Η οργισμένη φράση Μητσοτάκη για Πολάκη και η κρίσιμη σύσκεψη της Μ. Τρίτης

Η οργισμένη φράση Μητσοτάκη για Πολάκη και η κρίσιμη σύσκεψη της Μ. Τρίτης

Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Στην πολιτική υπάρχουν στιγμές που ο αρχηγός αναλαμβάνει την ευθύνη και προχωρά σε κινήσεις κομβικού χαρακτήρα, που μπορούν να αλλάξουν το σκηνικό είτε με θετικό είτε κάποιες φορές και με αρνητικό πρόσημο. Μία τέτοια επιλογή έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις αρχές της εβδομάδας, όταν και αποφάσισε να κλιμακώσει την αντίδραση της ΝΔ στην επίθεση που εξαπέλυσε ο Παύλος Πολάκης εναντίον του Στέλιου Κυμπουρόπουλου.

Η δημοσιοποίηση της πρόθεσης κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Υγείας άλλαξε τα δεδομένα, σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη χρονική συγκυρία, στην τελική ευθεία πριν από τς εκλογές του Μαΐου.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, η απόφαση δεν ελήφθη μετά από κάποια συγκεκριμένη εισήγηση ή μετά από σχετική συζήτηση του κ.Μητσοτάκη με το επιτελείο του. Την έλαβε ο ίδιος και απλώς την ανακοίνωσε.

Το πρωί της Μεγάλης Τρίτης λοιπόν, σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έφτασε καθυστερημένος στο γραφείο του στη Βουλή για τον καθιερωμένο “πρωινό καφέ” με τους συνεργάτες του. Μόλις μπήκε στο γραφείο τους ανακοίνωσε την απόφασή του να καταθέσει η ΝΔ πρόταση μομφής κατά του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας.

«Δεν θα επιτρέψω να περάσει έτσι αυτή η χυδαιότητα, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί κανονικότητα» ήταν η φράση του κ.Μητσοτάκη που αποτύπωσε ουσιαστικά ολόκληρη την φιλοσοφία του προέδρου της ΝΔ σε σχέση με την τακτική που ακολουθεί το κυβερνών κόμμα και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σύσκεψη που ακολούθησε, όλοι οι συμμετέχοντες προέβλεψαν την αντίδραση του πρωθυπουργού, η οποία ακολούθησε μεριές ώρες αργότερα μετατρέποντας την πρόταση μομφής σε ψήφο εμπιστοσύνης υπέρ της κυβέρνησης.

Στην σύσκεψη κυρίαρχη ήταν η αντίληψη των επιτελών της ΝΔ ότι ο κ.Τσίπρας θα έκανε την κίνηση αυτή, όχι μόνον γιατί στο παρελθόν είχε καλύψει ακόμη και έκνομες ενέργειες του κ. Πολάκη, όπως την απαξιωτική επίθεση σε δικαστές, αλλά γιατί, όπως ειπώθηκε πίσω από τις κλειστές πόρτες, η σχέση του συγκεκριμένου υπουργού με τον πρωθυπουργό δεν είναι αποκλειστικά πολιτική. Όπως έχει αποδειχτεί, συνδέονται και με μια βαθιά φιλία.

Είναι σαφές πάντως πως αν την Μεγάλη Τρίτη ο κ. Τσίπρας απέπεμπε τον κ. Πολάκη μετά από την πρόταση μομφής, ουσιαστικά θα ήταν σαν να έλεγε “ναι” στο αίτημα του κ. Μητσοτάκη, κάτι που ασφαλώς και ο πρωθυπουργός δε θα έκανε ποτέ εξαιτίας του χαρακτήρα του.

Ενδιαφέρον επίσης έχει η πληροφορία ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης του προέδρου της ΝΔ με τους συνεργάτες του επισημάνθηκε ιδιαίτερα το γεγονός πως εφόσον κατατίθετο η πρόταση μομφής στον κ. Πολάκη, η ΝΔ δε θα μπορούσε να κάνει πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση τους επόμενους μήνες.

“Μετά τις ευρωεκλογές, όλα αυτά θα έχουν μικρή σημασία, καθώς το αποτέλεσμα θα δείξει την πολιτική αλλαγή που έρχεται” ήταν η φράση που ακούστηκε και διέλυσε με τον τρόπο αυτό κάθε δεύτερη σκέψη.

Η πρόταση μομφής τελικά κατατέθηκε και όπως αποδείχτηκε τελικά μετετράπη από τον κ. Τσίπρα σε ψήφο εμπιστοσύνης, η οποία και θα συζητηθεί μετά το Πάσχα. Όσο για το τί μέλλει γενέσθαι, προφανώς και ουδείς αναμένει κάποιος από τους 151 να καταψηφίσουν τον πρωθυπουργό, προκαλώντας εξελίξεις λίγο πριν από τις ευρωκλογές.

Δεν μπορεί όμως να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο κ.Μητσοτάκης άλλαξε από την μία την ατζέντα, στρίμωξε το κυβερνών κόμμα στην εσωστρέφεια (δηλώσεις στελεχών ΣΥΡΙΖΑ εναντίον Πολάκη) και προκάλεσε έναν πονοκέφαλο από το πουθενά στο Μέγαρο Μαξίμου τριάντα μέρες πριν από την ευρωκάλπη.