Δ. Τζανακόπουλος: Οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

Δ. Τζανακόπουλος: Οδεύουμε σε επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος

«Στόχος της κυβέρνησης, σε κάθε περίπτωση, είναι να βγει στις αγορές αμέσως μετά τη συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση και αν αυτή γίνει και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τόσο το καλύτερο», αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος και υποστηρίζει πως το νομοσχέδιο των προαπαιτουμένων που θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σκληρής και πολύμηνης διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Ο υπουργός σε συνέντευξή του στο "Κεφάλαιο" στο ερώτημα για το χρέος και αν θα χρειαστεί ένα τέταρτο μνημόνιο απαντά:

"Αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί είναι ότι τα μέτρα 1 συν 1% για το 2019 και 2020 δεν θα εφαρμοστούν εφόσον δεν εφαρμοστούν προηγουμένως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Η συμφωνία, λοιπόν, μας δεσμεύει όσο δεσμεύει και τους αντισυμβαλλομένους μας. Από κει και πέρα γνωρίζετε καλά ότι η οικονομική και δημοσιονομική πολιτική της χώρας εξαρτάται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα, από τον διεθνή συσχετισμό δύναμης, από την δυναμική ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, που καθορίζουν κάθε φορά και το βαθμό της ελευθερίας όχι μόνο της δικής μας κυβέρνησης, αλλά του συνόλου των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης.

Σχετικά με τις επενδύσεις και το αν ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος ακόμη και να συγκρουστεί με το κόμμα όπου υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις, ο κ. Τζανακόπουλος σημειώνει:

"Για το αν ο Πρωθυπουργός θα συγκρουστεί με το κόμμα και τις τοπικές κοινωνίες. η απάντηση είναι αυτονόητα αρνητική. Ο δικός μας τρόπος διακυβέρνησης επενδύει στο διάλογο, στη συναίνεση, στην τήρηση της νομιμότητας και στη διαφάνεια. Αυτό δηλαδή που ζητούν τόσο το κόμμα όσο και οι τοπικές κοινωνίες.

Υπάρχει δυσαρέσκεια για την απόδοση των υπουργών που είναι επιφορτισμένοι με αυτές τις αρμοδιότητες;

"Καμία απολύτως. Η απόφαση του Πρωθυπουργού σχετίζεται με την σημασία που αποδίδουμε στην ανάπτυξη και την προώθηση επενδύσεων και είναι μια απόφαση αναγκαία με δεδομένες τις χρόνιες παθογένειες του ελληνικού διοικητικού μηχανισμού. Δεν μπορούμε όμως να αναμένουμε την επίλυση των προβλημάτων και των στρεβλώσεων της ελληνικής διοίκησης για να κινητοποιηθούμε στην κατεύθυνση της επιτάχυνσης των επενδυτικών σχεδίων. Πρόκειται για δύο παράλληλες στοχεύσεις".