Η στρατηγική Μητσοτάκη μπροστά στην άδεια κάλπη
Eurokinissi
Eurokinissi

Η στρατηγική Μητσοτάκη μπροστά στην άδεια κάλπη

Με τη συνέντευξή του χθες στον Alpha ο Κ. Μητσοτάκης «άδειασε» την κάλπη της 21ης Μαΐου από τις ψήφους, έβαλε μπροστά σε όλους την κενή κάλπη της 25ης Ιουνίου, επισημαίνοντας στους πολίτες ότι σε αυτή την κάλπη καλούνται  να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψει στο Μαξίμου, επικεφαλής μιας αυτοδύναμης, ισχυρής νέας κυβέρνησης, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα στα στελέχη της Ν.Δ, ότι όλοι οφείλουν να παλέψουν για να κερδίσουν από την αρχή την εμπιστοσύνη και την ψήφο των πολιτών. 

«Αυτές οι εκλογές είναι δύσκολες εκλογές…Θα ψηφίσουμε για το ποιος θα είναι κυβέρνηση. Δεν ψηφίζουμε για το ποιος θα είναι αντιπολίτευση- - Πρέπει η Ν.Δ. να κερδίσει με ισχυρή πλειοψηφία Για να είμαι και πάλι σε αυτή τη θέση, ο ελληνικός λαός πρέπει να με ξαναψηφίσει – δεν υπάρχει άλλος μαγικός τρόπος» ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Δ.  Επαναφέροντας την πολιτική συζήτηση από το έλασσον δηλαδή εάν θα πάρει κεφάλι στην αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ, στο μείζον με δεδομένες τις ανατροπές που μπορεί να υπάρξουν στη δεύτερη κάλπη.  Επιδιώκοντας να αποτρέψει τη χαλάρωση που θα μπορούσε να επιφέρει στους ψηφοφόρους και τον εφησυχασμό στον κομματικό μηχανισμό της Ν.Δ, η χαοτική διαφορά των 20 μονάδων. 

 Σύμφωνα με την ανάγνωση του, δεν ήταν «ο μπαμπούλας της κυβέρνησης των ηττημένων»,  που οδήγησε στην ιστορική και θριαμβευτική πρωτιά της ΝΔ. Ήταν ψήφος για τη ζωή, τη δουλειά και το μέλλον, κάτι που φάνηκε από τα αποτελέσματα και στις  λαϊκές συνοικίες  όπως το Πέραμα η τα δυτικά της Αθήνας. 

Ήταν η έμπρακτη απόδειξη της σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, για την οποία  πάλεψε σκληρά, όπως είπε, τσαλακώνοντας πολλές φορές τον εαυτό του όταν τα πράγματα πήγαιναν λάθος, ζητώντας συγνώμη και προσπαθώντας σκληρά για να διορθωθούν.  Αυτή τη σχέση επιδιώκει να διαφυλάξει, με τη διαβεβαίωση ότι κάθε πολίτης που ψηφίζει τη ΝΔ «υπογράφει ένα συμβόλαιο ευθύνης με εμένα», ότι οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ ούτε σφουγγάρι που σβήνει τα λάθη» και πως τα Τέμπη δεν τελειώνουν για κανέναν επειδή κερδήθηκαν οι εκλογές.

Υπό το πρίσμα όλων των παραπάνω απηύθυνε ένα αυστηρό προσκλητήριο στα στελέχη της Ν.Δ, θυμίζοντας τους ότι οφείλουν να ευχαριστήσουν τους πολίτες και να τους παρακαλέσουν να κάνουν τον κόπο να ξαναπάνε στις κάλπες. Οι συστάσεις είχαν συγκεκριμένους αποδέκτες, οι οποίοι ενημερώθηκαν εγκαίρως και για τις «κυρώσεις» που θα ακολουθήσουν εάν αγνοηθούν. Όσοι εξασφάλισαν την εκλογή τους, όσοι διατηρούν ελπίδες εκλογής σε μια αντίστοιχα καλή επίδοση του κόμματος, αλλά και ο κάθε πολιτευτής, οφείλει να τρέξει για το κόμμα όπως έτρεξε για τον εαυτό του. Τα υπουργικά κοστούμια και φορέματα θα τα κόψει εκείνος.  

Το πρώτο ζητούμενο της επόμενης κάλπης παραμένει η αυτοδυναμία και για αυτό δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Εφόσον δε, επιβεβαιωθεί το εκλογικό αποτέλεσμα με μια ισχυρή εντολή, θα μπορέσει η κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πυκνής μεταρρυθμιστικής ατζέντας.  Στην Υγεία, στην παιδεία, στη δικαιοσύνη, στο κοινωνικό κράτος. Με πρώτο στόχο την άνοδο του βιοτικού επιπέδου και την μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Το παιχνίδι παίχτηκε και θα παιχτεί στην οικονομία, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης,  - προαναγγέλλοντας μια διαφορετική κυβέρνηση εφόσον ο λαός υπερψηφίσει ξανά τη ΝΔ - η οποία θα συγκροτηθεί από τις καλύτερες και τους καλύτερους και μέσα από τολμηρές μεταρρυθμίσεις θα αλλάξει δραστικά τη χώρα. 

«Μάζεψε» καθαρά την πρόωρα αυτάρεσκη αναφορά για 180 βουλευτές και εξήγησε ότι η πρόταση που θα φέρει για την συνταγματική αναθεώρηση, θα είναι μεν τολμηρή, αλλά θα επιδιωχθεί η μέγιστη σύγκλιση, αυτή που επιτάσσει και το Σύνταγμα. Προανήγγειλε άμεση αλλαγή του νόμου για την ψήφο των αποδήμων προκειμένου να απλοποιηθεί η διαδικασία. Όσο για το debate για δυο, το οποίο προσδοκούσε ο κ. Τσίπρας για να φανεί η κυβερνησιμότητα του, δεν θα γίνει αφού, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απάντησε για λογαριασμό του η κάλπη!