Επιθετική έκκληση της κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για ψήφιση του εκλογικού νόμου 

Επιθετική έκκληση της κυβέρνησης σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι για ψήφιση του εκλογικού νόμου 

Με επιθετικότητα, που αποκαλύπτει τη δυσαρέσκεια για την ήττα που «πρώτη φορά» υπέστη η κυβέρνηση, αντιδρά στο θέμα του εκλογικού νόμου.

Το γεγονός  ότι το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δεν δέχτηκαν να γίνουν υποστυλώματα των δικών της πολιτικών επιδιώξεων, το αποδίδει στο «πολιτικό κατεστημένο, που προσπαθεί με κάθε μέσον να αποτρέψει μια προοδευτική εξέλιξη για τον τόπο, μέσα από την θέσπιση ενός πραγματικά αναλογικού συστήματος».

Αμύνεται απέναντι στις κατηγορίες που υφίσταται, ότi επιστράτευσε τη ΧΑ για την υλοποίηση των πολιτικών της επιδιώξεων, καθώς και στο ότι «αναζητά αποστασίες, στήνοντας νέα Ιουλιανά» (σ.σ. φυσικά η κυβέρνηση είχε στρώσει εύφορο το έδαφος για να αναπτυχθεί η υπόνοια περί στήριξης από τη ΧΑ, όταν ο πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης δήλωσε ότι δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτοι και μη ευπρόσδεκτοι ψήφοι στη Βουλή - εν αντιθέσει φυσικά προς τη υποδειγματική δημοκρατική στάση του κ. Σταύρου Δήμα, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι ψήφοι της ΧΑ δεν ήταν ευπρόσδεκτες για την εκλογή του ως προέδρου της Δημοκρατίας. Παράλληλα η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει ζώσα μνήμη των Ιουλιανών, αφού τον χειμώνα του 14, στελέχη της μιλούσαν για βαλίτσες με χρήματα προδοσίας που προσφέρονταν προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ή των ΑΝΕΛ, για να αποσκιρτήσουν από τη γραμμή του κόμματός  τους και να ψηφίσουν πρόεδρο, ώστε να παραμείνει η ΝΔ στην εξουσία).

Τα κυβερνητικά στελέχη  υπενθυμίζουν την πρόσφατη αναφορά του πρωθυπουργού στον ΣΚΑΙ, σε ότι αφορά το θέμα των νεοναζί: «...Δεν συνυπολογίζουμε καθόλου τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ούτε καν μπήκαμε στη διαδικασία να συνυπολογίσουμε ψήφους της Χρυσής Αυγής ή ψήφους μεμονωμένων βουλευτών. Δεν μας απασχολεί αυτό».

Πάντως η κυβέρνηση κάνει μια ύστατη «πρόταση προς τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς», για σύμπλευση μαζί της, προσπαθώντας κατ΄ουσίαν να τους αποδώσει εμμέσως σύμπλευση με τη ΧΑ. Ισχυρίζεται χαρακτηριστικά: «από εχθές, που η Χρυσή Αυγή ξεκαθάρισε ότι δεν θα ψηφίσει τον νόμο, το πολιτικό κατεστημένο δεν δείχνει να διακατέχεται από τόσο μεγάλη οργή για το ποιος συμπλέει με τους νεοναζί και ποιος όχι. Περιορίζεται σε πανηγυρισμούς για το γεγονός ότι «το ενδεχόμενο των 200 ψήφων απομακρύνεται». Η Χρυσή Αυγή έγινε ξανά αόρατη».

Η κυβέρνηση πάντως δεν χάνει τις ελπίδες της, ενώ διαβεβαιώνει δε, ότι δεν έχει κανένα άγχος για το αν οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με το ισχύον εκλογικό σύστημα. Αντιθέτως, αν την ενδιέφερε αποκλειστικά το πολιτικό της συμφέρον, θα έπρεπε να επιδιώκει μια τέτοια εξέλιξη. Καταθέτει την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου από θέση αρχής, πιστεύοντας ότι οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έχουν κλείσει πλέον τον κύκλο τους» (αυτό παραδόξως δεν το είχε κατανοήσει όλο το 2015). 

Δίνει πάντως... τελευταία διορία λέγοντας «Το δίλημμα αφορά πλέον το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Έχουν ακόμα 24 ώρες να σκεφτούν τι τελικά θα επιλέξουν. Αν θα συμβάλλουν στο να γυρίσει σελίδα ο τόπος, ή αν θα συρθούν πίσω από την ΝΔ, διακυβεύοντας ακόμα και την πολιτική τους ύπαρξη».

Γ.Σ.