Η διεθνής πολιτική δεν είναι… παιγνίδι με τη Φάρλι, Stefanos

Η διεθνής πολιτική δεν είναι… παιγνίδι με τη Φάρλι, Stefanos

Έλαμψε με τη διπλωματική του… δεινότητα πάλι ο Stefanos.

Αναφερόμενος στη Χαμάς σε συνέντευξη στο Atticatv δήλωσε: «Η Χαμάς έχει ένα μέρος το οποίο όντως κάνει τρομοκρατικές ενέργειες. Αυτό ισχύει. Από κει και πέρα το θέμα είναι πως μπορούμε εμείς να παρέμβουμε ως διεθνής κοινότητα για να φέρουμε μια ανάπτυξη στην περιοχή η οποία να μην έχει ανάγκη τη Χαμάς να καλύπτει τα κενά, στο κομμάτι στο οποίο κάνει τοπικό έργο σε ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η συγκυρία κατά την οποία εκστομίζεται κάτι από έναν πολιτικό αρχηγό έχει τη δικής της σημειολογία. Προφανώς ο Στέφανος στερείται διπλωματικού συμβούλου αφότου αποχώρησε ο Βαγγέλης Καλπαδάκης τον οποίο είχε κληρονομήσει από τον Τσίπρα. Κάποιος κομματικός δικαιωματιστής προφανώς του σφύριζε ότι η Χαμάς κάνει και ανθρωπιστικό έργο και το «ξεφούρνισε».

Η αλήθεια είναι ότι η Χαμάς όντως, στο πλαίσιο της «έμπρακτης προπαγάνδας» οργάνωνε συσσίτια προκειμένου να τροφοδοτήσει τον λαό της Γάζας. Με αυτόν τον τρόπο κατέλαβε και την εξουσία στις εκλογές. Μάλιστα κάποιοι εδώ παραλλήλιζαν τη δράση της με… το ΕΑΜ! Όμως παρότι πήρε την εξουσία με εκλογές, εδώ και 18 χρόνια «ξέχασε» να τις επανακηρύξει.

Μετά την 7η Οκτώβρη και το φρικιαστικό μακελειό έναντι αφελών νέων που τραγουδούσαν για την ειρήνη και τη συμφιλίωση, έχασε κάθε έξωθεν «καλή μαρτυρία». Αν είχε επιτεθεί σε στρατιωτικά τμήματα και δεν είχε σφαγιάσει άοπλους πολίτες, θα μιλούσαμε με άλλους όρους.

Το θέμα είναι πως μετά τις αποκαλύψεις του ισραηλινού στρατού με φωτογραφίες των δαιδαλωδών σηράγγων μεγέθους υπογείων αυτοκινητοδρόμων, έγινε κατανοητό πού ξοδευόταν το τεράστιο τμήμα των δισεκατομμυρίων δολαρίων της βοήθειας που ελάμβανε. Σίγουρα όχι στα συσσίτια και το ανθρωπιστικό έργο υπέρ των Παλαιστινίων.

Επίσης ο Κασσελάκης δεν είναι δημοσιογράφος - αναλυτής, για να τέμνει (έστω με λάθος τρόπο) το τι εστί Χαμάς. Είναι πολιτικός αρχηγός που διεκδικεί να γίνει… πρωθυπουργός. Ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης η όποια θέση του είναι προβολή θέσης του εν αναμονή πρωθυπουργού.

Και μετά όσα τραγικά έχουν συμβεί εξακολουθεί να θεωρεί ότι η Χαμάς έχει ανθρωπιστική στάση, επειδή με ό,τι περίσσευε από σήραγγες και όπλα, έδινε και ένα πιάτο φαΐ στους παλαιστίνιους.

Ακόμη και αυτή στάση του θα ήταν δικαιολογήσιμη εάν είχε κατανοήσει (που δεν έχει) τη φύση της Χαμάς και την αποδεχόταν ιδεολογικά. Γιατί εν προκειμένω έχει δίκιο ο πρέσβης του Ισραήλ που του απάντησε «ο ισχυρισμός ότι «μέρος της Χαμάς πραγματοποιεί τρομοκρατικές ενέργειες» είναι σαν να ισχυρίζεται κάποιος ότι μόνο ένα μέρος του ISIS είναι τρομοκράτες».

Και εδώ αναφύεται το έτερον μεγάλο πρόβλημα άγνοιας. Το ένα είναι ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση. Το άλλο είναι η φύση του κράτους που θέλει να οικοδομήσει, άμα τη εξαλείψει του Ισραήλ «Από τον ποταμό έως τη θάλασσα».

Θα δομήσει ένα κράτος στο οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ως ανοιχτά ομοφυλόφιλος και παντρεμένος με άντρα, θα είχε πάραυτα πεταχτεί μετά του συζύγου του από κάποια ταράτσα. Όπως ακριβώς πέταγαν τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, οι άντρες του ISIS στα εδάφη που είχαν καταλάβει. Ταιριάζει στην κοσμοθεωρία του;

Αλλά τα φληναφήματα του αρχηγού το ΣΥΡΙΖΑ δεν περιορίστηκαν εκεί. Αντέδρασε και στην εδώ επίσκεψη του Αλβανού Πρωθυπουργού Έντι Ράμα και την ομιλία του σε ομοεθνείς του, καθώς και την επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Τουρκία.

Η αντίδραση ήταν δικαίωμά του. Τα επιχειρήματά του κρίνονται.

Για την επίσκεψη στην Τουρκία δήλωσε: «Όταν κάποιος προσβάλλει το σπίτι σου πριν σε υποδεχθεί, κάτι σημαίνει αυτό. Για μένα, το να μετατρέπει κάποιος λίγες μέρες πριν την επίσκεψή μου στη γείτονα χώρα ένα ιστορικό μνημείο -τη Μονή της χώρας -σε τζαμί. Δεν είναι κάτι «αχρείαστο». Είναι απαράδεκτο, προκλητικό. Έτσι έπρεπε να εκφραστεί ο Πρωθυπουργός. Διότι ανοίγει μια κερκόπορτα με αυτό τον τρόπο».

Να αποδεχτούμε χάριν συζήτησης ότι ο Μητσοτάκης θα μπορούσε χρησιμοποιήσει σκληρότερη λέξη. Από κει και πέρα ποιο σπίτι πρόσβαλε ο Ερντογάν; Δεν ενημέρωσε κάποιος τον Στέφανο ότι η Μονή της Χώρας είναι βυζαντινό μνημείο στην επικράτεια του τουρκικού κράτους; Δικαιούται να τη χρησιμοποιήσει όπως θέλει. Να την κάνει τζαμί ή να την κατεδαφίσει ακόμη.

Θα κριθεί γι’ αυτό από τη διεθνή κοινότητα και την Ουνέσκο για την οποία η Μονή αποτελεί μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Ποιο σπίτι μας πρόσβαλε; Η Μονή δεν είναι ελληνική ιδιοκτησία ώστε να επιβάλουμε στον Ερντογάν πως θα την μεταχειριστεί!

Όσο για την επίσκεψη Ράμα, αντιτάχθηκε τις ημέρες που ο ίδιος πήγε στα μειονοτικά χωριά της Αλβανίας! Ο Στέφανος, αρχηγός ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δικαίωμα να πάει σε προεκλογική περίοδο στα μειονοτικά χωριά. Ο Ράμα δε είχε να μιλήσει στους Αλβανούς ψηφοφόρους (ασχέτως με τις όποιες σκοπιμότητες υπηρετούσε η εδώ επίσκεψή του).

Τέλος είπε το ακόμη χειρότερο: «Όταν επιτρέπουμε μια κομματική εκδήλωση του Ράμα εδώ στην Αθήνα και το αποκαλούμε ιδιωτική επίσκεψη, θα επιτρέψουμε κομματική εκδήλωση του Ερντογάν στη Θράκη ως ιδιωτική επίσκεψη;».

Δηλαδή ο Stefanos αναγνωρίζει ότι στη Θράκη υπάρχουν Τούρκοι πολίτες, που είναι ψηφοφόροι του Ερντογάν ώστε να πάει να τους μιλήσει ενόψει προεκλογικής περιόδου;