Εκλογές το 2023 και το σχέδιο Μητσοτάκη για επικράτηση στο κέντρο

Εκλογές το 2023 και το σχέδιο Μητσοτάκη για επικράτηση στο κέντρο

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι εντός του Μεγάρου Μαξίμου τάσσονται υπέρ ενός εκλογικού αιφνιδιασμού την προσεχή άνοιξη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να μην το «ακούει» καθόλου. Όπως επιμένουν καλά πληροφορημένες πηγές ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει σε όλους όσοι τον βλέπουν κατ' ιδίαν ότι πρόθεση του είναι να εξαντλήσει την τετραετία.

Με άλλα λόγια είναι αποφασισμένος να στήσει εθνικές κάλπες το 2023, με πιθανότερη περίοδο την άνοιξη της επόμενης χρονιάς. Σε αυτή την κατεύθυνση ανακοινώθηκε ήδη ότι το 14ο συνέδριο της ΝΔ θα πραγματοποιηθεί στις 6-8 Μαΐου, βάζοντας ουσιαστικά το ρολόι να μετράει αντίστροφα προς την προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, έναν χρόνο μετά. 

Με ορίζοντα λοιπόν τους επόμενους 14 μήνες, το Μέγαρο Μαξίμου οργανώνει την τακτική του απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ, επιθυμώντας να πείσει την πλειοψηφία των πολιτών ότι διαθέτει την καλύτερη κυβερνητική πρόταση. Στο πλαίσιο αυτό καταστρώνεται η «γαλάζια» στρατηγική με βασικό άξονα την οικονομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μείωση του ΕΝΦΙΑ και η ήδη γνωστή δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού τον Μάιο είναι μόνο η αρχή. Ακολουθούν νέα μέτρα στήριξης των πολιτών που ταλαιπωρούνται από τη «μέγγενη» της ακρίβειας, τα οποία θα υλοποιηθούν μέσα στο επόμενο εξάμηνο. 

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θέλει να στείλει το μήνυμα ότι στις «επόμενες εκλογές η ΝΔ θα κριθεί όχι σε σχέση με την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά μόνο σε σχέση με τη δική της αποτελεσματικότητα» όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη. 

Παράλληλα με τον εκλογικό «γαλάζιο» σχεδιασμό, ο κ.Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να αποφύγει τη μετωπική αντιπαράθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, μια και όπως συνηθίζει να λέει «η χώρα έχει ανάγκη από ηρεμία και σταθερότητα και όχι από πόλωση, την οποία προσπαθεί να σπείρει ο κ.Τσίπρας». Την ίδια ώρα το Μέγαρο Μαξίμου θα συνεχίζει να βάλλει εναντίον του Νίκου Ανδρουλάκη κατηγορώντας τον για «ισαποστακισμό». Μία επιλογή που έχει εκφραστεί από τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της κυβέρνησης, θέλοντας να αναδείξουν την ανεπάρκεια θέσεων του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ. 

Την τελευταία εβδομάδα στο πρωθυπουργικό γραφείο έχουν φτάσει έρευνες κοινής γνώμης, τα ποιοτικά στοιχεία των οποίων παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον: 

  • Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν καρπώνεται τη φθορά της κυβέρνησης καταγράφοντας μια συνεχή στασιμότητα. 
     
  • Το ΚΙΝΑΛ με τις επιλογές Ανδρουλάκη φαίνεται να επιθυμεί να κινηθεί σε μια «ΣΥΡΙΖΑ λογική», έστω και αν αυτό δείχνει να γίνεται σε light έκδοση. Η στρατηγική Ανδρουλάκη έρχεται σε αντίθεση με τα «θελω» των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ. Πιο συγκεκριμένα στο ερώτημα «αν θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» μόλις το 3,3% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ απαντά ναι. Παράλληλα η συντριπτική πλειοψηφία των πράσινων ψηφοφόρων λέει «όχι» στις πρόωρες εκλογές, ενώ μόλις το 25% επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ. 
     
  • Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το εύρημα ότι το 40% των ψηφοφόρων (2019) του ΚΙΝΑΛ λέει ΝΔ, απαντώντας στο ερώτημα «ποιο άλλο κόμμα θα μπορούσατε να ψηφίσετε». 

Είναι προφανές  ότι το επόμενο  διάστημα ο κ.Μητσοτάκης θα θελήσει να αναδείξει την ανεπάρκεια από τη μία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει συγκεκριμένη κυβερνητική πρόταση και από την άλλη θα επιμείνει στο να κάνει γνωστές στους πολίτες τις αντιφάσεις, στις οποίες εκτιμά ο ίδιος, ότι πέφτει ο Νίκος Ανδρουλάκης. Δεν αποτελεί μυστικό άλλωστε ότι κεντρικός πολιτικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επικράτηση στο κέντρο, κάτι που θεωρεί ότι θα το καταφέρει με την παραπάνω τακτική.