Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος η καθαρή λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος

Δ. Τζανακόπουλος: Στόχος η καθαρή λύση και όχι μετάθεση του προβλήματος

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα δώσει μεγάλη αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική οικονομία, και είναι εφικτό τα πρωτογενή πλεονάσματα να επιτευχθούν χωρίς επιπλέον μέτρα ανέφερε μεταξύ άλλων σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Alpha ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Σημαντικό επίσης είναι και το πώς ο παραγόμενος πλούτος θα διανεμηθεί στην ελληνική κοινωνία. Θα υπάρξει δημοσιονομικός χώρος 5 δις ευρώ έως 6 δις ευρώ έως το 2020 ή το 2021, τα οποία θα διαθέσουμε για την άσκηση της κοινωνικής πολιτικής και την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι η διαφορά μας από τη Ν.Δ. που επιλέγει τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη που μοιράζονται οι μέτοχοι των μεγάλων εταιρειών και όχι η στήριξη των χαμηλότερων στρωμάτων» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ερωτηθείς για το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο στόχος της ελληνικής πλευράς παραμένει σαφής.

Καθαρή λύση, όχι μετάθεση του προβλήματος, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, και φυσικά συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, οι οποίες θα βοηθήσουν στην δυναμική ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, η οποία το τελευταίο διάστημα ανακάμπτει, όμως η ανάκαμψη αυτή είναι εύθραυστη με δεδομένη την αβεβαιότητα. Πρέπει λοιπόν ο κύκλος της αβεβαιότητας να κλείσει οριστικά στις 15 Ιουνίου και υπάρχουν οι προϋποθέσεις και η βούληση για να γίνει».

Σε ότι αφορά τις διαφορές μεταξύ των θεσμών για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, είπε ότι «γίνεται προσπάθεια προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ ως προς τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος τα οποία είναι αναγκαία ώστε να θεωρηθεί το χρέος βιώσιμο από όλους τους θεσμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022, παραδέχθηκε ότι είναι υψηλά. «Ήταν επίσης απαίτηση της Γερμανίας κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων το 3,5% να παραμείνει για δέκα χρόνια. Αυτό το οποίο επετεύχθη τελικά ήταν να βρεθεί μια λύση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ