Καθημερινότητα - κρίσεις υποστέλλουν τη σημαία ΣΥΡΙΖΑ με τις υποκλοπές
Δημοσκοπήσεις

Καθημερινότητα - κρίσεις υποστέλλουν τη σημαία ΣΥΡΙΖΑ με τις υποκλοπές

Οι δημοσκοπήσεις που διαχρονικά βρίσκονται στο πολιτικό ανάθεμα του ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται ότι στο δρόμο προς την κάλπη του 2023 αναγκάζουν την Κουμουνδούρου να αλλάξει την αντιμετώπιση της δαιμονοποίησης με εκείνη του πολιτικού ρεαλισμού.  Η φωτογραφία της στιγμής άλλωστε είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί από το κλίμα στην κοινωνία που σφυγμομετρείται από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εσπευσμένα επιχειρεί να ακολουθήσει κατα πόδας τον προπορευόμενο στις περιοδείες και στην καταλληλότητα πρωθυπουργό.

Ένα από τα συμπεράσματα της τελευταίας μέτρησης που βλέπει το φως της δημοσιότητας από την Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, αναμφίβολα λειτουργεί ως το επαναλαμβανόμενο καμπανάκι για αλλαγή στρατηγικής από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα των υποκλοπών στο οποίο ο Αλέξης Τσίπρας, «καπέλωσε» επανειλημμένα τον άμεσα ενδιαφερόμενο Νίκο Ανδρουλάκη, σχεδόν χειραγώγησε την πράσινη παρουσία στα θεσμικά όργανα, με τις επαναλαμβανόμενες επίκαιρες προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δεν καθορίζει την πολιτική ατζέντα και το κυριότερο δεν μονοπωλεί το ενδιαφέρον του κοινού.

Η συνολική εικόνα είναι δηλωτική αυτής της κατάστασης. H διαφορά Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου είναι κολλημένη στην περιοχή των 7 μονάδων, όπως καταγράφεται και σε άλλες μετρήσεις. Τα δε ευρήματα για τις απώλειες των κυβερνητικών δυνάμεων δεν ενισχύουν τη δεξαμενή των εισροών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά εκείνη της γκρίζας ζώνης, ενώ ο «κανένας» εξακολουθεί να υποσκελίζει τον Αλέξη Τσίπρα στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Οι δε, επιμέρους μετρήσεις έρχονται να ταρακουνήσουν το στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την υπόθεση των παρακολουθήσεων που υποκαθιστά εδώ και εβδομάδες όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας.

Γιατί ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να πανηγυρίζει αφενός για την βραχεία κεφαλή με την οποία προηγείται  από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση στα θέματα διαφάνειας όταν στη συγκριτική ερώτηση ο «Κανένας από τους τρεις», συγκεντρώνει σχεδόν ίσο ποσοστό. Αφετέρου για τον Πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η υποστολή της σημαίας των υποκλοπών που ήδη αχνοφαίνεται από τα προτάγματα που κυριαρχούν στις τελευταίες εξορμήσεις του στην περιφέρεια, αποτυπώνεται και στην ιεράρχηση που κάνει το εκλογικό σώμα για τα θέματα που τον απασχολούν.

Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες, το 47% συγκεκριμένα, κατατάσσουν τις τηλεφωνικές υποκλοπές στην τελευταία θέση των θεμάτων που τους απασχολούν «αρκετά και πολύ». Στα αξιοσημείωτα το ίσο ποσοστό που συγκεντρώνουν συνολικά οι απαντήσεις με τις οποίες εκφράζεται είτε το μέτριο ή είτε το πενιχρό ενδιαφέρον απέναντι στην υπόθεση.

Ακόμη και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι σχεδόν μοιρασμένες οι γνώμες. Από τη μια περισσότεροι από 5 στους 10, (51%), υποστηρίζουν ότι τους απασχολούν αρκετά έως πολύ οι υποκλοπές. Από την άλλη όμως βρίσκεται χαμηλά στην αξιολόγηση του 43% όσων ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι απαντούν ότι τους απασχολεί ως θέμα είτε «ελάχιστα-καθόλου», είτε «μέτρια».

Στοιχείο προβληματισμού αποτελούν και οι μοιρασμένες γνώμες για το ίδιο θέμα μεταξύ των ψηφοφόρων της δεξαμενής των αναποφάσιστων. Εάν μάλιστα στο 40% όσων δηλώνουν ότι τους απασχολούν από ελάχιστα έως καθόλου οι υποκλοπές, προστεθεί και το 16% όσων εμφανίζονται να έχουν μέτριο ενδιαφέρον για το ίδιο θέμα, τότε δημιουργείται ένα καθαρά πλειοψηφικό ποσοστό.

Η καθυστερημένη είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο προεκλογικό κουλουάρ της καθημερινότητας και των κρίσεων αποτυπώνεται και στα ποσοστά υπεροχής του πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό 35% θεωρείται ο αρχηγός που μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την ενεργειακή κρίση και έχει διαφορά οκτώ μονάδων από τον Αλέξη Τσίπρα.

Το προβάδισμα του πρωθυπουργού μάλιστα έναντι του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στους κεντρώους ψηφοφόρους είναι με υπερδιπλάσιο ποσοστό, 46% έναντι 22%. Διαφορά 17 μονάδων έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Αλέξη Τσίπρα και στο ερώτημα ποιος μπορεί να χειριστεί καλύτερα τα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ίδια αποτύπωση καταγράφεται και στον επιμέρους δείκτη των κεντρώων ψηφοφόρων όπου ο πρωθυπουργός έχει συντριπτικό προβάδισμα 40 μονάδων.