Και στο παλαιστινιακό, είδαν το ίσκιο τους και τον πέρασαν για το μπόι τους

Και στο παλαιστινιακό, είδαν το ίσκιο τους και τον πέρασαν για το μπόι τους

Το τελευταίο διήμερο πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχαν περισσότεροι από 70 βουλευτές από 28 ευρωπαϊκές χώρες. Στα βασικά θέματα περιλαμβάνονταν οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ρωσίας και στη Μέση Ανατολή με έμφαση στη Γάζα.

Η συνεδρίαση κατέληξε στη Διακήρυξη η οποία υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και την προστασία των αμάχων στη Γάζα.

Βέβαια, το Συμβούλιο της Ευρώπης δεν έχει καμία αποφασιστική και εκτελεστική αρμοδιότητα. Δεν έχει καμία σχέση με το «Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Συμβούλιο υπουργών) ή το «Ευρωπαϊκό Συμβούλιο» (συμβούλιο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων).

Πρόκειται για μια χαλαρή οργάνωση 46 κρατών με χαρακτηριστικά διακρατικής ΜΚΟ. Είναι αυτό στο οποίο μια επιτροπή του είχε οργανώσει καμπάνια στο όνομα της πολυπολιτισμικότητας, με τίτλο «Η ελευθερία βρίσκεται στο χιτζάμπ»!

Και όμως, αυτό το χαλαρό όργανο δεν υιοθέτησε τις προτάσεις του παρευρισκόμενου μέλους του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος πρότεινε να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ: «Πρέπει να καταδικάσουμε απερίφραστα αυτές τις πράξεις. Και, ταυτόχρονα, το Συμβούλιο της Ευρώπης πρέπει να ζητήσει να επιβληθούν κυρώσεις στο Ισραήλ».

Ο Τσίπρας ο οποίος πρώτος επικύρωσε την στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ δεν ψήφισε τελικά τη διακήρυξη. Αλλά η αποτυχία του δείχνει το δεσμευτικό πλαίσιο εντός του οποίου μπορεί να κινηθεί η χώρα μας. Θρυμματίζονται οι μεγαλόστομες διακηρύξεις που εμπεριείχε η δήλωση του ΚΚΕ, όπως να σταματήσει η στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ - κάτι που πολύ θα επιθυμούσε η Άγκυρα...

Εδώ να επεξηγήσουμε ότι το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος μας αλλά όχι σύμμαχος. Ο στρατηγικός εταίρος πέραν μιας στρατιωτικής συνεργασίας σε προπολεμική περίοδο, αφορά το εμπόριο, τις επενδύσεις, την μεταφορά τεχνολογίας, την ενέργεια κλπ. Και έχει χρονικό βάθος.

Ο Σύμμαχος είναι δεσμευμένος μέσω συμφωνιών να συντρέξει με στρατό σε περίπτωση επίθεσης του συμβαλλόμενου. Όσο και να ηχεί αντιθετικό, η Τουρκία είναι σύμμαχος (στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ) αλλά όχι στρατηγικός εταίρος.

Ως εκ τούτου «δεν θα έρθουν Ισραηλινοί στρατιώτες να πεθάνουν για μας αν μας επιτεθεί η Τουρκία», όπως άκουσα - ειρωνικά – να λέγεται σε κάποιο τηλεπαράθυρο από θιασώτες της διακοπής σχέσεων με το Ισραήλ.

Αυτά, όπως και η αποτυχία του Τσίπρα να πείσει για την επιβολή κυρώσεων στο Ισραήλ, είναι ψιλά γράμματα για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλο που αδυνατεί να κατανοήσει το περιρρέον πυρέσσον γεωπολιτικό σκηνικό.

Δεν αρκέστηκε να συνυπογράψει τη δήλωση του ΚΚΕ, αλλά επισκέφθηκε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να του υποβάλει αιτήματα για Γάζα.

Δεν μπορούμε να είμαστε εξ ορισμού αντίθετοι με τα αιτήματα από άποψη αρχής, αλλά είμαστε με την απουσία ρεαλισμού τους. Μερικά εξ αυτών είναι:

- Δημιουργία με την στήριξη και της ΕΕ (την οποία δεν ρώτησε) ενός «ανθρωπιστικού τριγώνου» μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου (ούτε την Κύπρο και την Αίγυπτο ρώτησε) για τη συγκέντρωση και διανομή ανθρωπιστικής και ιατροφαρμακευτικής βοήθειας στη Γάζα.

- Ενεργοποίηση του τριμερούς σχήματος συνεργασίας Ελλάδας -Κύπρου- Παλαιστίνης ώστε να παρασχεθεί η πλέον δυνατή τεχνική και πολιτική βοήθεια στην κυβέρνηση της Παλαιστίνης (η οποία εδρεύει στη Δυτική όχθη και όχι στη Γάζα όπου έχει κράτος και εξουσία η Χαμάς, και με την οποία Χαμάς τη χωρίζει αίμα, αφού πριν τους Ισραηλινούς η Χαμάς σκότωσε άντρες της Παλαιστινιακής Αρχής για να εδραιώσει την εξουσία της !).

- Συντονισμός με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων και την Εκκλησία της Ελλάδας (ούτε αυτούς τους Οργανισμούς ρώτησε, όχι εάν θέλουν αλλά εάν δύνανται).

- Και κυρίως: Η Ελλάδα να καλέσει πολυμερή διάσκεψη ΕΕ- κρατών Ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής, με στόχο την επιτήρηση της εκεχειρίας, τον συντονισμό σε ζητήματα ασφαλείας και τον συντονισμό για θέματα ανθρωπιστικής βοήθειας, γιατί «η σιωπή είναι συνενοχή»!

Ειδικά για το τελευταίο ο Μητσοτάκης θα πρέπει να τον ευχαριστήσει δημοσίως. Του αναγνωρίζει διεθνή επιρροή που ο πρωθυπουργός δεν υποπτευόταν ότι έχει!

Κάπως αλλιώς το είχε πει κάποτε ο θυμόσοφος Φλωράκης: Είδαν τον ίσκιο τους και τον πέρασαν για το μπόι τους...