Η οικονομία «αντίβαρο» στον φόβο του πολιτικού ρίσκου
shutterstock
shutterstock
Εκλογές

Η οικονομία «αντίβαρο» στον φόβο του πολιτικού ρίσκου

Σημάδια που δείχνουν ότι το «άρωμα» των εκλογών δεν προκαλεί στους επενδυτές τη «ζαλάδα» του πολιτικού ρίσκου συγκεντρώνει η ελληνική αποστολή στο Λονδίνο, τη στιγμή που στην εσωτερική σκηνή η αστάθεια χρησιμοποιείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως το «μικρόβιο» που θα «μολύνει» την εθνική κάλπη.

Ισχυρότερη όμως της συγκεκριμένης τακτικής αποδεικνύεται η δημόσια πιστοποίηση στην ενθαρρυντική καταγραφή για το πρώτο εικοσιτετράωρο της παραμονής του πρωθυπουργού στο Λονδίνο. Αυτή προσδίδεται με την επιβεβαίωση στις συντεταγμένες που είναι προσανατολισμένη η πυξίδα και του επενδυτικού κολοσσού της Morgan Stanley: «Αισθανόμαστε σίγουρα μεγάλη αισιοδοξία στη Morgan Stanley, ειδικά σε ό,τι αφορά τη σύγκριση με τον υπόλοιπο κόσμο, σε όλους τους κλάδους».

Τα λόγια του Φρανκ Πέτιτγκας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη δεν αποτελούν μια φιλοφρόνηση για τη φωτογραφία της στιγμής στην  ελληνική οικονομία. Είναι η δημόσια επιβράβευση στη συνολική πορεία που έχει διαγράψει την τελευταία τριετία αλλά κυρίως στις προοπτικές της. Πεδίο που δεν επιλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προεκλογική αντιπαράθεση, προτιμώντας τα χαρακώματα της κατασκοπίας.

Γιατί η σύγκριση σε αυτό το γήπεδο είναι ξεκάθαρη σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και μάλλον αμείλικτη για τον ηγήτορα του θεσμικού ανένδοτου στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο ρυθμός μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας θα είναι διπλάσιος το 2022 και  τριπλάσιος το 2023 από τον αντίστοιχο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αναμένεται και φέτος να παρουσιάσουν υψηλό ρεκόρ, καθώς ήδη  στο 9μηνο του 2022, έχουν φτάσει  στο 95% του συνόλου της περασμένης χρονιάς.

Και μπορεί ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να επιλέγει το προεκλογικό ποντάρισμα στο πολιτικό θέαμα των υποκλοπών και στην μπαγιάτικη στρατηγική της προηγούμενης δεκαετίας, που ούτε πρόσκαιρα δεν αλλάζουν την εικόνα της χώρας. Οι αγορές και οι επενδυτικοί κολοσσοί δεν ανησυχούν για εκτροχιασμό καθώς οι «ράγες» πάνω στις οποίες πατά το ελληνικό σχέδιο είναι στέρεες και διαθέτουν το απαραίτητο μήκος. Αυτό αποδεικνύουν η  προσέλκυση επιχειρηματικών κολοσσών όπως επίσης η πρωτιά στον ευρωπαϊκό δείκτη χρηματαγοράς MSCI.

Τις ευοίωνες συνθήκες αναδεικνύουν και τα ευρήματα πρόσφατης έρευνας σύμφωνα με την οποία 3 στους 4 επενδυτές εκτιμούν ότι η Ελλάδα θα γίνει ακόμη πιο ελκυστική επενδυτικά την επόμενη τριετία, καθώς και η Έκθεση του Economist, στην οποία η χώρα μας αναδεικνύεται πρωταθλήτρια στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος τα 3 τελευταία χρόνια, σημειώνοντας άνοδο 16 θέσεων.

Αυτό είναι και το κλίμα που συνοδεύει τις επαφές οι οποίες πραγματοποιούνται στο Λονδίνο μαζί με το μήνυμα αυτοπεποίθησης που εκπέμπεται από τον πρωθυπουργό: «Δεν θα πρέπει το ενδεχόμενο διπλών εκλογών να ανησυχήσει τους επενδυτές. Διότι οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν πολύ γρήγορα, μετά τις πρώτες. Θα μεσολαβήσει διάστημα εβδομάδων -όχι μηνών- ίσως τέσσερις, πέντε, έξι εβδομάδες προσωρινής κυβέρνησης ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις».  

Είναι ορατά μαζί με τις προβλέψεις για τη μεγαλύτερη μείωση  δημοσίου χρέους σε ολόκληρη την Ευρώπη που ως ποσοστό του Α.Ε.Π., θα φτάσει τις 47 μονάδες σε σχέση με το 2020 και τις 21 μονάδες με  το 2019 ή για την επαναφορά στην κανονικότητα με την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2023 και τα στοιχεία για την εδραίωση ενός σταθερού, οικονομικά, περιβάλλοντος με ξεκάθαρο φιλοεπιχειρηματικό προσανατολισμό.

Ο δε στόχος της επίτευξης της επενδυτικής βαθμίδας θεωρείται ρεαλιστικός, αν αναλογιστεί κανείς ότι η ελληνική οικονομία έχει αναβαθμιστεί 11 φορές την τελευταία τριετία εν μέσω, μάλιστα, κρίσεων και στήριξης της κοινωνίας. Παρά μάλιστα το διαρκές σαμποτάζ από την αξιωματική αντιπολίτευση που πλέον οραματίζεται την επαναδιαπραγμάτευση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.