Η Γερμανία προσβλέπει σε συνεργασία με την Τουρκία παρά τις προκλήσεις

Η Γερμανία προσβλέπει σε συνεργασία με την Τουρκία παρά τις προκλήσεις

Για "μεγάλες προκλήσεις" που έχει να αντιμετωπίσει η Τουρκία έκανε λόγο ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ αναφερόμενος στις χθεσινές εκλογές.

Ο ίδιος τόνισε και το ενδιαφέρον του Βερολίνου να συνεχίσει να συνεργάζεται με την Άγκυρα σε αυτές τις προκλήσεις.

Ο κ. Ζάιμπερτ καλωσόρισε την "ειρηνική διεξαγωγή" των εκλογών στην Τουρκία, ενώ χαρακτήρισε την υψηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων ως "απόδειξη της προσήλωσης του τουρκικού λαού στην Δημοκρατία". "Τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει η Τουρκία τις μεγάλες προκλήσεις", πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο θέμα των Κούρδων, τον αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και την εσωτερική πολιτική πόλωση.

Αυτά τα θέματα πρέπει να αντιμετωπιστούν "με πνεύμα εθνικής ενότητας και διάθεση για συμβιβασμούς, όπως άφησε να εννοηθεί ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός" Αχμέτ Νταβούτογλου στην ομιλία του την χθεσινή εκλογική βραδιά. "Εμείς, η κυβέρνηση, ενδιαφερόμαστε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Τουρκία σε αυτές τις προκλήσεις", επισήμανε ο κ. Ζάιμπερτ και αναφέρθηκε στην "εντατικοποιημένη ευρώ - τουρκική συνεργασία" και στα "πρώτα βήματα μίας εντατικοποιημένης Γερμανό-τουρκικής συνεργασίας", με τον διάλογο για την μεταναστευτική πολιτική. "Αυτή η συνεργασία είναι απαραίτητη και προκύπτει από τα συμφέροντα της Ευρώπης, της Γερμανίας και της Τουρκίας. Αυτή την συνεργασία θα την είχαμε επιδιώξει ανεξάρτητα από τις εκλογές στην Τουρκία και για αυτό τα δύο αυτά θέματα δεν συνδέονται", κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ