Το κράτος ως ιδιωτική υπόθεση!

Το κράτος ως ιδιωτική υπόθεση!

Μόνο ως περιφρόνηση και χλευασμός των κανόνων διαφάνειας, λειτουργίας της κυβέρνησης και των δημοκρατικών διαδικασιών, μπορούν να χαρακτηριστούν τα όσα εκτυλίχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες γύρω από την υπόθεση του Γιώργου Τσίπρα, (πρώην;) Γ.Γ. Διεθνούς Οικονομικής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών.

O κ. Τσίπρας εμφανίστηκε με ομιλία του στο ευρωαραβικό συνέδριο με την ιδιότητα του επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού (και ξαδέρφου του), Αλέξη Τσίπρα!

Ήταν γνωστό στο παρασκήνιο ότι ο Νίκος Κοτζιάς απαίτησε από τον πρωθυπουργό την απομάκρυνση του κ. Τσίπρα από το ΥΠΕΞ. Προκειμένου όμως να μην υπάρξουν παρενέργειες, ο Γιώργος Τσίπρας φέρεται να έχει παραιτηθεί. Όμως στο ΥΠΕΞ είναι γνωστό ότι τόσο ο κ. Κοτζιάς, όσο και ο κ. Κατρούγκαλος, είχαν ενημερωθεί. Απλά, για τους γνωρίζοντες, διατηρήθηκε η …παράδοση του αρμόδιου υπουργού - και ίσως η αυτονομία του έναντι του πρωθυπουργού - να αποπέμπει συνεργάτες του. Πριν τον κ. Τσίπρα  είχε απαιτήσει, και είχε καταφέρει, να εκδιώξει από το ΥΠΕΞ  τον Νίκο Ξυδάκη, την Σία Αναγνωστοπούλου, και τον Δ. Μάρδα!

Το θεσμικώς προβληματικό είναι ότι καμία ανακοίνωση δεν εκδόθηκε ποτέ, ούτε από το ΥΠΕΞ, ούτε από το Μέγαρο Μαξίμου, που να αφορά στην παραίτηση του κ. Γ. Τσίπρα από το ΥΠΕΞ,  ούτε στην πρόσληψή του ως οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού. Όλα έγιναν στο παρασκήνιο, ως να πρόκειται για ιδιωτικές διευθετήσεις, και όχι για δημόσια θέματα που άπτονται της λειτουργίας του κράτους και της κυβέρνησης.

Το ίδιο ισχύει και για τις συνομιλίες Ελλάδας –Αλβανίας στην Κρήτη όπου βρίσκονται μάλλον από χθες Παρασκευή οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών. Λέμε μάλλον, γιατί το  ΥΠΕΞ και ο κ. Κοτζιάς ουδέποτε ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των συνομιλιών, την ατζέντα τους, ποιοι συμμετέχουν και κυρίως ποιος είναι ο στόχος τους. Δεν εννοούμε ο γενικός στόχος της «επίλυσης διαφορών». Εννοούμε επί ποίων  συγκεκριμένων  θεμάτων γίνονται οι - μάλλον κρίσιμες - διαπραγματεύσεις, κρίσιμες, δεδομένου ότι οι ελληνοαλβανικές σχέσεις διανύουν περίοδο έντασης.

Ως εκ τούτου: Όσον αφορά στα του κ. Γ.  Τσίπρα, υπάρχει μια περιφρόνηση των κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία μιας κυβέρνησης, λες και είναι ιδιωτική υπόθεση η απομάκρυνση ενός Γραμματέα υπουργείου και η πρόσληψή του ως συμβούλου του Πρωθυπουργού.  Στα δε των συνομιλιών τη Κρήτης, δίνεται η εντύπωση μυστικής διπλωματίας, μακράν της  επιγνώσεως του λαού και  των κομμάτων της αντιπολίτευσης (ίσως και… της κυβέρνησης!)

Γ.Σ.