Το εκτός ατζέντας θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Το εκτός ατζέντας θέμα που απασχόλησε την Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών

Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας να μονοπώλησε το κείμενο συμπερασμάτων σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, όμως στην Σύνοδος Κορυφής των Βρυξελλών που πραγματοποιήθηκε στο τέλος της εβδομάδας που μας πέρασε, συζητήθηκε ένα θέμα που ελάχιστα έγινε γνωστό.

Αν και το θέμα της πανδημίας δεν ήταν επισήμως στην ημερήσια διάταξη, αφιερώθηκαν τουλάχιστον τρεις ώρες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής  για την αντιμετώπιση του Covid.

Από μόνη της αυτή η πληροφορία λέει πολλά για την δυσκολία που έχει η Ευρώπη να σταθεί απέναντι στον ιό. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό που φάνηκε από την αναλυτική συζήτηση ήταν η  ανησυχία όλων των ευρωπαϊκών χωρών για το δεύτερο κύμα, το οποίο ήδη αποτυπώνεται στους αριθμούς κρουσμάτων που καταγράφονται σε όλα τα κράτη μέλη της  Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Παρά τις γνωστές επιμέρους διαφωνίες τους που ταλανίζουν την Ενωση συνολικά, οι ευρωπαίοι ηγέτες στο ζήτημα της πανδημίας έδειξαν να συμφωνούν σε μία βασική παραδοχή : Στα κρίσιμα ζητήματα απαιτούνται ευρωπαϊκές και όχι εθνικές πολιτικές.

Ένα από αυτά τα ζήτημα είναι  τα εμβόλια, όπου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει μια πολύ σημαντική πρόοδο. Υπάρχουν ήδη συμφωνίες προαγοράς του εμβολίου στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΕ όπως και σε κατανομές στα κράτη μέλη, με βάση τον πληθυσμό τους. Ένα άλλο ζήτημα αφορά στο πλαίσιο το οποίο θα διέπει τα ταξίδια εντός ΕΕ, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα, εξαιτίας του της συμμετοχής του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. 

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια του Ευρωπαικού Συμβουλίου είχε την ευκαιρία να σημειώσει ότι στη διάθεση της Ευρώπης υπάρχει και ένα καινούργιο εργαλείο : Τα αξιόπιστα rapid test αντιγόνου, τα οποία ήδη χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα με πολύ υψηλό βαθμό αξιοπιστίας και τα οποία  επιτρέπουν να έχουμε αποτελέσματα πολύ πιο γρήγορα από τα κλασικά τεστ μοριακού ελέγχου. Πρόκειται για κάτι, το οποίο προφανώς ενδιαφέρει ιδιαίτερα τη χώρα μας, σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια και αναμένεται να χρησιμοποιηθεί κατακόρον στον αγώνα διάσωσης της ελληνικής τουριστικής βιομηχανίας. 

Οι "27" σε αυτές τις τρεις ώρες που αφιέρωσαν στον κορονοίό, συμφώνησαν ότι όπως ολόκληρος ο πλανήτης έτσι και η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον του δεύτερου κύματος κορονοϊού .

Είναι προφανές ότι “άτρωτοι” δεν υπάρχουν. Πρόεδροι χωρών και πρωθυπουργοί προσβάλλονται από τον ιό, όπως μπορεί να συμβεί σε κάθε πολίτη. Πρέπει λοιπόν να μάθουμε να ζούμε με τον ιό και να μάθουμε να προφυλασσόμαστε από αυτόν. Άλλος τρόπος αντιμετώπισής του, προς το παρόν, δεν υπάρχει.

Σε ότι έχει να κάνει αποκλειστικά με την χώρα μας, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι όντως υπάρχει έξαρση της επιδημίας στην Αττική, η οποία δείχνει κάποια στοιχεία σταθερότητας αλλά είναι ακόμα σε νούμερα τα οποία, για τα μέχρι τώρα δεδομένα στη χώρας μας, θεωρούνται  υψηλά. Αρμόδιες πηγές πάντως σημειώνουν ότι δεν μπορεί ακόμη να αξιολογηθεί πλήρως το πακέτο μέτρων που έχει ληφθεί, αφού πρέπει πρώτα να περάσουν τουλάχιστον 15 ημέρες, οι οποίες και συμπληρώνονται  την επόμενη εβδομάδα. Με άλλα λόγια στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει μεν αγωνία για την εξέλιξη της πανδημίας, αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία για την επόμενη μέρα.