Γ. Φλωρίδης: Μεταρρυθμίζουμε το ΣτΕ μετά από 95 χρόνια

Γ. Φλωρίδης: Μεταρρυθμίζουμε το ΣτΕ μετά από 95 χρόνια

Την αλλαγή του τρόπου οργάνωσης των υποθέσεων που θα οδηγούνται προς εκδίκαση στο Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από 95 χρόνια λειτουργίας του  Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου, προανήγγειλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, γνωστοποιώντας ότι τη σχετική εισήγηση θα γίνει στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο τέλος του μήνα.

Ο αρμόδιος υπουργός επισήμανε, μιλώντας στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών, ότι η νέα δικονομία θα έχει στόχο να επιταχύνει τις διαδικασίες εκδίκασης των υποθέσεων, αποκαλύπτοντας πως αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 12.000 αποφάσεις, και μάλιστα, πρόσθεσε, η πιο παλιά αφορά υπόθεση του 2015, ήτοι 9 ετών.

Επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να προωθηθεί η μεταρρύθμιση στο χώρο της δικαιοσύνης και διαβεβαίωσε πως η ψηφιακή μετάβαση θα είναι έτοιμη μέχρι τα μέσα του 2026, δηλαδή μέχρι εκεί που τελειώνει η χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

«Αυτό σημαίνει ότι όλα αυτά εξελίσσονται παράλληλα και ταυτόχρονα στο τέλος της τετραετίας να έχουνε λειτουργήσει όλα άρα εκεί θα δούμε το αποτέλεσμα», διευκρίνισε. 

Ερωτηθείς για τις αλλαγές στο χώρο της δικαιοσύνης σημείωσε πως αυτή είναι μια αλλαγή που περιμένει περίπου 100 χρόνια να γίνει και νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια ήρθε ο καιρός να συμβεί.

«Στον πρώτο βαθμό η Ελλάδα έχει δύο επίπεδα το πρώτο είναι τα Ειρηνοδικεία, το δεύτερο το Πρωτοδικεία άρα πρέπει να ενοποιήσουμε τον πρώτο βαθμό και να μπουν στη μάχη της απονομής της Δικαιοσύνης περίπου 1.000 δικαστές που είναι Ειρηνοδίκες και οι οποίοι σε σχέση με τους Πρωτοδίκες βγάζουν λιγότερο δικαστικό έργο γιατί έτσι είναι διαρθρωμένη η δικονομία μας. Μπαίνοντας 1.000 δικαστές νομίζω ότι θα πάμε και σε πιο γρήγορους χρόνους», είπε. 

Αναφορικά με το χρόνο έκδοσης των αποφάσεων, τόνισε πως «πιστεύουμε ότι στο τέλος της τετραετίας θα μπορέσουμε να φτάσουμε στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Γίνεται μια συνολική προσπάθεια δηλαδή η βάση όλων αυτών των αλλαγών είναι αυτό που κάνουμε τώρα δηλαδή ενοποίηση του πρώτου βαθμού άρα δηλαδή στον πρώτο βαθμό θα έχουμε περίπου 2.100 δικαστές αντί για 1.100 έχουμε τώρα». «Οι μεγάλες καθυστερήσεις στον πρώτο βαθμό παρατηρούνται άρα εκεί γίνεται η παρέμβαση», πρόσθεσε.

«Η άλλη παρέμβαση που ήδη έχουμε κάνει είναι ότι έχουμε μεταφέρει ένα τμήμα της δικαστικής ύλης στους δικηγόρους που σημαίνει ότι αφαιρέθηκε αυτή η ύλη από τα δικαστήρια άρα ελαφρύνονται οι δικαστές, αποκτούν οι δικηγόροι ύλη και ταυτόχρονα οι πολίτες αντί να περιμένουν μερικούς μήνες για αυτές τις υποθέσεις θα χρειάζονται το πολύ πέντε μέρες», πρόσθεσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Στο σημείο αυτό είπε ότι «ήδη έχουμε ψηφίσει τους κώδικες στο ποινικό μας σύστημα που εκεί υπάρχουν πολλές διατάξεις για να επιταχύνεται η ποινική δίκη αλλά αυτό που θα ακολουθήσει τώρα μετά την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου που ελπίζουμε να συμβεί πριν από το Πάσχα, θα ακολουθήσει η πολιτική δικονομία δηλαδή ο τρόπος που δικάζουν τα δικαστήρια».