«Οι άρσεις των εμποδίων μεταξύ των κρατών-μελών θα ωφελήσουν την Ευρώπη και την Ελλάδα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη συνάντησή του με την Επίτροπο Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε.
Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ο κ. Πιερρακάκης και η κα. Αλμπουκέρκε συζήτησαν εκτενώς την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και την Ελλάδα, με έμφαση στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Έγινε ειδική αναφορά στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο έχει ισχυροποιηθεί, όπως αποτυπώνεται στη σταθερή αύξηση των καταθέσεων, τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη σημαντική υποχώρηση των κόκκινων δανείων.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών είχε επίσης την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με την Επίτροπο αναφορικά με τις ευρωπαϊκές προκλήσεις για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το θέμα της εμβάθυνσης της Τραπεζικής Ενοποίησης και της Ένωσης Κεφαλαιαγορών, απαραίτητα βήματα προκειμένου να προχωρήσει η ολοκλήρωση της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων. Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε ότι η Ελλάδα στηρίζει αυτή την προσπάθεια, προωθώντας έμπρακτα μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα και αναγνωρίζοντας ότι η Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων είναι κρίσιμη για τη μελλοντική χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής οικονομίας, την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και τη μείωση της χρηματοπιστωτικής εξάρτησης από τρίτες αγορές.
Τέλος, η κυρία Αλμπουκέρκε ενημερώθηκε λεπτομερώς για το νομοσχέδιο που κατέθεσε το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την Κεφαλαιαγορά.
«Η Ελλάδα δεν χειρίζεται πλέον κρίσεις»
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν μετά το πέρας της σύσκεψης, ο υπουργός επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η Ελλάδα δεν διαχειρίζεται πλέον κρίσεις. Σχεδιάζει το μέλλον της με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία. Οικοδομούμε τη δημοσιονομική μας σταθερότητα όχι με λόγια, αλλά με μετρήσιμα αποτελέσματα».
Ο κ. Πιερρακάκης εξέφρασε την πλήρη στήριξη της χώρας στις πρωτοβουλίες της Επιτροπής για την προώθηση της καινοτομίας και της ψηφιακής χρηματοδότησης, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει απλά επιστρέψει στην κανονικότητα. Με σχέδιο, σταθερότητα και προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, εξελίσσεται σε υπόδειγμα σταθερότητας και ανάπτυξης στην Ευρώπη».
O υπουργός επικαλέστηκε τις εκθέσεις Ντράγκι και Λέττα, ως παράδειγμα πληρέστερης κατανόησης της έννοιας της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων, υπενθυμίζοντας ότι επί του παρόντος τα εμπόδια που υπάρχουν μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον χρηματοοικονομικό τομέα ισοδυναμούν με δασμό 110%. «Γι' αυτό, το έργο που προωθούμε είναι εξαιρετικά σημαντικό. Και γι' αυτό, η άρση αυτού του εμποδίου θα έχει τεράστιο όφελος τόσο για την Ευρωπαϊκή όσο και για την εγχώρια οικονομία» είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «υποστηρίζουμε πλήρως το όραμα, υποστηρίζουμε πλήρως το έργο».
Η Επίτροπος Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών και Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων της ΕΕ, Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκε είπε ότι η Επιτροπή έχει επίγνωση για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία. «Έχουμε τους πόρους στην Ευρώπη που θα μας επιτρέψουν να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις, εάν δεσμευτούμε και εφαρμόσουμε τις σωστές πολιτικές» πρόσθεσε.
Η Επίτροπος αναφερόμενη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ανέφερε ότι «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι καλό να βλέπουμε ότι τα πράγματα τώρα είναι διαφορετικά, ότι το κλίμα είναι πιο αισιόδοξο και ότι υπάρχει μια προοπτική εδώ στην Ελλάδα, την οποία πιστεύουμε ότι η στρατηγική της Ένωσης Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων θα μπορούσε να υποστηρίξει πολύ».
Η κυρία Αλμπουκέρκε ευχαρίστησε τον υπουργό για τη στήριξη της Ελλάδας στις προσπάθειες ολοκλήρωσης της Τραπεζικής Ένωσης.