Ο Μητσοτάκης διάβασε την πραγματικότητα, ο Τσίπρας κόλλησε στο παρελθόν

Ο Μητσοτάκης διάβασε την πραγματικότητα, ο Τσίπρας κόλλησε στο παρελθόν

Την εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου η κοινωνία τη βλέπει ως μια αναπόφευκτη διαδικασία, το τέλος της οποίας προσδοκά. Τα πολιτικά μηνύματα εστάλησαν πριν από ένα μήνα και η κατάταξη των τεσσάρων πρώτων κομμάτων φαίνεται να είναι ήδη προσδιορισμένη, καθώς μπορεί η κάλπη να είναι άδεια, αλλά έχει μνήμη. 

Το στοίχημα της Κυριακής είναι διαφορετικό για κάθε κόμμα. Για τη μεν ΝΔ, η αυτοδυναμία φαίνεται εφικτή, για το δε ΣΥΡΙΖΑ η διεύρυνση της εκλογικής του επιρροής φαντάζει άθλος. 

Οι Έλληνες δεν έγιναν ξαφνικά δεξιοί, ή Νεοδημοκράτες, ούτε είδαν στο πρόσωπο του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη το Μεσσία. Οι Έλληνες είναι πολίτες που από τη δοκιμασία των μνημονίων και της πανδημίας, βγήκαν λαβωμένοι πολιτικά και οικονομικά και κυρίως με ψαλιδισμένες τις ελπίδες και τις προσδοκίες για το μέλλον.

Η διάψευση των προσδοκιών της «πρώτη φορά Αριστερά» διακυβέρνησης, οδήγησαν στην ακαριαία συνειδητοποίηση πως τα καλύτερο μέλλον δεν διαφαίνεται. Έτσι δεν αναμένουν βελτίωση της ζωής τους και προσβλέπουν σε μία αδιατάραχτη, καθημερινότητα χωρίς απρόοπτα. Για το λόγο αυτό επέλεξαν στην πλειοψηφία τους τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, προς έκπληξη πολλών κομμάτων της αντιπολίτευσης και κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ. 

Κάποιοι απόρησαν για ποιο λόγο ακόμη και οι νέοι ψηφοφόροι προτίμησαν τη ΝΔ, χωρίς να συνυπολογίζουν ότι η νεότητα μπορεί να συγκλίνει και με τον ρεαλισμό. 

Η ΝΔ διεξήγε μια συνεπή και άρτια, χωρίς εξάρσεις και κορώνες προεκλογική εκστρατεία με βλέμμα στο μέλλον. Ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίστηκε σε λόγο καταγγελτικό με θεματολογία από το παρελθόν. Φάνηκε να μην αντιλαμβάνεται ποια θέματα απασχολούν την κοινωνία και περιόρισε τις παρεμβάσεις του σε εκείνα που η αριστερή του παράδοση του επέτρεπε να θεωρεί κοινωνικά προβλήματα. Η κοινωνία όμως είναι αλλού. 

Η Ελλάδα, μια χώρα υπηρεσιών, δεν μπορεί να τροφοδοτήσει επανάσταση. Η αγροτική και η εργατική της τάξη, των αλλοδαπών εργατών γης και βιομηχανίας, δεν έχει δικαίωμα ψήφου και δεν μπορεί να προκαλέσει ανατροπές. Οι Έλληνες από την άλλη, δεν θα ξεσηκωθούν, διότι είναι ρεαλιστές.

Όσοι λοιπόν αναρωτώνται για ποιο λόγο η ΝΔ πήρε το Μάιο, ποσοστό που προσέγγισε το άθροισμα των υπολοίπων κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, μπορούν να βρουν την απάντηση στην ικανότητα της ΝΔ να καταλαβαίνει την πραγματικότητα!

* Η Μαρία Καρακλιούμη είναι Πολιτική Αναλύτρια της RASS