Αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ και εναντίον του Παύλου Πολάκη άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Συγκεκριμένα, δήλωσε «Άλλη μια απόδειξη της κατεύθυνσης αυτής είναι τα όσα, τραγελαφικά συνέβησαν με τον κ. Πολάκη. Ο κ. Πολακης έχει τοποθετηθεί πολιτικά, με έργα και λόγια. Το τι εκφράζει - πολιτικά, ηθικά, ιδεολογικά - είναι πια γνωστό σε όλους τους Έλληνες. Εκφράζει την ιδεολογική ακρότητα, έναν φασιστικό εθνολαϊκισμό με αριστερό μανδύα. Έναν επικίνδυνο, δηλαδή, αχταρμά. Αυτόν τον επικίνδυνο αχταρμά ο κ. Τσίπρας τον καλύπτει πολιτικά σε όλα του τα ατοπήματα.»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θέλει να μας κρατήσει στην Ελλάδα του χτες. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει και δεν μπορεί να αλλάξει τις νοοτροπίες και πρακτικές αυτές. Αντίθετα, θέλει να μας βυθίσει στις χειρότερες όψεις του παρελθόντος, θέλει να μας κρατήσει στην Ελλάδα του χθες που προσπαθούμε να αφήσουμε πίσω μας.»
Δυστύχημα στα Τέμπη
Σε ο,τι αφορά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη ο κ. Οικονόμου τόνισε «Η Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στη διττή δέσμευση που ανέλαβε μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών: Πρώτον, να συμβάλει -στο βαθμό που την αφορά- έτσι ώστε η διερεύνηση να φτάσει μέχρι τέλους και να μάθουν οι πολίτες όλη την αλήθεια, να αποδοθεί δικαιοσύνη. Και δεύτερον, να κάνει ό,τι χρειάζεται προκειμένου -όπως επανέλαβε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης- να μην ξαναγίνει ποτέ στη χώρα μας κάτι ανάλογο. Όλα αυτά θα βοηθήσουν την ελληνική κοινωνία να εκλογικεύσει και να διαχειριστεί τα βαθιά και βαριά αισθήματα που δημιούργησε η τραγωδία αυτή»
«Στην Λάρισα ακόμη και μία ώρα πριν το δυστύχημα το σύστημα τηλεδιοίκησης λειτουργούσε πλήρως», υπογράμμισε.
Ανέφερε πως άμεση προτεραιότητα είναι η στήριξη συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών με σειρά μέτρων, οικονομικών και άλλων, καθώς και με ψυχολογική υποστήριξη.
Ακολούθως υπογράμμισε πως από την Τετάρτη 22 Μαρτίου ξεκινούν σταδιακά τα σιδηροδρομικά δρομολόγια και ανά πενθήμερο θα προστίθενται νέες γραμμές.
Επίσης, δήλωσε ότι θα εφαρμοστούν σειρά μέτρων για την ασφάλεια των δρομολογίων, όπως δύο σταθμάρχες ανά σταθμό, κάμερες στις σήραγγες, συντονιστικό όργανο για όλα τα συστήματα ασφαλείας, προχώρημα της τηλεδιοίκησης, κλπ.
Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε πως είναι η πλήρης αναβάθμιση των προδιαγραφών ασφαλείας του σιδηροδρομικού δικτύου.
Αύξηση κατώτατου μισθού
Επιπλέον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού τόνισε πως η Ελλάδα έχει ανέβει σκαλοπάτια σε ένα κρίσιμο για την ελληνική κοινωνία και οικονομία κομμάτι, το οποίο είναι τα εισοδήματα των πολιτών.
«Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συμπαρασύρει μία σειρά από επιδόματα. Μπορεί να μην καλυπτεί την διαφορά με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σίγουρα, όμως, προσφέρει μία πολύ σημαντική ανακούφιση, καθιστά τους ανθρώπους αυτούς περισσότερο ανθεκτικούς, κυρίως στη συγκυρία που ζούμε τώρα. Ταυτόχρονα, όμως, δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε και να αυξήσουμε τους μισθούς, τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Διότι στόχος και δέσμευσή μας - όπως έχει πολλές φορές τονίσει ο Πρωθυπουργός - είναι να καρπώνονται δίκαια όλοι οι Έλληνες πολίτες το μέρισμα της ανάπτυξης.»
Ανέφερε επίσης, πως με αυτόν τον τρόπο η Κυβέρνηση δείχνει την πρόθεση της να αυξήσει κι άλλο τους μισθούς και να επιφέρει βελτιώσεις στον εργασιακό τομέα.
«Είναι η πιο δίκαιη πολιτική υπέρ των νέων και η απάντησή μας στη δημογραφική κρίση», δήλωσε.
Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι θα ενισχυθούν οι συνταξιούχοι, που είχαν μικρό ή καθόλου όφελος από την προσωπική διαφορά, με εφάπαξ παροχή 200 έως 300 ευρώ και πρόσθεσε ότι η στήριξη της κοινωνίας συνεχίζεται με ρυθμίσεις για το ζήτημα των οφειλών σε τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία, την καταβολή των τελών κυκλοφορίες.
Επίσης, επανέλαβε ότι την επόμενη τετραετία ο μεγάλος στόχος είναι η σύγκλιση των μισθών στον μέσο όρο των δυναμικότερων οικονομιών της Ευρώπης.
«Όπως μειώσαμε τους φόρους κατά τη διάρκεια της πρώτης τετραετίας, στη δεύτερη, με τη δύναμη της λαϊκής εντολής, θα προχωρήσουμε στην αύξηση των μισθών», υπογράμμισε.
Ακολούθως, μίλησε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που συζητείται στη Βουλή, με το οποίο η κυβέρνηση δίνει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο της και παράλληλα προχωρά στην υλοποίηση ενός νέου πακέτου στήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.
Αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου και στη συνέχεια μίλησε για την εφαρμογή του θεσμού της ημιαυτόνομης διαβίωσης για άτομα 15 ετών και πάνω, που διαβιούν σήμερα σε μονάδες παιδικής προστασίας και φροντίδας.
Τέλος, αναφέρθηκε στην τροπολογία που θα κατατεθεί σήμερα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ενέργειας, η οποία έχει σκοπό την αναστολή οικοδομικών αδειών για εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου.
Σχετικά με το θέμα της Ρωσίδας κατασκόπου, ο κ. Οικονόμου δήλωσε ότι εξετάζονται τα ευρήματα της υπόθεσης αυτής από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Δείτε την ενημέρωση των διαπιστευμένων πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου τύπου από τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.