Του Απόστολου Χονδρόπουλου
Το ρήγμα στο εσωτερικό της Νές Δημοκρατίας βαθαίνει και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ενώπιον ραγδαίων εξελίξεων που θέτουν ευθέως σε κίνδυνο την ενότητά του, καθώς η παρέμβαση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη ανοίγει πολλαπλά εσωκομματικά μέτωπα που κανείς δεν ξέρει εάν και πώς μπορούν πλέον να κλείσουν για να μην ενεργοποιηθούν φυγόκεντρες δυνάμεις που θα οδηγήσουν τελικά το κόμμα στην απόλυτη απαξίωση.
Το σκηνικό ρήξης είναι ξεκάθαρο, το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από τη λεωφόρο Συγγρού και η συνεδρίαση της ΚΕΦΕ στη μία το μεσημέρι ελάχιστοι πιστεύουν πλέον ότι μπορεί να οδηγήσει σε επανεκκίνηση της διαδικασίας ώστε να διεξαχθούν οι εκλογές εντός 2-3 εβδομάδων. Ακόμη και να συμβεί πάντως αυτό, το κλίμα είναι τόσο εκρηκτικό, ειδικά μεταξύ Β. Μεϊμαράκη και Απ. Τζιτζικώστα, που όλοι αναρωτιούνται πώς θα συνυπάρξουν την επόμενη ημέρα;
Με την παρέμβασή του νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας ο κ. Μεϊμαράκης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να παραδώσει την μεταβατική ηγεσία της Ν.Δ. στον γραμματέα της ΚΟ, Γιάννη Πλακιωτάκη, ζητώντας ταυτόχρονα να παραιτηθεί και ο Απόστολος Τζιτζικώστας από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και οι άλλοι δύο συνυποψήφιοι από τις θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων που κατέχουν.
Ήδη υπέβαλε την παραίτησή του ο Άδωνις Γεωργιάδης, συμμεριζόμενος και εκείνος το αίτημα για παραίτηση Τζιτζικώστα από τη θέση του Περιφερειάρχη, αίτημα που απορρίπτεται πάντως από κύκλους του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίοι χαρακτηρίζουν προσχηματικά όσα είπε ο κ. Μεϊμαράκης και επιμένουν ότι η παραίτησή του από τη μεταβατική πρέπει να γίνει για λόγους ανάληψης ευθύνης για το φιάσκο των εκλογών.
Το μέτωπο που ανάβει νέες φωτιές στο εσωτερικό της Ν.Δ. είναι όμως αυτό που άνοιξε ο κ. Μεϊμαράκης κατά του Αντώνη Σαμαρά, εξαπολύοντας πυρά, με αφορμή το θέμα της εταιρείας που απέτυχε να φέρει εις πέρας τη διαδικασία, τόσο εναντίον του πρώην πρωθυπουργού, όσο και προσώπων που τοποθετήθηκαν σε κομματικές θέσεις επί ημερών της προηγούμενης ηγεσίας και είχαν ενεργό ρόλο στη διαδικασία επιλογής της εταιρείας. Υποστήριξε μάλιστα ότι όλοι ήξεραν την εταιρεία, καθώς είχε αναλάβει εργασίες και επί ημερών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και ότι ο κ. Σαμαράς «είχε εγγυηθεί σε συνεργάτη δικό μου για την εταιρεία». Εξαπέλυσε μύδρους και κατά του Μάκη Βορίδη, ο οποίος στηρίζει την υποψηφιότητα του κ. Τζιτζικώστα.
Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου γνωστοποίησε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δημοσιοποίησε παράλληλα και επιστολή που είχε στείλει στον κ. Μεϊμαράκη στις 11 Νοεμβρίου με την οποία τόνιζε από τότε πως η «πολιτική ευθύνη μιας αποτυχίας στη διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών θα βαρύνει πρωτίστως τον πρόεδρο του κόμματος».
Ο κ. Μεϊμαράκης έχει αποχωρήσει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος, όπου βρίσκεται ο γραμματέας της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης. Στη 13.00 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η ΚΕΦΕ, παρουσία του Προέδρου της, Ανδρέα Παπαμιμίκου, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμη στο κύμα κριτικής που δέχεται τόσο από υποψηφίους, όσο και πλήθος στελεχών της Ν.Δ.
Διαβάστε ακόμα:
- Αναληθείς οι αναφορές του Β. Μεϊμαράκη, λέει ο Μ. Βορίδης
- Κ.Χατζηδάκης: Χρειάζεται ψυχραιμία
- Κ. Γκιουλέκας: «Να πέσουν κεφάλια για αυτό που έγινε»
- Β.Κικίλιας: Να τεθεί σε άλλη βάση, εκ νέου η διαδικασία εκλογής Προέδρου
- Στ.Καλαφάτης: Προέχει η ενότητα της ΝΔ
- Μ. Ασημακοπούλου: Με αυτή την ΚΕΦΕ δεν μπορούν να γίνουν εκλογές
- Ν. Κακλαμάνης: Εκλογές εντός 15νθήμερου εάν είναι δυνατόν, με ψυχραιμία και διαφάνεια