Εξεταστική Επιτροπή: Πλήρης μυστικότητα και μη δημοσιοποίηση πρακτικών

Εξεταστική Επιτροπή: Πλήρης μυστικότητα και μη δημοσιοποίηση πρακτικών

Κεκλεισμένων των θυρών και με πλήρη μυστικότητα αποφασίσθηκε κατά πλειοψηφία να διεξάγονται οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της υπόθεσης παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ ή και από άλλα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, την επιβεβαιωμένη απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το κακόβουλο λογισμικό Predator, την παράνομη χρήση αυτού στην επικράτεια και την έρευνα για την ύπαρξη ευθυνών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κάθε άλλου εμπλεκόμενου φυσικού ή νομικού προσώπου.

Η Επιτροπή αποφάσισε να μη δημοσιοποιούνται και να μην διανέμονται τα πρακτικά των συνεδριάσεων. Οι βουλευτές-μέλη της Επιτροπής όμως θα έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτά, σε ειδική αίθουσα όπου θα φυλάσσονται για λόγους διασφάλισης του απορρήτου, θεμάτων σχετικών με την εθνική ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα. 

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία συγκεντρώνοντας 16 θετικές ψήφους. Κόμματα της μειοψηφίας πρότειναν οι συνεδριάσεις να μην μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες.

Επίσης, αποφασίσθηκε οι εργασίες της Επιτροπής να διεξάγονται τις ημέρες Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.

Οι εργασίες της Επιτροπής θα συνεχιστούν και αύριο στις 9 το πρωί, όπου θα τεθεί το θέμα της δυνατότητας επίκλησης από τους μάρτυρες του απορρήτου σε στοιχεία ή πληροφορίες που τους ζητούνται και αφορούν την ΕΥΠ. Επίσης, στην αυριανή συνεδρίαση τα κόμματα θα καταθέσουν τις πρώτες προτάσεις τους για τα πρόσωπα που θέλουν να κληθούν για εξέταση στην Επιτροπή.

Διαξιφισμοί και εκπλήξεις

Με την έναρξη των εργασιών στις 11 το πρωί, μια έκπληξη, ως προς την κοινοβουλευτική αριθμητική, ολοκληρώθηκε η ανάδειξη του Προεδρείου της Εξεταστικής Επιτροπής. Η εκλογή του Γιάννη Κεφαλογιάννη ως Προέδρου της Επιτροπής, της Άννας Μάνη Παπαδημητρίου ως Αντιπροέδρου και του Στάθη Κωνσταντινίδη, ως γραμματέα, συγκέντρωσε 16 ψήφους.

Με βάση τη σύνθεση της επιτροπής όμως, η ομάδα της Νέας Δημοκρατίας απαριθμεί 15 από τα 29 μέλη της. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα βλέμματα για το μέλος που έδωσε την εξτρά ψήφο στράφηκαν στον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Μπογδάνο.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Μπογδάνος θέλησε να διαλύσει την εντύπωση που δημιουργήθηκε, με έναν παραστατικό τρόπο, επιδεικνύοντας προς τον βουλευτή του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, τα εναπομείναντα ψηφοδέλτια που κρατούσε στα χέρια του.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με διαξιφισμούς καθώς το ΠΑΣΟΚ ζήτησε, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, την εκλογή διακομματικού προεδρείου.

Πρότεινε μάλιστα για τη θέση του Αντιπροέδρου, το μέλος του στην επιτροπή, βουλευτή Κέρκυρας, Δημήτρη Μπιάγκη. Η σύμπλευση του ΣΥΡΙΖΑ αποτυπώθηκε με τη θετική στάση στην εκλογή Μπιάγκη και συμπληρώθηκε μάλιστα από την πρόταση για τη θέση της γραμματέως με τη βουλευτή Καβάλας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Σουλτάνα Ελευθεριάδου.