Γ. Κουμουτσάκος: Ακόμα μια κρίσιμη ελληνο-τουρκική συνάντηση γίνεται με κακή προετοιμασία

Γ. Κουμουτσάκος: Ακόμα μια κρίσιμη ελληνο-τουρκική συνάντηση γίνεται με κακή προετοιμασία

Μια κρίσιμη ελληνο-τουρκική συνάντηση γίνεται με κακή προετοιμασία και, δυστυχώς, με κακούς οιωνούς, σχολιάζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τη σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία αλλά και σε συνέχεια των όσων είπε χθες ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Καλίν.

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει τη δήλωση του Καλίν προβληματική, τονίζοντας ότι δεν νοείται ο εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς να μιλά επίσημα για θέματα που παραπέμπουν σε ευθεία αμφισβήτηση βασικών προνοιών της Συνθήκης της Λωζάνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή επίσημη ελληνική αντίδραση.

Αναλυτικά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Άκρως προβληματική είναι η δήλωση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας ότι στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης Τσίπρα-Ερντοάν θα είναι μεταξύ άλλων "η τουρκική μειονότητα της Θράκης", "το Αιγαίο” και “τα νησιά”.

Δεν νοείται ο εκπρόσωπος της τουρκικής πλευράς να δηλώνει επίσημα ότι στις σημερινές συνομιλίες στην Άγκυρα περιλαμβάνονται θέματα που παραπέμπουν σε ευθεία αμφισβήτηση βασικών προνοιών της Συνθήκης της Λωζάνης και της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας, χωρίς να υπάρχει, έως αυτήν τη στιγμή, η παραμικρή επίσημη ελληνική αντίδραση.

Δημιουργείται έτσι πολύ αρνητικό προηγούμενο, με επιζήμιες προεκτάσεις για τις ελληνικές θέσεις σε ιδιαίτερα κρίσιμα ζητήματα.

Δεν νοείται, επίσης, να έχουν γίνει 31 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναερίου χώρου από την τουρκική αεροπορία μόλις την παραμονή της επίσκεψης.

Δυστυχώς όπως και στην αλήστου μνήμης επίσκεψη Ερντοάν στην Αθήνα, ακόμα μια κρίσιμη ελληνο-τουρκική συνάντηση γίνεται με κακή προετοιμασία και, δυστυχώς, με κακούς οιωνούς».