Βουλή: Μονιμοποιήσεις και υπερωρίες με εισήγηση Βούτση

Βουλή: Μονιμοποιήσεις και υπερωρίες με εισήγηση Βούτση

Του Αλέξανδρου Διαμάντη

Σε περίπου 140 με 150 μονιμοποιήσεις προχωρά η Βουλή, καθώς χθες ο Ν. Βούτσης πήρε το πράσινο φως από την Ολομέλεια για να συνεχίσει τις διευθετήσεις. Ειδικότερα, πλέον ως μόνιμοι θα λογίζονται περίπου 70 ειδικοί φρουροί των οποίων οι συμβάσεις ανανεώνονταν κάθε πενταετία ενώ είχαν προσληφθεί επί προεδρίας Απόστολου Κακλαμάνη. Παράλληλα, το  σώμα των ειδικών φρουρών θα καταργηθεί. Αυτό προβλέπεται στο άρθρο 19, με το οποίο ρυθμίζεται η σχέση εργασίας τους, τα καθήκοντά τους και η διαδικασία μετάταξής τους. Μέχρι τη συμπλήρωση της τρίτης θητείας μετατάσσονται για την κάλυψη πάγιων αναγκών της Βουλής σε προσωποπαγείς θέσεις μονίμου προσωπικού και σε κλάδους ανάλογα με τον τίτλο σπουδών τους ενώ ήδη εξετάζονται τα προσόντα της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων.

Παράλληλα, άλλοι περίπου 60 με 70 υπάλληλοι αποσπασμένοι υπάλληλοι στη Βουλή θα απολαμβάνουν της μονιμότητας στο Κοινοβούλιο. Πιο συγκεκριμένα, με το (νέο) άρθρο 9 του Κανονισμού της Βουλής παρέχεται και στους αποσπασμένους υπάλληλους η δυνατότητα μετάταξης στη Βουλή με απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και σύμφωνα πάντα με τις υπηρεσιακές ανάγκες. Μάλιστα, η εν λόγω προσθήκη δημιούργησε αντιδράσεις, με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να τονίζει ότι από το 2010 μία τέτοια διάταξη δεν ισχύει πλέον, με απόφαση του τότε Προέδρου της Βουλής κ. Πετσάλνικου. «Για πρώτη φορά δίνεται η δυνατότητα μετάταξης δικηγόρων με σχέση έμμισθης εντολής σε θέση μονίμων υπαλλήλων της Βουλής. Για ποιο λόγο;», αναρωτήθηκε ο κ. Παπαθεοδώρου, αλλά απάντηση δεν πήρε.

Σύμφωνα, πάντως, με πηγές της Βουλής δεν προστίθεται καμία επιπλέον δαπάνη για το Κοινοβούλιο, αφού ήδη οι παραπάνω μισθοδοτούνται από τη Βουλή. Εντάσσεται, δε, στο πλαίσιο της κινητικότητας που έχει εφαρμοστεί στο Δημόσιο, χρήση του οποίου δεν είχε κάνει μέχρι σήμερα η Βουλή.

Την ίδια ώρα, ο Νίκος Βούτσης μέσω του άρθρου 16 αίρει τη μνημονιακή δέσμευση με την οποία είχε παγώσει η καταβολή αποζημίωσης τους υπαλλήλους της Βουλής ακόμα και αν έκαναν πρόσθετη εργασία. Ουσιαστικά ο Ν. Βούτσης επαναφέρει το θεσμό της «υπερεργασίας» (οι υπερωρίες θα δίδονται κανονικό) και μάλιστα τα παραπάνω χρήματα καθορίζονται με απόφαση του ίδιου του Προέδρου της Βουλής.

Επίσης, με το άρθρο 6 που ψηφίστηκε χθες ότι οι υπάλληλοι της Βουλής που δύνανται να τοποθετούνται σε γραφεία Αντιπροέδρων της Βουλής δεν μπορεί να είναι περισσότεροι από τέσσερις με σκοπό την καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού των εργαζομένων στη Βουλή.

Τέλος, υιοθετήθηκε η έκδοση πιστωτικών καρτών για την κάλυψη έκτακτων αναγκών, χωρίς να απαιτείται η έκδοση χρηματικού εντάλματος Πληρωμής.