Του Αλέξανδρου Διαμάντη
Την πρωτιά στις τηλεοπτικές εμφανίσεις απολαμβάνουν τόσο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ όσο και το κόμμα, σύμφωνα με την έκθεση του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου που επιδόθηκε στον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Παρά το γεγονός ότι παλαιότερα το νυν κυβερνών κόμμα, διατυμπάνιζε πως το κανάλια δεν συμπεριφέρονται ισότιμα, φαίνεται ότι πλέον αυτό έχει αλλάξει και μάλιστα δραματικά, τουλάχιστον για το 2017.
Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τον παρακάτω πίνακα, τα υψηλότερα ποσοστά χρονικής έκθεσης αφορούν στο κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ και αποκλίνουν θετικά από τα εκλογικά ποσοστά του. Τα υψηλότερα ποσοστά για το ως άνω κόμμα καταγράφονται στην περίπτωση της ΕΡΤ1. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί που παρουσιάζονται στον πίνακα, πλην του ALPHA, αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο από το 2016 στην έκθεση του ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, τα ποσοστά χρονικής έκθεσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πλησιέστερα των εκλογικών ποσοστών της και οι σχετικές θετικές ή αρνητικές αποκλίσεις δεν είναι σημαντικές, με εξαίρεση τον τηλεοπτικό σταθμό ΕΡΤ1, όπου απαντάται το χαμηλότερο ποσοστό χρονικής έκθεσής της (14,7%). Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει το ΕΣΡ «σε γενικές γραμμές, ο χρόνος που αφιέρωσαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην προβολή των μικρότερων κομμάτων υπολείπεται των εκλογικών ποσοστών τους, με εξαίρεση το συγκυβερνών κόμμα Ανεξάρτητοι Έλληνες και τον συνασπισμό Δημοκρατική Συμπαράταξη.
Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία που αφορούν την τηλεοπτική παρουσία των στελεχών κάθε κόμματος το συμπέρασμα παραμένει το ίδιο: πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ! Συγκεκριμένα, και στον πίνακα 2 παρατηρούνται υψηλότερα ποσοστά για το κυβερνών κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, αλλά όχι εξίσου υψηλά με τα ποσοστά χρονικής έκθεσης. Επίσης, τα ποσοστά εμφανίσεων στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στις περιπτώσεις των περισσότερων τηλεοπτικών σταθμών είναι χαμηλότερα από τα ποσοστά χρονικής έκθεσης, αλλά προσεγγίζουν την κοινοβουλευτική της δύναμη, με εξαίρεση τα ποσοστά της ΕΡΤ1 (18,2%). Αντιθέτως, σημαντική είναι η θετική απόκλιση που σημειώνεται από τα εκλογικά ποσοστά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Αλλαγές στη προεκλογική κατανομή του ραδιοτηλεοπτικού χρόνου στα πολιτικά κόμματα
Την ίδια ώρα, αλλαγές αναμένεται να κάνει το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης στον τρόπο που κατανέμεται ο ραδιοτηλεοπτικός χρόνος κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Αυτό προκύπτει από την έκθεση του 2017, η οποία παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σχετικά, το «Συμβούλιο μελετά πρόταση τροποποίησης των σχετικών κανόνων». Κατά τους ίδιους αυτό κρίνεται απαραίτητο, «διότι όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη, λόγω της κατά κανόνα εσπευσμένης προκήρυξης των εκλογών πριν από το τέλος της τετραετίας, δεν υφίσταται επαρκής χρόνος για τη διαμόρφωση αξιόπιστων κανόνων τόσο από τη Διακομματική Επιτροπή Εκλογών (που λαμβάνει τη σχετική πρωτοβουλία), όσο και από το Συμβούλιο, που γνωμοδοτεί πριν από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης.
Σύμφωνα με το ΕΣΡ το αποτέλεσμα είναι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση να επαναλαμβάνονται οι κανόνες της προηγούμενης απόφασης χωρίς να έχει εξεταστεί ποτέ η αποτελεσματικότητά τους. Παραμένει άγνωστό προς στιγμήν ποια θα είναι η πρόταση του Συμβουλίου, μολονότι επί της ουσίας έχει ξεκινήσει μια άτυπη προεκλογική περίοδος.
Υπενθυμίζετε ότι ο χρόνος κατανέμεται στα κόμματα με βάση την αρχή της αναλογικής ισότητας και την εξασφάλιση της μετάδοσης των θέσεων και του προγράμματός τους. Κανένα μήνυμα δεν επιτρέπεται να μεταδίδεται την προηγούμενη, καθώς και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών. Οι εμφανίσεις υποψήφιων βουλευτών σε πάσης φύσεως εκπομπές δημόσιων ή ιδιωτικών ραδιοφωνικών ή τηλεοπτικών σταθμών ελεύθερης λήψης, καθώς και σε φορείς παροχής κάθε μορφής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών, υπό οποιαδήποτε μορφή, επιτρέπεται, ως εξής:
α. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου μόνο μία φορά.
β. Σε κάθε ραδιοφωνικό ή τηλεοπτικό σταθμό τοπικής ή περιφερειακής εμβέλειας, επιτρέπεται η εμφάνιση του υποψήφιου βουλευτή κατά τη διάρκεια της πιο πάνω περιόδου μέχρι δύο φορές.
γ. Ως εμφανίσεις κατά την έννοια της παρούσας παραγράφου θεωρούνται οι προσωπικές συνεντεύξεις των υποψηφίων, η συμμετοχή τους σε οργανωμένες συζητήσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν τα δελτία ειδήσεων, καθώς και η κάλυψη, κατόπιν αιτήματος του υποψηφίου βουλευτή, της προεκλογικής του δραστηριότητας.
3. Από τους περιορισμούς της προηγούμενης παραγράφου εξαιρούνται οι Πρόεδροι ή Αρχηγοί κομμάτων και οι υποψήφιοι βουλευτές επικρατείας.
Διαβάστε την έκθεση εδώ.