Η βάση της ΝΔ ψήφισε για αλλαγή

Η βάση της ΝΔ ψήφισε για αλλαγή

Το αίτημα για αλλαγή είναι κυρίαρχο στη βάση της ΝΔ, όπως προκύπτει από το αποτέλεσμα των εσωκομματικών εκλογών που δείχνουν ότι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης διατηρεί το προβάδισμα στον α'' γύρο, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την δυναμική ενόψει του β'' γύρου, καθώς είναι η υποψηφιότητα που εμφάνισε το μεγαλύτερο ρεύμα στην τελευταία φάση της προεκλογικής κούρσας, κερδίζοντας καθαρά την δεύτερη θέση, όπως παραδέχθηκε αργά το βράδυ και ο ίδιος ο Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος συνεχάρη τους δύο υποψηφίους που θα διεκδικήσουν την εκλογή τους στις 10 Ιανουαρίου.

Με βάση το σκηνικό που προκύπτει από την χθεσινή εκλογική αναμέτρηση το τελικό αποτέλεσμα του β'' γύρου θεωρείται ανοιχτό, καθώς οι πληροφορίες για το εύρος της διαφοράς δείχνουν ότι θα κινηθεί σε επίπεδα που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι διψήφια. Οι πληροφορίες από τα δύο επιτελεία διαφέρουν πάντως σε σχέση με τις εκτιμήσεις τους για την τελική διαφορά, ενώ ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρξει μόνο  με την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από την ΚΕΦΕ, που αναμένονται το πρωί της Δευτέρας. Και τούτο διότι η διαδικασία καταμέτρησης και επεξεργασίας των τελικών αποτελεσμάτων προχωρούσε με πολύ αργούς ρυθμούς και είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν τις 02.00 οι πληροφορίες έκαναν λόγο για καταμετρημένο ποσοστό που δεν ξεπερνούσε το 15%.

Η αίσθηση της αμφίρροπης αναμέτρησης στον β'' γύρο ενισχύεται και από το γεγονός ότι το αίτημα για αλλαγή στην ηγεσία της ΝΔ, που αποδείχθηκε κυρίαρχο στην ετυμηγορία των υποστηρικτών του κόμματος, ήταν ισχυρό κατά την προεκλογική εκστρατεία και του Απόστολου Τζιτζικώστα. Παρά το γεγονός λοιπόν ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δεν πήρε θέση στις πρώτες του δηλώσεις μεταξύ των δύο διεκδικητών της ηγεσίας, θεωρείται πολύ πιθανό ότι ένα πλειοψηφικό τμήμα  ψηφοφόρων του θα κατευθυνθεί προς τον κ. Μητσοτάκη. Τα θετικά εξάλλου σχόλια του Άδωνι Γεωργιάδη για την υποψηφιότητα του κ. Μητσοτάκη σε ολόκληρη την προεκλογική περίοδο δημιουργούν την βεβαιότητα ότι και εκείνος θα ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Μητσοτάκη.

Ανεξάρτητα πάντως από το ποιος θα επικρατήσει τελικά στις 10 Ιανουαρίου, στη ΝΔ μιλούν ήδη για μία πρώτη πολιτική νίκη του κόμματος, η οποία σχετίζεται με την υπεράνω κάθε προσδοκίας συμμετοχή 400.000 πολιτών στην εκλογική διαδικασία. Η προσέλευση του κόσμου είναι ευθέως συγκρίσιμη αναλογικά ακόμη και με εκείνη του 2009, που είχε γίνει λίγους μήνες μετά από μία εκλογική αναμέτρηση στην οποία η ΝΔ είχε συγκεντρώσει τότε αισθητά υψηλότερο αριθμό ψήφων σε σχέση με εκείνον του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Η ιδιαίτερη πολιτική σημασία που αποδίδουν στη ΝΔ στην υψηλή συμμετοχή έχει να κάνει όμως και με την εκτίμηση ότι το μήνυμα  ενεργού ενδιαφέροντος που έστειλε η κοινωνία για τις εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση συνδέεται και με την αναζήτηση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας απέναντι στην σημερινή κυβέρνηση. Αυτό το ενεργό ενδιαφέρον, που διέψευσε τις προβλέψεις για χαμηλή συμμετοχή, εκτιμάται από παράγοντες της ΝΔ ότι αποτελεί τη βάση για να μπει οριστικό τέλος σε μία περίοδο παρατεταμένης φθοράς του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ότι δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η ΝΔ να καταστεί πολιτικά ανταγωνιστική προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν μάλιστα ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αυτό θα αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις.

Την πτυχή αυτή επισημαίνουν και τα επιτελεία των δύο διεκδικητών της ηγεσίας, κάνοντας λόγο για μήνυμα και προς την σημερινή κυβέρνηση. "Συνιστά μήνυμα ενάντια στην ανίκανη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ", σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προέβη πρώτος σε δηλώσεις για το εκλογικό αποτέλεσμα δίνοντας ραντεβού στον β'' γύρο, που, όπως είπε, θα είναι μία άλλη εκλογική αναμέτρηση. Συνεργάτες του Ευάγγελου Μεϊμαράκη,  σχολιάζοντας από την δική τους πλευρά την πολύ υψηλή συμμετοχή, τόνισαν στο liberal.gr  ότι "ο κόσμος βλέπει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και θέλει μία αξιόπιστη δύναμη για να στηρίξει τη χώρα".

Σημαντικό ρόλο στην κινητοποίηση του κόσμου θεωρείται ότι διαδραμάτισε και η σταθερή προβολή, κυρίως από την πλευρά του Κυριάκου Μητσοτάκη, του μηνύματος ότι στις 20 Δεκεμβρίου "δεν επιλέγουμε μόνο Πρόεδρο της ΝΔ, αλλά και επόμενο Πρωθυπουργό".

Από την πλευρά τους συνεργάτες του κ. Μεϊμαράκη τόνιζαν ότι πρόκειται για νίκη "συνολικά της ΝΔ", ενώ και ο κ. Τζιτζικώστας έκανε λόγο στη δήλωσή του, λίγο πριν από τις 02.00, για μία ΝΔ που βγήκε από αυτή τη διαδικασία ισχυρή και διαβεβαίωσε ότι και ο ίδιος θα συνεχίσει να εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις για μία ενωμένη ΝΔ και μία σύγχρονη κεντροδεξιά παράταξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μεϊμαράκης θα κάνει δήλωση το πρωί της Δευτέρας, μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων από την ΚΕΦΕ, που οι τελευταίες πληροφορίες από τη ΝΔ ανέφεραν, μετά τις 01.30 το βράδυ, ότι θα ανακοινωθούν γύρω στις 8 το πρωί.

Από την πλευρά του ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ,  Γιάννης Πλακιωτάκης δήλωσε γύρω στη 01.00  ότι "το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία" και συνέστησε ψυχραιμία, σύνεση και ενωτικό κλίμα σε όλες τις πλευρές.