Γ. Οικονόμου για καλλιτέχνες: Δεν επιδιώκουμε εντάσεις, δεν βάζουμε κανέναν απέναντι
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ
EUROKINISSI/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Γ. Οικονόμου για καλλιτέχνες: Δεν επιδιώκουμε εντάσεις, δεν βάζουμε κανέναν απέναντι

Στις αιτιάσεις των καλλιτεχνών αναφορικά με τα πτυχία τους αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τονίζοντας πως «ούτε εντάσεις επιδιώκουμε, ούτε κανέναν απέναντι θέλουμε να βάλουμε. Αντίθετα, εκτιμούμε πολύ και την προσφορά των καλλιτεχνών στον Πολιτισμό και τον κόπο που κάνουν για να αποκτήσουν καλλιτεχνικά προσόντα σε μια περίοδο που είναι πολύ δύσκολο».

Όπως είπε ο κ. Οικονόμου, το Προεδρικό Διάταγμα έδωσε την αφορμή να έρθουν στην επιφάνεια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο καλλιτεχνικός κόσμος 30 χρόνια αναφορικά με τις σπουδές τους, την εξέλιξή τους και το έλλειμμα πανεπιστημιακής σχολής Παραστατικών Τεχνών.

Κυβερνητικές πρωτοβουλίες

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε τις πρωτοβουλίες για την αποκατάσταση αδικιών που μετρούσαν πολλά έτη.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε:

  • Η ανισότητα που υπήρχε για εκείνους που ήταν πριν το 2003 και με αυτούς που είναι μετά το 2003 σε ό,τι αφορά στα μισθολογικά τους, έχει πλέον καταργηθεί. Αποκαταστήσαμε μια αδικία, μια στρέβλωση. Όσοι είναι στο Δημόσιο για καλλιτεχνικά ή συναφή καλλιτεχνική δραστηριότητα, εκπαιδευτική, θα αμείβονται όπως αμείβονταν και οι συνάδελφοί τους που είχαν τελειώσει τις σχολές πριν το 2003 με ΤΕ. Αυτό το τακτοποιήσαμε. Αφορά περιορισμένο αριθμό ανθρώπων που εργάζονται στο Δημόσιο.
  • Δώσαμε τη δυνατότητα στα παιδιά που τελειώνουν από αυτές τις σχολές -όπου δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα- να μπορούν με κατατακτήριες εξετάσεις να εγγράφονται στο τρίτο εξάμηνο αντίστοιχων πανεπιστημιακών σχολών. Είναι η περίφημη διαπερατότητα.
  • Υπάρχει για πρώτη φορά συγκεκριμένος οδικός χάρτης για να γίνει δημόσιο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών, για όλες τις κατηγορίες: Χορό, μουσική, ηθοποιία. Υπάρχουν Επιτροπές με ειδικούς που δουλεύουν προς αυτή την κατεύθυνση, έτσι ώστε μέχρι τέλος Μαρτίου να υπάρχει αυτή η πρόταση και το 2025 να έχουμε τη Σχολή.

Άδικο και αντισυνταγματικό αίτημα

Ο κ. Οικονόμου υποστήριξε πως το αίτημα των καλλιτεχνών δεν γίνεται να ικανοποιηθεί, καθώς είναι άδικο και αντισυνταγματικό. Όπως είπε, οι καλλιτέχνες ζητούν, με βάση το πτυχίο που παίρνουν από αυτές τις σχολές, όταν προκύπτει ένας διαγωνισμός για το Δημόσιο, όχι για θέση ηθοποιού, όχι για θέση μαέστρου, όχι για θέση χορευτή, για θέση λογιστή, για θέση διοικητικού υπαλλήλου, για θέση άσχετη με το καλλιτεχνικό τους επάγγελμα, να εξισώνονται με αυτόν που έχει τελειώσει ένα Πανεπιστήμιο. 

Αναφορικά με αυτό που λένε για πριν από το 2003, είπε πως σε ό,τι αφορά στο μισθολογικό, με την ΚΥΑ, εξισώθηκε, αντιμετωπίστηκε, προσθέτοντας ότι το 2003 υπάρχει μια τομή στο εκπαιδευτικό μας σύστημα. Τα Τ.Ε.Ι., από τριετούς φοίτησης, όπως παραμένουν αυτές οι σχολές τώρα, έγιναν τετραετούς φοίτησης και μπήκαν κάποιες παραπάνω ακαδημαϊκές προϋποθέσεις.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι το θέμα του να ασχοληθούμε με την ανωτατοποίηση των σπουδών τους και ακαδημαϊκά, να το τακτοποιήσουμε δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη. Ούτε μπορεί να γίνει αδικώντας άλλους κλάδους και άλλους ανθρώπους, που, επίσης, μετά το Λύκειο κοπιάζουν για να αποκτήσουν προσόντα, όπως είπε.

«Μας ζήτησαν να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες αμοιβών, σε ό,τι αφορά στους πριν από το 2003 και μετά και είπαμε ότι είναι δίκαιο. Μας ζήτησαν να τακτοποιήσουμε τα περί ανωτατοποίησης των σπουδών να υπάρξει ένας οδικός χάρτης και είναι δίκαιο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Διαβάστε ακόμα:

«Πόρτα» των καλλιτεχνών σε Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ