Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επιφυλάξεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει επιφυλάξεις για το ρόλο του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο

Πλήρη στήριξη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μείνουν ανοιχτά τα σύνορα και να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση με όρους ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, παρέχει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή της, ενώ παράλληλα διατυπώνει επιφυλάξεις για τον ρόλο του ΝΑΤΟ.

Την προσφυγική κρίση συζήτησε η Π.Γ. σε χθεσινοβραδινή συνεδρίασή της και επισημαίνει ότι μέσα σε ένα δυσμενές ευρωπαϊκό περιβάλλον ως προς την προσφυγική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και ο ίδιος ο λαός αυτής της χώρας και τα κοινωνικά κινήματα, έχουν δώσει μάχες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, σώζοντας χιλιάδες ανθρώπους στα νερά του Αιγαίου, αλλάζοντας το κλίμα υπέρ των προσφύγων και της ειρήνης. Η Π.Γ. εκτιμά ότι η ξενοφοβία και ο ρατσισμός, ακόμα και σε λεκτικό επίπεδο έχει υποχωρήσει, ωστόσο επισημαίνει ότι «στο δρόμο αυτό χωρίς καμία ταλάντευση πρέπει να συνεχίσουμε δίνοντας στην πράξη απάντηση στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές πρακτικές συγκεκριμένων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, που ορθώνουν φράκτες και εγκαλούν τη χώρα μας για την πολιτική της».

«Την ίδια ώρα που η Ελλάδα της αλληλεγγύης και φιλοξενίας δίνει τη μάχη στην Ευρώπη για να μείνουν τα σύνορα ανοιχτά και να υπάρχουν ασφαλείς διάδρομοι για τους ξεριζωμένους, ελάχιστοι και στη χώρα μας επιχειρούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο το ξενοφοβικό δηλητήριο, αντιδρώντας στη δημιουργία χώρων φιλοξενίας», τονίζει η Π.Γ. και εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «η απόπειρα αυτή πέφτει στο κενό», καθώς «σκοντάφτει στους ανθρώπινους φράκτες των χιλιάδων αλληλέγγυων, που δίνουν καθημερινά τη μάχη στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών».

Η Πολιτική Γραμματεία σημειώνει ότι έχει ασφαλώς, επίγνωση τόσο των συσχετισμών στο πλαίσιο της Ευρώπης όσο και των ασφυκτικών πιέσεων που δέχεται η χώρα μας και ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης που έχουν δημιουργήσει ένα «παιχνίδι» για την μεταβίβαση ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση. Σε αυτό το πλαίσιο, προσθέτει ότι η αποδοχή της νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, αποκλειστικά με ευθύνη την παρακολούθηση και τον εντοπισμό των διακινητών, κατέστη αναπόφευκτη.

Ωστόσο, για το θέμα αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει «την έντονη ανησυχία αναφορικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ, έναντι του κινδύνου καταστρατήγησης των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται διεθνούς προστασίας από την Συνθήκη της Γενεύης την οποία θα υπερασπιστούμε σθεναρά, ώστε να μην κινδυνεύσει ούτε μια προσφυγική ζωή μέσα από διαδικασίες επαναπροώθησης, που απαγορεύονται από διεθνείς συνθήκες και την ελληνική νομοθεσία και που είναι ξένες στο κοινό αίσθημα του λαού μας».

Επιπλέον, η Π.Γ. εκφράζει την ανησυχία της για την κλιμάκωση της έντασης, των πολεμικών συγκρούσεων και της αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και τονίζει ότι «οποιαδήποτε εμπλοκή του ΝΑΤΟ σε πολεμικού χαρακτήρα επιχειρήσεις στην ευρύτερη περιοχή, μας βρίσκει αντίθετους». Ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει την ανησυχία του για την υποβάθμιση της αντιμετώπισης της πηγής του προβλήματος, που δεν είναι άλλη από τις πολεμικές συγκρούσεις που και με ευθύνη της Ευρώπης συνεχίζονται στην περιοχή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι ενδεδειγμένη λύση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης θα ήταν η απευθείας ασφαλής μετεγκατάσταση των προσφύγων από την Τουρκία στις χώρες της Ευρώπης. Τέλος η Π.Γ. καλεί τα μέλη και τις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, ιδίως στα νησιά του Αιγαίου, να συνεχίσουν την εκδήλωση αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αγρυπνούν για την προστασία των δικαιωμάτων τους και επισημαίνει:«Ο ελληνικός λαός έχει κάθε λόγο να πρωτοστατήσει σε ένα μεγάλο πανευρωπαϊκό αντιπολεμικό κίνημα, ετούτη τη στιγμή για την κατάπαυση του πυρός και την ειρήνευση στη Συρία και το Ιράκ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συμβάλει σε αυτό με όλες του τις δυνάμεις και καλεί την κυβέρνηση να ενισχύσει τις διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στην περιοχή».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ