Γ. Ομήρου: Τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Γ. Ομήρου: Τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων στην Τουρκία

Το μήνυμα προς την διεθνή και την ευρωπαϊκή κοινότητα ότι τώρα είναι η ώρα για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία, η αξιοποίηση δυνατότητας επιρροών προς την Τουρκία για εγκατάλειψη της διαχρονικά αδιάλλακτης προσέγγισης στο Κυπριακό, απηύθυνε από το βήμα της Βουλής των Ελλήνων ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος μίλησε στην Ολομέλεια σε ειδική ημερήσια Διάταξη.

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε διαπιστώσει αλλαγή της τουρκικής πολιτικής πέραν των ρητορικών δηλώσεων υπέρ της λύσης. Είναι καθήκον μας να κινητοποιήσουμε όλες μας τις δυνάμεις με δράσεις τόσο από τη διεθνή όσο και από την ευρωπαϊκή κοινότητα ώστε να πάρει η Τουρκία το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συνεχίζει την έκνομη συμπεριφορά της στην Κύπρο», είπε ο κ. Ομήρου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, αντί εξάντλησης σε εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις, πρέπει να προχωρήσουμε σε κινητοποίηση διεθνώς και εντός της ΕΕ προς αυτή την κατεύθυνση, και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και για το κορυφαίο θέμα της ασφάλειας. «Λύση με εγγυήσεις και εγγυητές είναι αδιανόητη», τόνισε ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και εξήγησε: «Οι εγγυήσεις υπήρξαν πηγή κακοδαιμονίας για την Κύπρο και δεν ισχύουν σε καμία χώρα κράτος-μέλος του ΟΗΕ μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμμετοχή στον ΟΗΕ και την ΕΕ είναι απολύτως επαρκές εγγυητικό πλαίσιο. Θα πρέπει ακόμη η ΕΕ να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στο πρόβλημα στρατιωτικής κατοχής ευρωπαϊκών εδαφών, κατοχής μιας χώρας-μέλους της από μια χώρα που ζητά να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Η ενεργός επικουρική συνδρομή της ΕΕ στις προσπάθειες για λύση είναι θεμελιακή της υποχρέωση για να είναι η λύση όχι απλώς λειτουργική και βιώσιμη, αλλά και πλήρως συμβατή με τις αρχές και τις αξίες που ισχύουν στην ΕΕ».

Αναφερόμενος στην ΕΕ, ο κ. Ομήρου στηλίτευσε την επιμονή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για άνοιγμα πέντε εκ των έξι ενταξιακών κεφαλαίων, τα οποία έχει παγώσει μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, αγνοώντας τις αντιδράσεις και προειδοποιήσεις της Κύπρου για μη αλλαγή αυτής της θέσης, ενόσω δεν εκλείπουν οι λόγοι που οδήγησαν στην υιοθέτησή της. «Πρόκειται για επιβράβευση και περαιτέρω ενθάρρυνση της τουρκικής αλαζονείας» είπε.

Ο κ. Ομήρου επισήμανε πως είμαστε για ακόμη μια φορά σε μια κρίσιμη φάση της ιστορίας του Κυπριακού προβλήματος, διαμηνύοντας πως ο κυπριακός ελληνισμός επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό και ξεκαθαρίζοντας «όχι όμως οποιαδήποτε λύση». «Λύση τερματισμού της κατοχής, απομάκρυνσης των εποίκων, κατάργησης των αναχρονιστικών εγγυήσεων του 1960, αδιαπραγμάτευτη εφαρμογή των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ελευθεριών, όλων των νόμιμων πολιτών, ενότητα λαού, κράτους, θεσμών και Οικονομίας. Εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Μια λύση, που δεν θα διασφαλίζει τις ελευθερίες εγκατάστασης, διακίνησης, το δικαίωμα περιουσίας και άσκησης επαγγέλματος που είναι οι ελευθερίες της ΕΕ, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και δεν θα γίνει. Μια λύση που θα φαλκιδεύει δικαιώματα και ελευθερίες και θα καθιστά τους Κύπριους πολίτες, πολίτες δεύτερης κατηγορίας δεν πρόκειται να εγκριθεί από τον κυπριακό ελληνισμό», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκης Ομήρου.

Ενόψει της εν εξελίξει διαπραγματευτική διαδικασία, ο κ. Ομήρου τόνισε ότι θέλουμε να επενδύουμε ελπίδες σε αυτή, όμως χρειάζεται προσοχή, χωρίς υπερβολικές προσδοκίες και χωρίς αδικαιολόγητο κλίμα ευφορίας. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τον καθοριστικό ρόλο τον έχει η Τουρκία. Θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει την αδιάλλακτη πολιτική της, ή αν επιτέλους θα συμφιλιωθεί με την ιδέα μιας λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαθιστά συνθήκες ασφάλειας στο Κυπριακό, σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μια λύση που θα αίρει και τα εμπόδια για την ικανοποίηση των όποιων ευρωπαϊκών της προσδοκιών», προσέθεσε.

Ο κ. Ομήρου, σημείωσε ότι επείγει ταυτόχρονα η αξιοποίηση των γεωστρατηγικών, γεωπολιτικών και γεωοικονομικών δεδομένων που έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή και ανέτρεψαν παγιωμένες ισορροπίες δεκαετιών. «Το συγκριτικό μας πλεονέκτημα των φυσικών μας πόρων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας συνιστά το νέο πεδίο πάνω στο οποίο μπορεί να οικοδομείται η εθνική μας στρατηγική», τόνισε και συμπλήρωσε πως «η ανάδειξη του κομβικού ρόλου Ελλάδας και Κύπρου ως παραγόντων σταθερότητας στην άκρως ευαίσθητη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ιδιαίτερα υπό το φως της έξαρσης της τρομοκρατίας και άλλων ασύμμετρων απειλών, αποτελεί βασικό πυλώνα της εξωτερικής πολιτικής των χωρών μας, αλλά και της κοινής μας στρατηγικής».

«Αξιοποιώντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα, Ελλάδα και Κύπρος επιδιώκουν να συμβάλλουν κατά τρόπο εποικοδομητικό στην προώθηση των στόχων της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ ειδικότερα στη νότια γειτονία της, καθώς και στον στόχο της ενεργειακής ασφάλειας της Ένωσης», επιήμανε.

Μιλώντας για την προδοσία της Κύπρου, ο κ. Ομήρου εξέφρασε ευγνώμονες ευχαριστίες προς τον πρόεδρο της ελληνικής Βουλής και τους εκπροσώπους των κομμάτων για την απόφαση, που οριστικοποιήθηκε χθες, να τερματιστεί μια ιστορική εκκρεμότητα, που έχει σχέση με την προδοσία της Κύπρου, για να υπάρξει πλήρης πρόσβαση στο υλικό που συνέλεξε η Εξεταστική των πραγμάτων Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τον φάκελο της Κύπρου για τα γεγονότα που εξελίχθηκαν πριν και κατά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου του 74 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.

«56 χρόνια Κυπριακής Δημοκρατίας, χρόνια δίσεκτα με ανεκπλήρωτα οράματα και με άλυτο το Κυπριακό, με αποτυχία επανειλημμένων μεσολαβητικών προσπαθειών και άκαρπων διακοινοτικών συνομιλιών. Το καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι η με κάθε κόπο και θυσία αποτροπή των κινδύνων για την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά και για την φυσική και την εθνική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού, θα πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξεγράψουμε δικαιώματα και να ξεχάσουμε δίκαια. Ναι με σωφροσύνη, ασφαλώς με υπευθυνότητα, αλλά και με απόρριψη της υπέρτατης δύναμης του κατακτητή με άρνηση υποχωρήσεων στις όποιες πιέσεις τρίτων που ανατρέπουν κάθε έννοια ηθικής και δικαιοσύνης» σημείωσε ο κ. Ομήρου.

«Η Κύπρος δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμείνει η μόνη μοιρασμένη χώρα στην Ευρώπη όταν η ίδια η Ευρώπη προχωρεί στην ενοποίησή της. Δεν μπορεί η Ευρώπη να ανέχεται στο κατώφλι της την παρουσία ενός στρατού κατοχής σε μιας χώρα-μέλος της ΕΕ. Η Κύπρος, στο δύσκολο δρόμο της ενισχύεται γιατί νιώθει δίπλα της την Ελλάδα, που στρατεύεται στον αγώνα της Κύπρου γιατί συνειδητοποιεί πως κοινή είναι η μοίρα του ελληνισμού και πως αν χαθεί αυτός ο αγώνας θα σημειωθεί ένα βαθύ ρήγμα στην περίμετρο του έθνους», ξεκαθάρισε επίσης ο κ. Ομήρου, επισημαίνοντας πως για αυτό τον λόγο αυτό που απαιτείται είναι η εθνική ομοψυχία, η συσπείρωση του ελληνισμού για να ευοδωθεί ο αγώνας για τη δικαίωση.

«Διαχρονικό χρέος και σταθερή και αμετάκλητη προσήλωση στην κρατική μας οντότητα που συνιστά η Κυπριακή Δημοκρατία ως θώρακας και ασπίδα απέναντι στις όποιες προσπάθειες να την πλήξουν και να την διαλύσουν. Διερχόμενη μέσα από συνωμοσίες η Κυπριακή Δημοκρατία επέζησε και αποτελεί σταθερό βάθρο για τη συνέχιση του αγώνα, για τερματισμό της κατοχής και για λύση που θα διασφαλίζει αρμονική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων σε μια ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα» παρατήρησε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην περιοχή, που σπαράσσεται από συγκρούσεις, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις των τζιχαντιστών στην καρδιά της Ευρώπης και τα πρωτοφανή προσφυγικά κύματα, εκθέτουν ανεπανόρθωτα την ευρωπαϊκή κοινότητα και απειλούν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

«Οι εικόνες των χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων, θα μας στοιχειώνουν ενόσω δεν εκλείπουν οι λόγοι φυγής τους», είπε, προσθέτοντας πως είναι επιτέλους ώρα ανάληψης ευθύνης από την Ευρώπη, ενότητας και αλληλεγγύης, σύνεσης και συναίνεσης, και είναι επιτακτική ανάγκη η διεθνής και ιδιαιτέρως η ευρωπαϊκή κοινότητα να υποκλιθούν στο μεγαλείο της Ελλάδας στην υποδοχή και την φιλοξενία του τεράστιου κύματος των προσφύγων.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε πως η Κύπρος, ενώ διανύει τον δύσβατο δρόμο για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών της οικονομικής κρίσης και του πρωτοφανούς ληστρικού πειράματος που διενεργήθηκε σε βάρος της, ενώνει την φωνή της με την Ελλάδα ώστε να πείσει για το αυτονόητο: ότι σε συνθήκες κρίσης και δοκιμασίας της κοινωνίας που επιφέρει η αυστηρή λιτότητα, δεν επιτυγχάνεται η ανάπτυξη.

Καταλήγοντας την ομιλία του, ο κ. Ομήρου -αφού ευχαρίστησε για την τιμή να απευθυνθεί στη Βουλή των Ελλήνων και μεταβίβασε τους χαιρετισμούς του κυπριακού ελληνισμού- εξέφρασε τη βεβαιότητα πως αργά η γρήγορα «κάποιοι από εμάς θα έρθουν εδώ στη Βουλή για να σας φέρουν το χαρμόσυνο μήνυμα: Η κατοχή πέθανε, η Κύπρος είναι ελεύθερη».