτίου η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει ως όπλο το μεταναστευτικό. «Απείλησε την Ευρώπη, απείλησε την Ελλάδα, να στείλει δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους να περάσουν τα σύνορα μας. Τότε είπαμε, αυτό δεν θα συμβεί, υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Υπήρξαν παρόμοιες αναφορές, όλες αυτές οι αναφορές είναι από την ίδια πηγή, προέρχονταν από την Τουρκία»

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είμαστε θύματα μιας σημαντικής εκστρατείας παραπληροφόρησης. Όμως λέω και πάλι ότι αν υπάρξει οποιοδήποτε επεισόδιο, θα είμαι ο πρώτος που θα το εξετάσω. Η Ελλάδα σέβεται το κράτος δικαίου, έχουμε χορηγήσει άσυλο σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους που πολλοί από αυτούς θα ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία».

Δείτε τη συνέντευξη:

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε στο αμερικανικό δίκτυο, λίγες ώρες μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη των 27 της ΕΕ για τη Λευκορωσία, όπου έθεσε και το θέμα των τουρκικών προκλήσεων, ενημερώνοντας τους ομολόγους του για και την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις κινήσεις της Άγκυρας στην περιοχή.

Σημειώνεται πως νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε στείλει σαφές μήνυμα στην Άγκυρα να σταματήσει τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.