Αυλαία για το ασφαλιστικό την Δευτέρα

Αυλαία για το ασφαλιστικό την Δευτέρα

Σύμφωνα με το «skai.gr» τη Δευτέρα αποστέλλεται στους εκπροσώπους των δανειστών η κυβερνητική πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο της Αθήνας το σχετικό ν/σ να ψηφιστεί έως τις 15 Ιανουαρίου.

Ενώ, στις 14 IΙανουαρίου, θα διεξαχθεί το πρώτο Eurogroup του νέου έτους, όπου αναμένεται να τεθεί επί τάπητος το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης.

Με δηλώσεις του ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι στόχος είναι να μην μειωθούν οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι αναγκαία, καθότι διαφορετικά σε πέντε χρόνια δεν θα είναι δυνατό να δίνονται συντάξεις. Για το λόγο αυτό η Αθήνα πρέπει να προτείνει ικανά ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθεί το ποσό που απαιτείται.

Πάντως οι δανειστές φέρονται να απορρίπτουν τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση, καθώς θεωρούν αντιαναπτυξιακά. Μεταξύ άλλων, η κυβέρνηση προτείνει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενων και εργοδοτών για την επικουρική σύνταξη κατά 1,5%, εκ των οποίων η 1 μονάδα θα προέλθει από τους εργοδότες και η υπόλοιπη μισή μονάδα από τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, η Κομισιόν δεν συμφωνεί με την επιθυμία της Αθήνας για αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου με στόχο την αναζήτηση πολιτικής συναίνεσης.

Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο για το νέο ασφαλιστικό παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη στα χέρια του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.