Κατ. Σακελλαροπούλου: Να φροντίζουμε τα άτομα με αυτισμό να μπορούν να ζουν σε συμπεριληπτική κοινωνία
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

Κατ. Σακελλαροπούλου: Να φροντίζουμε τα άτομα με αυτισμό να μπορούν να ζουν σε συμπεριληπτική κοινωνία

Με την ευκαιρία της σημερινής Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε το Royal Bowling, στο Περιστέρι, όπου παρακολούθησε το 8ο Τουρνουά Μπόουλινγκ για άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος που διοργανώνει το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, και επέδωσε τα βραβεία.

Φέτος έχουν δηλώσει συμμετοχή 160 έφηβοι με αυτισμό από 20 διαφορετικές δομές για παιδιά και εφήβους με αυτισμό από την Αττική, ενώ οι ηλικίες τους κυμαίνονται από 7 ετών μέχρι 22 ετών.

Η κ. Σακελλαροπούλου με ανάρτησή της στο facebook αναφέρθηκε στην παρουσία της στην παραπάνω αθλητική γιορτή και τόνισε μεταξύ άλλων ότι «προσφέροντας ευκαιρία για αναψυχή και κοινωνικοποίηση στους νέους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, εκδηλώσεις όπως αυτή, διαλύουν τις προκαταλήψεις, το φόβο, την έλλειψη αποδοχής, την απομόνωση, τον εν γένει αρνητισμό που δυστυχώς πολλές φορές βιώνουν». Τόνισε, επίσης, ότι «έχουμε διαχρονική υποχρέωση να φροντίζουμε ώστε τα άτομα αυτά, που προσλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο, να μπορούν να ζουν σε μια συμπεριληπτική κοινωνία με ισότιμους όρους».

Ειδικότερα, στην ανάρτησή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε:

«Παρακολούθησα με χαρά το 8ο τουρνουά μπόουλινγκ για άτομα με διαταραχές αυτιστικού φάσματος, μια αθλητική γιορτή που πραγματοποιήθηκε και φέτος, στο πλαίσιο του εορτασμού για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, και έφερε ξανά κοντά παιδιά και νέους από δομές της Αττικής και άλλων κοντινών πόλεων. Οργανωμένο από το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου, το τουρνουά είχε παιχνίδι, διασκέδαση, και βραβεία για όλους, αφού σε μια διοργάνωση όπως αυτή, άξια να επιβραβευθεί δεν είναι τόσο η επικράτηση, όσο η συμμετοχή, η ενεργητική παρουσία σ' ένα κοινωνικό περιβάλλον την οποία πολλές φορές στερούνται όσοι πάσχουν από την πολύπλοκη αυτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή. Προσφέροντας ευκαιρία για αναψυχή και κοινωνικοποίηση στους νέους που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού, εκδηλώσεις όπως αυτή διαλύουν τις προκαταλήψεις, το φόβο, την έλλειψη αποδοχής, την απομόνωση, τον εν γένει αρνητισμό που δυστυχώς πολλές φορές βιώνουν. Και μας υπενθυμίζουν ότι έχουμε διαχρονική υποχρέωση να φροντίζουμε ώστε τα άτομα αυτά, που προσλαμβάνουν με διαφορετικό τρόπο τον κόσμο, να μπορούν να ζουν σε μια συμπεριληπτική κοινωνία με ισότιμους όρους».

Στόχος της εκδήλωσης αποτελεί η κοινωνικοποίηση των ατόμων με αυτισμό, η διασκέδαση, η γνωριμία με την κοινότητα και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, καθώς αρκετά συχνά αντιμετωπίζονται από την κοινωνία, σε ένα μεγάλο βαθμό, με επιφύλαξη και αρνητισμό, βιώνοντας καθημερινά με πολλαπλούς τρόπους τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Το Κέντρο Παιδιού και Εφήβου είναι η μεγαλύτερη Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία για την Ψυχική Υγεία στην Ελλάδα, της οποίας η έδρα είναι στην επαρχία, στην ακριτική Χίο. Συγκεκριμένα, λειτουργούν 3 δομές για παιδιά, εφήβους, ενηλίκους και τις οικογένειές τους, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες στη Χίο, τις Οινούσσες και τα Ψαρά ενώ πραγματοποιούν και ειδικά προγράμματα που απλώνονται σε όλα τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ταυτόχρονα λειτουργούν δύο δομές για παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με αυτισμό στην Αττική. Τέλος στο Κέντρο λειτουργεί και Τμήμα Επιστημονικής Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης με πανελλήνια και ευρωπαϊκή δράση, υλοποιώντας εκπαιδευτικά και ερευνητικά προγράμματα.

Μέχρι τα τέλη του 2023 από το Κέντρο είχαν υποστηριχθεί 10.539 παιδιά, έφηβοι, ενήλικοι (με ψυχιατρικές, ψυχολογικές και αναπτυξιακές διαταραχές), καθώς και οι οικογένειές τους, ενώ είχαν εκπαιδευτεί 1.668 επαγγελματίες. Υπολογίζεται, ότι μόνο για το 2022 οι θεραπευτικές του πράξεις ανέρχονται στις 72.000.