Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής λέγοντας πως «αν έπρεπε να μας πει κάποιος πως έχουν θέματα οι σιδηρόδρομοι, ήταν η Αρχή Σιδηροδρόμων».
Κ. Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις
Eurokinissi
Eurokinissi

Κ. Καραμανλής: Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις

Ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής λέγοντας πως «αν έπρεπε να μας πει κάποιος πως έχουν θέματα οι σιδηρόδρομοι, ήταν η Αρχή Σιδηροδρόμων».

«Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις. Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες», τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, ενώ παράλληλα δήλωσε ανοιχτός στο να συναντηθεί με συγγενείς των θυμάτων της τραγωδίας στα Τέμπη.

Παράλληλα, είπε στον ΣΚΑΪ πως «Αν κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες, υπάρχουν διαδικασίες. Δεν μπορώ να ακούω τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ οτι «δεν φέρνουμε προανακριτική γιατί δεν θα την ψηφίσετε».

Ερωτηθείς για την απόφασή του να βάλει εκ νέου υποψηφιότητα για βουλευτής, σχολίασε πως «αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν αυτοί ετυμηγορία. Ακούω την κατηγορία, αλλά οι πολίτες αποφασίζουν».

Επίσης, ο κ. Καραμανλής άφησε αιχμές για ευθύνες της Ρυθμιστικής Αρχής λέγοντας πως «αν έπρεπε να μας πει κάποιος πως έχουν θέματα οι σιδηρόδρομοι, ήταν η Αρχή Σιδηροδρόμων», ενώ αντέκρουσε το επιχείρημα περί προειδοποίησης από τους συνδικαλιστές λέγοντας ότι «Κανείς δεν είχε προειδοποιήσει πως θα γίνει ατύχημα, δεν ισχύει, υπάρχουν χαρτιά».

Αναλυτικά οι δηλώσεις Καραμανλή:

«Υποχρέωση ενός πολιτικού έπειτα από ένα τραγικό γεγονός είναι να η βγαίνει για αντιπαραθέσεις στα κανάλια αλλά να δίνει καταθέσεις στα συντεταγμένα όργανα της πολιτείας. Αμέσως μετά βρεθήκαμε στον τόπο του δυστυχήματος και σκύβω με απόλυτο σεβασμό πάνω στα θύματα και στους ανθρώπους εκεί.

Απ΄όλα τα στελέχη της ΝΔ είδατε σεβασμό, λάθη κάναμε αλλά δεν περάσαμε τα εσκαμμένα. Σεβασμός σημαίνει να σεβόμαστε τα θύματα και να μην εκμεταλλευόμαστε ή να εργαλειοποιούμε την τραγωδία.

Δεν ήρθα να σας πω για το πως αισθάνομαι εγώ. Καταλαβαίνω πως στην κοινωνία ένα μέρος θέλει να ακούσει τι έγινε.

«Όλα τα ηχητικά είναι στα χέρια των αρχών»

Εγώ παραιτήθηκα, θα έλεγε κάποιος, αλλά εγώ δεν θα το κάνω, δεν θα πετάξω την μπάλα στην εξέδρα. Να τελειώσει η συνωμοσιολογία. Σε μια σοβαρή κοινωνία μπορώ να λέω ό,τι θέλω όπως και οι δημοσιογράφοι. Δεν έχω στοιχεία αλλά όσο ήμουν υπουργός δεν είχαν υποπέσει στην αντίληψή μου τέτοια πράγματα, αρμόδια είναι μόνο η δικαιοσύνη.

Για εκείνο το βράδυ δεν μπορεί να πει κανένας με βεβαιότητα ποιος ήταν εκεί. Τα ηχητικά ντοκουμέντα, όλα, είναι στα χέρια των ανακριτικών αρχών.

Πολιτική ευθύνη έχω, γι' αυτό παραιτήθηκα και το έκανα συνειδητά. Όταν πήγαμε εκεί δεν θέλω να ευχηθώ να δει αυτά που είδαμε. Τότε δεν ξέραμε ποιοι έφταιγαν ή όχι. Είπα στον πρωθυπουργό πως για λόγους αρχής δεν θα μπορούσα να είμαι επικεφαλής.

Έχω δώσει εξηγήσεις για την 717 αλλά κατηγορούμαι για δύο αντιφατικά πράγματα. Η σύμβαση είναι ένα παζλ συστημάτων που πρέπει να είναι έτοιμο ως το 2030. Όλα αυτά οι ευρωπαϊκοί σιδηρόδρομοι πρέπει να τα έχουν ως το 2030. Δυστυχώς, τη σύμβαση την τρέξαμε αλλά τελείωσε 3 μήνες μετά το ατύχημα. Δεν μπορεί να πει κανείς με βεβαιότητα ότι και με την εφαρμογή της σύμβασης δεν θα είχε γίνει το ατύχημα.

Μην πάμε στα τεχνικά. Η Ευρωπαία Εισαγγελέας μας λέει ότι αφού η σύμβαση ήταν προβληματική έπρεπε να την καταγγείλουμε από χρόνια. Έρχεται η αντιπολίτευση και μας λέει πως ευθύνεστε. Μονταζιέρα του ΣΥΡΙΖΑ το τρενάκι του Πηλίου και τους είπα πως δεν γίνεται να βγάλω τους μηχανοδηγούς. Γύρισα και τους είπα πως είναι ντροπή να θέτετε θέματα ασφαλείας και να δώσετε την ευθύνη στους δήμους.

«Κανείς δεν είχε προειδοποιήσει για το ατύχημα»

Οι προειδοποιήσεις των συνδικαλιστών ήταν για τη συντήρηση των σιδηροδρόμων, είχαμε ζητήματα ασφαλείας και όλοι το έλεγαν. Κανείς δεν είχε προειδοποιήσει πως θα γίνει ατύχημα, δεν ισχύει, υπάρχουν χαρτιά. Άλλο να λες πως υπήρχαν ζητήματα στον σιδηρόδρομο...

Δεν υπάρχει έγγραφο που να προειδοποιεί ότι αν δεν κλείσει ο σιδηρόδρομος, πάμε στα βράχια.

Όταν αναλάβαμε τον ΟΣΕ μέσω ΑΣΕΠ προσλάβαμε 400 ανθρώπους. Ό,τι μπορέσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Το μοιραίο εκείνο βράδυ, κάποιος έφυγε πιο νωρίς.

Επειδή εκσυγχρονίζονται τα τρένα, η ασφάλεια καθορίζεται από Ρυθμιστική Αρχή που υπήρχε από το 2015 στην Ελλάδα αλλά δεν μπορούσε να τα εφαρμόσει. Αν έπρεπε να μας πει κάποιος πως έχουν θέματα οι σιδηρόδρομοι, ήταν η Αρχή.

«Δεν κρύβομαι πίσω από τη βουλευτική ασυλία»

Δεν κρύβομαι και το είπα στην Βουλή, δεν κρύβομαι πίσω από βουλευτική ασυλία. Με τη διαδικασία του άρθρου 86, το ίδιο θα γινόταν. Είμαι στη διάθεση των αρχών για εξηγήσεις. Με κατηγορούν χωρίς να υπάρχουν κατηγορίες.

Η αντιπολίτευση λέει: κάντε προανακριτική και θα την ψηφίσουμε. Φέραμε προανακριτική για τα Τέμπη και την 717, ήταν μια δικονομική σύμβαση. Να δούμε τι θα γίνει... Αν ο εισαγγελέας πει πως υπάρχουν κατηγορίες, θα σταθώ να απαντήσω. Αν πω ότι παραιτούμαι από ασυλία, δεν θα πάω να δικαστώ.

Απαντάω πως δυστυχώς υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες, δεν είναι προνόμιο. Αν κάποιοι πιστεύουν πως υπάρχουν ποινικές ευθύνες,υπάρχουν διαδικασίες. Δεν μπορώ να ακούω τη γελοιότητα του ΣΥΡΙΖΑ οτι «δεν φέρνουμε προανακριτική γιατί δεν θα την ψηφίσετε».

«Δεν ήταν εύκολη απόφαση»

Δεν ήταν εύκολη απόφαση να βάλω υποψηφιότητα, δεν είναι αυτοσκοπός η πολιτική. Αποφάσισα να πάω στους ψηφοφόρους και να βγάλουν αυτοί ετυμηγορία. Ακούω την κατηγορία, αλλά οι πολίτες αποφασίζουν. Δεν δέχομαι να απαξιώνονται και να λοιδωρούνται οι ψηφοφόροι. Δύσκολη απόφαση αλλά στο τέλος οι πολίτες αποφασίζουν. Νομίζω πως ο χειρισμός της απόφασης και το πώς μιλήσαμε απέδειξε πως ο κόσμος στήριξε τον πρωθυπουργό.

Βεβαίως, είμαι έτοιμος να συναντηθώ με τον οποιονδήποτε. Στην εξεταστική έδωσα απαντήσεις και με ρώτησαν γιατί δεν έχω συναντηθεί. Τους είπα: Εγώ αν ήμουν στη θέση τους, δεν θα ήθελα να συναντηθώ. Κάποιοι γονείς με πήραν τηλέφωνο και μου μίλησαν. Θέλω να καθίσω κάτω με ανθρώπους με ψυχραιμία. Πώς μπορείς να μιλήσεις με ανθρώπους που έχασαν δύο παιδιά; Δεν έχω αντίρρηση να μιλήσω με συγγενείς».