field_kentriki_fotografia
Eurokinissi
Eurokinissi
Επένδυση Google: Ανοίγουν 20.000 θέσεις εργασίας

Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε την επένδυση της Google στην Ελλάδα αναφερόμενος στις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, σημειώνοντας ότι είναι και μια σημαντική επένδυση για το ΑΕΠ της χώρας. Όπως είπε ο πρωθυπουργός, η νέα επένδυση μπορεί να εισφέρει πάνω από 2 δισ. ευρώ ως το 2030, ενώ σημείωσε ότι αυτά τα 15 χρόνια διαδοχικών κρίσεων, η Google όχι μόνο έμεινε, αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της στην Ελλάδα.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο πολυεπίπεδο επενδυτικό σχέδιο της Google στη χώρα μας τόσο σε υποδομές cloud όσο και σε δράσεις και προγράμματα εκπαίδευσης, ψηφιακού μετασχηματισμού επιχειρήσεων.

Google Cloud Region: Η ταυτότητα της επένδυσης

Η Google ανακοίνωσε την απόφασή της να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στη χώρα μας και στην ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη. Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud, αφενός διότι δεν θα απαιτείται η χρήση υποδομών και δικτύων που βρίσκονται στη δυτική, βόρεια ή νότια Ευρώπη, και αφετέρου διότι οι δυνατότητες που αναπτύσσονται στη χώρα μας θα μπορούν εξυπηρετούν επιχειρήσεις, οργανισμούς και άλλους χρήστες στην ευρύτερη περιοχη.

Σε μία εποχή που ολοένα και μεγαλύτερος όγκος εργασιών μεταφέρεται στο Cloud, στο πλαίσιο της εν εξελίξει «4ης βιομηχανικής επανάστασης», η επένδυση της Google στην Ελλάδα συμβάλλει στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό, στην τόνωση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση της καινοτομίας της ελληνικής οικονομίας. Θα επιτρέψει, παράλληλα, την καλύτερη αξιοποίηση του εργατικού δυναμικού υψηλής κατάρτισης που διαθέτει η χώρα και την αντιστροφή του brain drain.

Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.

Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης. Κατ’ αυτόν τον τρόπο βελτιώνει δραστικά τη διεκπεραίωση σύνθετων εργασιών, όπως η ταχεία εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η παραγωγή πολυμέσων υψηλής ευκρίνειας, το gaming υψηλών απαιτήσεων και η ψηφιακή μηχανοργάνωση.

Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν μετά από παραγγελία της Google, η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region θα αποφέρει 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030 και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.

Τρίπτυχο συνεργασίας Ελλάδας - Google

Πέραν της δημιουργίας Cloud Region, και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.

Κύριος στόχος θα είναι η ανάπτυξη ψηφιακών εργαλείων για την ταχύτερη επίτευξη στόχων που συνδέονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανθεκτικότητα στις προκλήσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση.

Η Google ανακοίνωσε επιπλέον τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν ψηφιακά επισκέψιμα για όλους, έργα σύγχρονης τέχνης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Arts & Culture.

Ταυτόχρονα, η Google απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ, που αποβλέπει στην υποστήριξη όσων αναπτύσσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις, όπως ο οικολογικός τουρισμός.

Πιο αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού:

«Ευχαριστώ κυρίως για την εμπιστοσύνη την οποία δείχνετε στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια των διαδοχικών κρίσεων. Γιατί αυτά τα 15 χρόνια η Google όχι μόνο έμεινε στη χώρα μας σε δύσκολες στιγμές αλλά ενίσχυσε και την παρουσία της.

Κατέγραψε έτσι τη δική της συμβολή στην αναπτυξιακή τροχιά της πατρίδα μας, η οποία παραμένει σταθερά ανοδική παρά το ασταθές διεθνές περιβάλλον.

Αρκεί να δει κανείς τις τάσεις όλων των σχετικών δεικτών, γιατί πίσω από τις πραγματικές δυσκολίες της συγκυρίας, τις τιμές, την ακρίβεια, τους μισθούς που στη χώρα μας ακόμα παραμένουν χαμηλοί, κρύβονται μία σειρά από αισιόδοξα δεδομένα.

Ο ρυθμός ενίσχυσης του ΑΕΠ ξεπερνά κατά πολύ τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η έκρηξη των επενδύσεων και το ρεκόρ των εθνικών εξαγωγών είναι μία πραγματικότητα. Η μείωση της ανεργίας είναι η πιο δυναμική στην πατρίδα μας. Οι νέοι συμπολίτες μας που έφυγαν από την Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης επιλέγουν και πάλι να επιστρέψουν και να γίνουν μέρος αυτής της μεγάλης συλλογικής προσπάθειας ανάταξης της Ελλάδας.

Στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων

Και βέβαια η πολιτεία εξακολουθεί να στέκεται στο πλευρό νοικοκυριών κι επιχειρήσεων όπως το έκανε στη διάρκεια της πανδημίας έτσι και τώρα εν μέσω αυτής της πρωτοφανούς και διαρκούς ενεργειακής κρίσης και κρίσης ακρίβειας.

Οι αριθμοί λένε πολλά όμως οι ιστορίες των ανθρώπων τα λένε όλα. Και γι’ αυτό χαίρομαι που στο βιντεο που ανοίξατε την εκδήλωση ακούσαμε πραγματικές αφηγήσεις συμπολιτών μας για το πως η τεχνολογία πραγματικά αλλάζει τη ζωή τους και την κάνει καλύτερη.

Αυτές οι μαρτυρίες αποδεικνύουν πως η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο που είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία μας αρκεί να έχει η χώρα προσανατολισμό και σχέδιο.

Δεν έχω κρύψει από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε τη διακυβέρνηση της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου, είναι το σχέδιό μας «Ελλάδα 2.0» είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι η Google αλλά και άλλες επιχειρήσεις του κλάδου συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Χαίρομαι ιδιαίτερα για τη σημαντική απόφαση της Google να δημιουργήσει ένα Cloud region στην Ελλάδα. Είναι μία δυναμική επένδυση, η οποία μπορεί να εισφέρει στο ΑΕΠ της χώρας όπως μας είπε και η Αντέρ παραπάνω από 2 δις ευρώ έως το 2030 και το σημαντικότερο να δημιουργήσει 20.000 καλοπληρωμένες νέες θέσεις εργασίας. Είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των σημαντικών επιχειρηματικών σχεδίων που δεν έμειναν στα λόγια, αλλά έγιναν πράξη τα τελευταία τρία χρόνια.

Θυμίζω ενδεικτικά το κέντρο καινοτομίας της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, το κέντρο πληροφορικής της Deutsche Telecom, στρατηγικές κινήσεις όλων των μεγάλων παικτών της παγκόσμιας πληροφορικής, Microsoft, Cisco σε data centers και clouds….

Προτεραιότητα οι επενδύσεις σε τομείς αιχμής

Άλλωστε οι επενδύσεις ειδικά σε τομείς αιχμής αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μια νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά και γιατί αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων.

Ο δρόμος το ξέρετε καλά δεν στρώθηκε από μόνος του. Δόθηκαν πολλές μάχες, καταπολεμώντας το θηρίο της γραφειοκρατίας, εκσυγχρονίζοντας το θεσμικό και το ρυθμιστικό μας πλαίσιο, αλλάζοντας νοοτροπίες, διορθώνοντας ιδιοτροπίες, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο μέσα από μία ανάπτυξη που ξεπερνά και τις δικές μας προβλέψεις, ώστε αυτός με τη σειρά του να επιστρέψει πίσω στις επιχειρήσεις τις οποίες ελαφρύνουμε με περισσότερα φορολογικά κίνητρα με μειωμένους φόρους μειωμένες εισφορές. Αλλά δίνοντας και πιο ενισχυμένα κίνητρα για καινοτόμες επενδύσεις όπως αυτή που ανακοινώνουμε σήμερα.

Πρόκειται για μία διαρκή προωθητική μεταρρυθμιστική διαδικασία προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό της χώρας, του κράτους, αλλά και των ελληνικών επιχειρήσεων, ειδικά των μικρών και των μεσαίων ώστε αυτές να μπορούν να ευθυγραμμιστούν με τις ρυθμίσεις της εποχής είδα με χαρά ιστορίες επιχειρήσεων του τουρισμού με εργαλεία ψηφιακού μάρκετινγκ.

Πάνω από 10 δις πόρων από το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε όλους τους τομείς της παραγωγής… Και βέβαια ναι έγιναν άλματα στη χρήση της τεχνολογίας. Ενισχύθηκαν οι υποδομές cloud και data centers. Η Ελλάδα πια έχει ένα δυναμικό και ολοένα πιο αναπτυσσόμενο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας. Και βέβαια το δημόσιο δεν θα μπορούσε να μείνει πίσω σε αυτή τη λογική. Στρέφεται πια νομοθετικά και κανονιστικά σε cloud πολιτικές.

Ενώ μια νέα θεσμική τομή θα διευκολύνει δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να ανέβουν στο άρμα των τεχνολογιών του μέλλοντος. Το ίδιο βέβαια και η θωράκιση από διαρκώς αυξανόμενες κυβερνοαπειλές, που συνιστά βασικό πυλώνα της εθνικής μας άμυνας αλλά και η απόλυτη προσαρμογή με τις αυστηρές προδιαγραφές που η ΕΕ θέτει για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η τεχνολογία βέβαια δεν είναι ποτέ αυτοσκοπός. Είναι ένα εργαλείο για την επίτευξη ενός διπλού στόχου: την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το ψηφιακό κράτος παρέχει δέσμη 1500 υπηρεσιών από gov.gr είναι μια σιωπηλή επανάσταση με εκρηκτικό όμως κοινωνικό και οικονομικό αποτέλεσμα.

Για τις δράσεις της Google αυτά τα 10 χρόνια κι όσα σχεδιάζονται για το μέλλον ακούσαμε πολλά. Ξεχωρίζω τις δράσεις – που αποδίδω ιδιαίτερη σημασία – πέρα από το cloud region – δείχνουν την πολύπλευρη εμβέλεια της τεχνολογίας αλλά και τη συμβατή με αυτή οπτική της εταιρίας με πρώτη το χώρο της απασχόλησης. Η cloud αποκτά μεγαλύτερη δυναμική… συζητήσαμε και πως Google μπορεί να μας βοηθήσει στην εκπαίδευση εργαζομένων του δημοσίου.

Χαιρετίζω και την απόφασή σας να δημιουργήσετε δύο κέντρα αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία στη χώρα μας σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Έχουμε όλοι μας μία αίσθηση, μία επίγνωση, των πολύ μεγάλων διεθνών δυσκολιών που έχουμε μπροστά μας. Έχω μάθει όμως πάντα να ατενίζω το αύριο με αισιοδοξία και επιστρέψτε μου να δανειστώ μία φράση του συνιδρυτή της Google που έλεγε και έκανε πράξη ότι η αισιοδοξία είναι σημαντική γιατί σε βοηθάει να τολμάς πράγματα που οι πιο πολλοί δεν θα έκαναν. Εμείς λοιπόν τολμάμε και σε αυτή την τολμηρή και συναρπαστική πορεία είμαι σίγουρος ότι θα σας έχουμε στο πλευρό μας.»