Του Γιάννη Σιδέρη
Και ξάφνου οι εξελίξεις πήραν απροσδόκητη, αν όχι δραματική, μορφή, έτσι όπως μόνο αυτή κυβέρνηση ξέρει να μας χαρίζει.
Χθες το απόγευμα με non paper η κυβέρνηση επαίρετο ότι έγιναν σεβαστές όλες οι κόκκινες γραμμές της. Η συνάντηση με τους δανειστές ωστόσο είχε διακοπεί και το eurogroup τη Πέμπτης ακυρωνόταν.
Λίγο πριν η κυβερνητική πλευρά παραδόξως εξακολουθούσε να ελπίζει «βασίμως», ότι το Eurogroup θα συνέλθει την Πέμπτη. Βασιζόταν στις θετικές δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ στο Ολλανδικό δίκτυο RTLZ, ότι «Θα έχουμε πιθανότατα ένα νέο Eurogroup την Πέμπτη, καθώς έχει συμφωνηθεί με την Αθήνα το 95% των μέτρων».
Άλλαι ωστόσο αι βουλαί των Αθηνών και Ντάισελμπλουμ, και άλλαι του ΔΝΤ, οι αρνήσεις του οποίου αποδιοργάνωσαν την διαπραγμάτευση. Οι μεν εκπρόσωποι των θεσμών ζητούσαν από την Αθήνα λεπτομέρειες για το πώς φανταζόταν τον μηχανισμό «αυτόματης διόρθωσης», ενώ την ίδια στιγμή η Ντάλια Βελκουλέσκου εξέφραζε την απορία (του Ταμείου) γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να νομοθετήσει τα προληπτικά μέτρα!
Με τη διακοπή των εργασιών τα τηλέφωνα πήραν φωτιά. Οι εκπρόσωπου των θεσμών ενημέρωσαν τους ανωτέρους τους, ενώ ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άρχισε να τηλεφωνεί σε ευρωπαίους - και όχι μόνο - αξιωματούχους.
Σύγκληση Συνόδου Κορυφής
Η μεγάλη ανατροπή ήρθε αργά το βράδυ, όταν η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός έλαβε την απόφαση να ζητήσει σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου του ζητήσει να συγκληθεί Σύνοδος Κορυφής, για να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του Ιουλίου...
Είναι άγνωστο εάν ο κ. Τουσκ θα θελήσει να εμπλακεί στη διαμάχη της Ελλάδας με το Κουαρτέτο, όπως είναι αμφίβολη η απόφαση της Συνόδου Κορυφής, εάν αυτή συγκληθεί. Οι ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει πολλάκις ότι δεν εννοούν να μείνει το ΔΝΤ εκτός προγράμματος, και το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει εάν δεν ικανοποιηθούν οι όροι του.
Στον λαβύρινθο που εισήλθε η κυβέρνηση, με τους βουλευτές να αλυχτούν κατά του συμπληρωματικού μνημονίου, δεν διαφαίνεται να έχει άλλη διέξοδο αν δεν ευοδωθούν οι θέσεις της, παρά την προσφυγή σε εκλογές. Θα είναι μια απόδραση ευπρεπούς ήττας ή μιας ήττας απαλλαγής από τις ευθύνες, στις οποίες μόνη της εισήλθε και μόνη της περιέπλεξε.
Δεν είναι τυχαίο, που το πρακτορείο Bloomberg, ενημερωμένο προφανώς από υπέρτερες της Ελλάδας πηγές, δυνάμενες να γνωρίζουν για τη δυστοκία των διαπραγματεύσεων και το μη ικανοποιήσιμο των ελληνικών προτάσεων, ανέφερε ως πιθανό σενάριο την διέξοδο της κυβέρνησης μέσω της προκήρυξης εκλογών. Ούτως ή άλλως το ενδεχόμενο αυτό έχει δεχθεί ως πρόταση και ο πρωθυπουργός από συνεργάτες του.
Θυμωμένοι οι βουλευτές
Η πρωθυπουργική κίνηση πηγάζει από την κατάσταση εντροπίας που επικρατεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, εξαιτίας του πρόσθετου μνημονίου. Μια χαρά είχαν δεχθεί τελικώς και την υπερψήφιση των μέτρων του τρίτου μνημονίου. Τους βοηθούσε και η παρηγορητική - και απενοχοποιητική - δικαιολογία, ότι με την ψήφισή τους θα αρχίσει η διαπραγμάτευση για την ελάφρυνση του χρέους.
Το τέταρτο προληπτικό μνημόνιο όμως ήταν το βάρος που ξεπερνούσε τις δυνάμεις τους.
«Ποιος έλληνας βουλευτής θα ψηφίσει το τέταρτο μνημόνιο;», είπε εμφατικά στο liberal συνεργάτης του πρωθυπουργού, και τόνισε: «Οι βουλευτές δεν θα το ψηφίσουν, είναι θυμωμένοι»
Οι βουλευτές και η πλειοψηφία των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν επίσης να έχουν συνειδητοποιήσει αυτό που επανειλημμένα έχουν αναφέρει αρθρογράφοι του liberal, και το επιβεβαιώνει με την γνωστή επιστημοσύνη του το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής, ότι από την κυβέρνηση «Το κόστος της παρατεταμένης διαπραγμάτευσης μάλλον έχει υποτιμηθεί έναντι του πολιτικού οφέλους».
Το πολιτικό όφελος υποτίθεται θα ήταν για την κυβέρνηση (αν και δεν διαφαίνεται πλέον ), το κόστος της μακρόχρονης διαπραγμάτευσης θα ήταν για την εθνική οικονομία.
«Εάν το ΔΝΤ ήταν πιο συνεργάσιμο τα μέτρα θα περνούσαν»
Ωστόσο αν δεν είχε υπάρξει η εμπλοκή με το τέταρτο μνημόνιο τα πράγματα θα κυλούσαν σχετικώς ομαλά. Ακόμη και τώρα, η ελπίδα ότι τελικά, παρόλη τη νέα καθυστέρηση θα υπάρξει συμφωνία, δεν εγκαταλείπει την ελληνική πλευρά.
Δαμόκλειος σπάθη βέβαια παραμένει αυτό που είπε έλληνας αξιωματούχος στο Reuters, ότι «η χώρα αντέχει ως τις αρχές Ιουνίου, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα των ταμείων»! Από κει και πέρα αν δεν κλείσει η συμφωνία, διαβαίνει τον Ρουβίκωνα και βρίσκεται στο χάος της χρεοκοπίας.
«Φυσικά και δεν θα υπάρξει χρεοκοπία», έλεγε χθες στο Liberal υπουργός, που ωστόσο δεν μετέχει στη διαπραγμάτευση. «Είμαστε καινούργιοι και άπειροι, αλλά δεν είμαστε αυτοκαταστροφικοί και καταστροφικοί για τη χώρα», τόνισε. Ένας άλλος σαν να θυμοσοφούσε: «Το τρίτο μνημόνιο το περνάς. Το συμπληρωματικό μνημόνιο, στο χέρι μας είναι να μη χρειαστεί να το εφαρμόσουμε. Το θέμα είναι πως το περνάς;».
Εξυπακούεται ότι ο θυμός των βουλευτών -«το ΔΝΤ θέλει να τελειώσει τη χώρα»- έπιασε κόκκινο με τις χθεσινές εξελίξεις. Τα γεγονότα είναι εν τη γενέσει τους και η περίπτωση εκλογών αναδύεται στον ορίζοντα.
Όταν ο γράφων ανέφερε σε συνεργάτη του πρωθυπουργού ότι και να ήθελαν, ο χρόνος δεν φτάνει για εκλογές αφού τελειώνουν τα λεφτά, η απάντηση (υποτίθεται υπό μορφή θεωρητικής συζήτησης) ήρθε με τη μορφή ερώτησης: «Γιατί δεν φτάνει ο χρόνος;».
Διαβάστε ακόμα:
- Τα ρίχνουν σε Σόιμπλε και ΔΝΤ για την αναβολή του Eurogroup