Καταγγελίες εργαζομένων στο Γ.Ν. Χαλκιδικής για την έλλειψη προσωπικού

Καταγγελίες εργαζομένων στο Γ.Ν. Χαλκιδικής για την έλλειψη προσωπικού

Έντονες αντιδράσεις στους εργαζόμενους του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής συνεχίζει να προκαλεί το οξυμένο πρόβλημα των ελλείψεων προσωπικού καθώς το Σωματείο προανήγγειλε κινητοποιήσεις από την Πέμπτη 28 Μαρτίου ενώ ταυτόχρονα θέτει προ των ευθυνών τους τόσο την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και στη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Παράλληλα, το Σωματείο στην ανακοίνωση του αναφέρει πως παρά τις επισημάνσεις του, τόσο προφορικώς όσο και εγγράφως, διαπιστώνεται πως επικρατεί η προεκλογική λογική του να δείξουμε έργο τώρα και βλέπουμε για μετά.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του Γ.Ν.Χ. αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Ο κύριος Πολάκης ετοιμάζεται να κόψει κορδέλες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Χαλκιδικής, η έναρξη λειτουργίας της οποίας μαζί και με τη λειτουργία αυτόνομου τμήματος Επειγόντων Περιστατικών αποτελούσε διαχρονικά πάγιο αίτημα των εργαζομένων του νοσοκομείου, μέσω του συλλογικού τους οργάνου.

Την παρούσα χρονική περίοδο η επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας είναι οι ελαστικές σχέσεις εργασίας, προκειμένου να καμουφλαριστεί το τεράστιο πρόβλημα υποστελέχωσης των νοσοκομείων.

Στο Γενικό Νοσοκομείο Χαλκιδικής μέρος των θέσεων εργασίας καλύπτεται από συμβάσεις επικουρικού προσωπικού και άλλα προγράμματα (ΟΑΕΔ).

Για τη λειτουργία της ΜΕΘ η κ. Διοικήτρια σε συνεργασία με τη Νοσηλευτική Υπηρεσία επέλεξε να μετακινήσει μόνιμο προσωπικό από άλλα τμήματα του νοσοκομείου, με πιο πρόσφατες τις μετακινήσεις από χειρουργείο προς ΜΕΘ, αναπληρώνοντας τα κενά με επικουρικό προσωπικό.

Για την ίδια αποτελεί στρατηγική επιλογή η έναρξη λειτουργίας της Εντατικής και οποιοσδήποτε στο άκουσμα της είδησης θα ήταν θετικός. Η μεταφορά μόνιμου προσωπικού στη ΜΕΘ σημαίνει για την ίδια πως ακόμη κι αν οι συμβάσεις του επικουρικού λήξουν και δεν προσληφθούν εκ νέου άτομα, η μονάδα δεν θα έχει πρόβλημα λειτουργίας.

Σημαίνει όμως και κάτι άλλο. Την ίδια ώρα τμήματα όπως το χειρουργείο–αναισθησιολογικό, παθολογική, καρδιολογική και εξωτερικά ιατρεία – επείγοντα θα έχουν χάσει μέρος του προσωπικού τους χωρίς αυτό να αναπληρωθεί. Περιττεύει να αναφερθεί κανείς στο τι σημαίνει για παράδειγμα χειρουργείο χωρίς προσωπικό σε μία περίοδο μάλιστα που οι χρήστες υγείας αναζητούν τη δημόσια περίθαλψη.

Η επιλογή της διοίκησης είναι να αγνοήσει τι θα γίνει στο μέλλον με τα υπόλοιπα τμήματα, το αποτέλεσμα της οποίας θα επηρεάσει τα μέγιστα το νοσοκομείο, αν δε ληφθούν δραστικά μέτρα.

Κατά τη διάρκεια σύνταξης του παρόντος δελτίου το νοσοκομείο υποφέρει από έλλειψη τραυματιοφορέων. Από τους δέκα μόνιμους υπηρετούντες τραυματιοφορείς ένας βρίσκεται στην αποστείρωση, ένας υπηρετεί στο ΚΥ Αγ. Νικολάου, ένας έλαβε τρίμηνη απόσπαση στο ΚΥ Παλαιοχωρίου, ένας ακόμη έλαβε τρίμηνη απόσπαση στον Αγ. Παύλο, ενώ επίκειται επιστροφή άλλης συναδέλφου στο ΑΧΕΠΑ. Πέντε μόνιμοι και τρεις συμβασιούχοι, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις βοηθητικού προσωπικού είναι δεκατρείς. Δημιουργείται εν τοις πράγμασι πρόβλημα σε κάθε βάρδια.

Παρά τις επισημάνσεις του σωματείου, τόσο προφορικώς όσο και εγγράφως, διαπιστώνεται πως επικρατεί η προεκλογική λογική του να δείξουμε έργο τώρα και βλέπουμε για μετά.

Κανείς απολύτως δεν μπορεί να εγγυηθεί τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Επειδή όμως διοικήσεις έρχονται και παρέρχονται και άλλοι επιφορτίζονται τις συνέπειες των αποφάσεων, ανακοινώνουμε την έναρξη κινητοποιήσεων τις επόμενες ημέρες με αρχή την Πέμπτη 28/3/2019 και αίτημα την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, την κάλυψη των τμημάτων μ' αυτό και το τέλος της ομηρίας των συμβασιούχων.

Επίσης απαιτούμε να μπει φρένο στις μετακινήσεις προσωπικού εκτός νοσοκομείου.Το προσωπικό οραματίζεται και αγωνίζεται καθημερινά για υπηρεσίες υψηλού επιπέδου παρά την απαξίωση που έχουν επιδείξει οι αρμόδιοι κατά καιρούς".