Το Βερολίνο απορρίπτει την ολλανδική ιδέα περί «μίνι-ζώνης Σένγκεν»

Το Βερολίνο απορρίπτει την ολλανδική ιδέα περί «μίνι-ζώνης Σένγκεν»

Την ολλανδική ιδέα για δημιουργία μιας «μίνι-ζώνης Σένγκεν» απορρίπτει η γερμανική κυβέρνηση και τονίζει την ανάγκη να στηριχτεί η Σένγκεν στη σημερινή της μορφή.

«Η δική μας προσέγγιση είναι η προσπάθεια να διατηρήσουμε τη Σένγκεν στην παρούσα μορφή της», δήλωσε σήμερα ανώτερη γερμανική κυβερνητική πηγή, σύμφωνα με την οποία η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εργάζεται προκειμένου να φυλαχτούν καλύτερα τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε σημερινή συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt», εκφράζει επιφυλάξεις σχετικά με το κατά πόσο μπορεί να διατηρηθεί κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης το σύστημα που προβλέπει ταξίδια χωρίς διαβατήριο και δηλώνει όχι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την επιβίωση της Συμφωνίας Σένγκεν. «Δεν θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος μας μακροπρόθεσμα, εάν το προσφυγικό κύμα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο», δηλώνει ο κ. Ντάισελμπλουμ και διαπιστώνει έλλειμμα αλληλεγγύης και πολιτικής βούλησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για τη δικαιότερη κατανομή των βαρών και για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ. Ο Ολλανδός πολιτικός προτείνει ακόμη -αν δεν αλλάξει κάτι- χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Αυστρία και το Βέλγιο να συστήσουν μια «μίνι-Σένγκεν», αν και παραδέχεται ότι αυτή η λύση δεν είναι ιδανική, καθώς θα είχε αρνητικές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες για όλους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ