Αθ. Λινού: Τι έλεγε πριν μια επταετία για τους ασθενείς με καρκίνο (vid)

Αθ. Λινού: Τι έλεγε πριν μια επταετία για τους ασθενείς με καρκίνο (vid)

Την άποψη για τους ασθενείς με καρκίνο πώς όταν δεδομένο ότι «δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία», «δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή» εξέφραζε πριν μια επταετία σε συνέντευξή της η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και σήμερα υποψήφια βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ Αθηνά Λινού, παρόλο που ήταν από τις πρώτες που καταδίκασε τις δηλώσεις του Σπύρου Πνευματικού ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των ασθενών που βρίσκονται στο τελευταίο στάδιο.

Συγκεκριμένα, μιλώντας για την παροχή υπηρεσιών ανακούφισης σε ασθενείς με ανίατη νόσο, η κ. Λινού σημείωσε ότι «στο τελικό στάδιο θα έπρεπε να είχαμε παροχή υπηρεσιών ανακούφισης και ενίσχυσης των ανθρώπων αυτών και των συγγενών τους» για να εξηγήσει εν συνεχεία τι εννοεί: 

«Εννοώ ότι ένας άνθρωπος που πλησιάζει στο τέλος του, με υψηλές δόσεις ακριβών αντικαρκινικών πιθανόν να μην μπορεί να σωθεί. Η ποιότητα όμως της ζωής του στα τελευταία της στάδια και η ποιότητα της ζωής των συγγενών του στα τελευταία στάδια του θνήσκοντος ασθενούς είναι πάρα πολύ σημαντικά και αυτό δεν το παρέχουμε σαν χώρα».

Κάνοντας ένα βήμα ακόμα παραπέρα, η κ. Λινού διατύπωσε την άποψη πως «αν δείτε, στις οικογένειες των γιατρών -και των μεγαλύτερων γιατρών, θα έλεγα, των σοφών γιατρών - δεν τείνουμε να παρατείνουμε τη ζωή των αγαπημένων μας, δεν επιλέγουμε οι ίδιοι να παραταθεί η ζωή μας, όταν είναι δεδομένο ότι δεν υπάρχει πλήρης θεραπεία».

Απαντώντας η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στην παρατήρηση ότι κάτι τέτοιο ακούγεται σκληρό το αναγνώρισε λέγοντας ότι «ακούγεται σκληρό και μπορεί κάποιον να τον βασανίζει σε όλη του τη ζωή, είναι πολύ προσωπικό» για να επικαλεστεί την περίπτωση του πατέρα της, ο οποίος διαγνώστηκε με καρκίνο του ήπατος.

Όπως ανέφερε, όταν διαγνώστηκε με καρκίνο, εκείνη και ο σύζυγός της συμβουλεύτηκαν τα μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα και να μην κάνουν τίποτα. «Καμία παρέμβαση» σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ότι «είναι ταλαιπωρία να προσπαθήσεις να κρατήσεις ζωντανό, εντός εισαγωγικών, αλλά χωρίς αισθήσεις, χωρίς επικοινωνία, χωρίς ποιότητα ζωής έναν άνθρωπο για τρεις ακόμη μήνες»...

 

Διαβάστε ακόμα:

Εκτός εκλογικού αγώνα της ΝΔ ο Σπύρος Πνευματικός

Σπ. Πνευματικός: Παρερμηνεύθηκαν οι δηλώσεις μου για τους καρκινοπαθείς