Η selfie που «πρόδωσε» την ολιγωρία και η λάθος σύγκριση με το 2007

Η selfie που «πρόδωσε» την ολιγωρία και η λάθος σύγκριση με το 2007

Γράφει ο Γιάννης Κ. Τρουπής

Όσο οι ώρες περνούν, τόσο τα ερωτήματα μεγαλώνουν και γίνονται πιο επιτακτικά για το τί πραγματικά προκάλεσε την τραγωδία της Ανατολικής Αττικής. Τελικά μπορούσε να γίνει κάτι και δεν έγινε; Υπήρξε ολιγωρία των υπευθύνων ή μήπως το φαινόμενο ήταν τόσο ισχυρό που όντως κανείς δε μπορούσε να κάνει τίποτα;

Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του, κάτι που ασφαλώς και θα γίνει ειδικά όσο ο καιρός θα περνάει. Όμως μία σύντομη αναφορά σε όσα έγιναν μέσα από την χρονική ακολουθία μπορεί να βοηθήσει, αφού αποκαλύπτει τα πολλά κενά και τις σοβαρές ανακολουθίες :

- Η πρώτη εστία στο Νταού Πεντέλης καταγράφηκε στην πυροσβεστική στις 16.49. Παρά το γεγονός ότι η Πολιτική Προστασία γνώριζε πως οι άνεμοι ήταν δυτικοί και επομένως ότι η φωτιά πιθανότατα θα απειλούσε το Μάτι, δεν υπήρξε καμία έγκαιρη αντίδραση. Άλλωστε, όπως ομολόγησε χθες ακόμη και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, στην περιοχή υπήρχαν περιορισμένες δυνάμεις καθώς αυτές είχαν μεταφερθεί στην Κινέτα.

- Στις 17.00 γίνεται η πρώτη «ανακοίνωση» από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη. Δυστυχώς όμως δεν πρόκειται για μία «ανακοίνωση» χρήσιμη προς τους πολίτες αλλά μία κίνηση καθαρά επικοινωνιακού περιεχομένου. Ο κ. Καπάκης ανέβασε ένα tweet με μια σέλφι φωτογραφία του από τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τόσκα στο Κέντρο Επιχειρήσεων, για να «ενημερώσει» τους πολίτες ότι συντονίζει την πυρκαγιά της Κινέτας. Από αυτό εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα πως πιθανότητα δεν είχε ενημερωθεί καν για τη δεύτερη πυρκαγιά.

- H πρώτη αντίδραση της πολιτείας για τη φωτιά στο Μάτι γίνεται από την Ελληνική Αστυνομία στις 20:05. Με άλλα λόγια χρειάστηκαν να περάσουν 3 ώρες και 15 λεπτά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς, για να υπάρξει η πρώτη αντίδραση. Ούτε αυτή όμως αφορά στους κατοίκους που είχαν ήδη δεχθεί τον όλεθρο της καταστροφικής πυρκαγιάς. Είναι και πάλι ένα τουιτ που παροτρύνει απλά τους οδηγούς «για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους», έτσι γράφει, να μην χρησιμοποιούν τη λεωφόρο Μαραθώνος, αλλά μια εναλλακτική διαδρομή!

- Την ίδια ακριβώς ώρα το Λιμενικό επιτρέπει σε όλα τα πλοία που έφταναν στην Ραφήνα να αποβιβάζουν τους ταξιδιώτες τους στο λιμάνι της πόλης, αντί να έχουν οδηγηθεί τα πλοία σε κάποιον άλλο προορισμό, όπως το Λαύριο.

- Μετά από 6 ώρες και 45 λεπτά, τελικά πραγματοποιείται ενημέρωση από την κυβέρνηση για το τί συνέβαινε και ενώ όλα τα ΜΜΕ μετέδιδαν πληροφορίες για αναρίθμητους νεκρούς, περιγράφοντας την αγωνία εκατοντάδων ανθρώπων να διασωθούν.

---Στις 23:40, όταν επέστρεψε ο κ. Τσίπρας, παρουσιάστηκε με τους υπουργούς του, την Περιφερειάρχη και την ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, σε μια σύσκεψη από την οποία κανείς δεν κατάλαβε τίποτα, πέραν του γεγονότος ότι δεν υπήρχε κανένας απολύτως συντονισμός. Ενώ από τις 20.45 ο δήμαρχος Ραφήνας και όλα τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για νεκρούς, οι επικεφαλής των αρχών στις 23.40 καθησύχαζαν τον πρωθυπουργό ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Πάμε και στο πιο βασικό από τα ερωτήματα που ζητούν απάντηση: Σύμφωνα με τα όσα παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι φορείς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που έδωσαν το βράδυ της Πέμπτης, η πυρκαγιά χρειάστηκε 90 λεπτά για να κατέβει από το βουνό στο Μάτι. Γιατί αφού γνώριζαν τις καιρικές συνθήκες δεν έδωσαν εντολή εκκένωσης της περιοχής; Γιατί δεν αξιοποίησαν ακόμη και τα ΜΜΕ για να σώσουν τους ανθρώπους, ενώ γνώριζαν ότι η φονική φωτιά κατευθύνεται στον οικισμό;

Ορισμένοι πάντως θέλησαν να συγκρίνουν την καταστροφή της Ανατολικής Αττικής με τις εφιαλτικές μέρες του 2007. Η πραγματικότητα σχετικά με αυτό είναι μία: Το 2007 η φωτιά στην Ηλεία ήταν εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή που έκαψε το Μάτι. Τότε υπήρχαν δεκάδες μέτωπα, ενώ τώρα μόνον ένα. Θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης ότι πολύ μεγαλύτερες φωτιές από την προχθεσινή υπήρξαν και το 2009 και το 2012, οι οποίες αντιμετωπίστηκαν χωρίς θύματα.

Φωτογραφία: eurokinissi