Και η Έφη Αχτσιόγλου μέλος του «κινήματος»... ανατροπής του κατώτατου μισθού

Και η Έφη Αχτσιόγλου μέλος του «κινήματος»... ανατροπής του κατώτατου μισθού

«Τον Αύγουστο επανέρχονται οι δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι εργαζόμενοι επανακτούν ουσιαστικά τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται και να κερδίζουν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας προκειμένου  να ανακτήσουν μέρος των όσων απώλεσαν στα χρόνια της κρίσης», δηλώνει υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου σε συνέντευξή της στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

«Η προεργασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Θα προχωρήσουμε με επιστημονική τεκμηρίωση και σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους», πρόσθεσε η κ. Αχτσιόγλου, διευκρινίζοντας προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι «η βελτίωση των όρων εργασίας δεν είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης, αλλά είναι υπόθεση πρωτίστως των εργαζομένων, των διεκδικήσεών τους, αλλά και των εργοδοτών που αποβλέπουν στην ενίσχυση της παραγωγικότητας των επιχειρήσεών τους μέσα από τη βελτίωση των μισθών και των όρων εργασίας».

«Μια αριστερή κυβέρνηση οφείλει να διασφαλίζει τα εργαλεία για να είναι δυνατή η βελτίωση αυτή, δεν μπορεί όμως και δεν πρέπει να υποκαθιστά τις συλλογικές διεκδικήσεις και τον κοινωνικό διάλογο», είπε χαρακτηριστικά.

Κίνημα... ανατροπής του κατώτατου μισθού είχε προτείνει ο Αν. Νεφελούδης

Της Έφης Αχτσιόγλου είχε προηγηθεί ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Ανδρέας Νεφελούδης, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο», χαρακτήρισε τον κατώτατο μισθό «παρωχημένη ιστορία» και κάλεσε τους εργαζόμενους σε... κίνημα ανατροπής.

«Τα 586 ευρώ σε επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις που υπογράφονται, είναι μία παρωχημένη ιστορία. Οι δυνάμεις που καθορίζουν την κοινωνία πρέπει να μπορέσουν να αναπτύξουν ένα κίνημα ανατροπής, στην πράξη, αυτού του κατώτατου μισθού» είπε χαρακτηριστικά.

«Εμείς θα ακολουθήσουμε όλες τις επιστημονικά τεκμηριωμένες διαδικασίες, για να μπορέσει να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός (...) αλλά βασικότερο όλων είναι η ίδια η κίνηση της κοινωνίας, δηλαδή το τι συμφωνείται σε συλλογικό επίπεδο μεταξύ εργοδοσίας και εργασίας, σε επιχειρησιακό ή κλαδικό επίπεδο.», διευκρίνισε ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας.