Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Φίλη για υποψήφιο από την «τουρκική μειονότητα»
Eurokinissi
Eurokinissi

Τριγμοί στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τις δηλώσεις Φίλη για υποψήφιο από την «τουρκική μειονότητα»

Αναστάτωση και ισχυρούς τριγμούς στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε η δήλωση του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος, Νίκου Φίλη ότι «Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλά για ''τουρκική μειονότητα''».

Συγκεκριμένα, ο πρώην υπουργός Παιδείας απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι αποδεκτό να έχει η Κουμουνδούρου υποψήφιο, κάποιο πρόσωπο που μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, στη σκιά των καταγγελιών για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, στη Ροδόπη, δήλωσε: «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;».

Η δήλωση αυτή του κ. Φίλη έχει πυροδοτήσει θύελλα αντιδράσεων στην Κουμουνδούρου, με το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (και πρώην συνδικαλιστικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), Αγαμέμνων Τάτση, να θεωρεί δεδομένο πως σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας θα αποπέμψει τον πρώην υπ. Παιδείας από τα ψηφοδέλτια του κόμματος, μιλώντας για «5η φάλαγγα».

Μάλιστα διεύρυνε τις κατηγορίες που εξαπέλυσε θεωρώντας ότι στο στόχαστρο της ομάδας, στην οποία ο ίδιος συγκαταλέγει τον Νίκο Φίλη, βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας. Ειδικότερα ανέφερε ότι στόχος είναι «η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση - καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους».

Κατά τον ίδιο, «δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια!».

Αναλυτικά η ανάρτηση του μέλους του ΣΥΡΙΖΑ, Άγη Τάτση, για τον Νίκο Φίλη:


Αναλυτικά ο Άγης Τάτσης γράφει:

«Μην τσιμπάτε!

Η 5η φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ (χωρίς το συνθετικό Προοδευτική Συμμαχία) δίνει αγώνα επιβίωσης. Στόχος της είναι η διεύρυνση της διαφοράς στις ερχόμενες εκλογές, η παραίτηση – καθαίρεση Τσίπρα και εκλογή προέδρου της επιλογής τους.

Στο πλαίσιο αυτό, καθημερινά δίνουν αγώνα έτσι ώστε να υπάρχει και μεγαλύτερη διαρροή ψηφοφόρων.

Έτσι λοιπόν για το συγκεκριμένο "σύντροφο" δεν υπάρχει κανένα θέμα, αν κάποιος δηλώνει ότι στην Θράκη υπάρχει "τουρκική μειονότητα". Δηλαδή για τον συγκεκριμένο δεν υπάρχει κανένα θέμα για το αν κάποιος ισχυρίζεται ότι ουσιώδη στοιχεία της συνθήκης της Λωζάνης δεν τυγχάνουν εφαρμογής στην Θράκη.

Φαντάζομαι ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα θα τον θέσει εκτός ψηφοδελτίων.

Δεν προκαλεί βέβαια, το συγκεκριμένο συμβάν καμιά έκπληξη, όταν αυτή η ομάδα σε κεντρική επιτροπή, ζήτησε να ληφθεί απόφαση ώστε η χώρα να μην ασκήσει το δικαίωμα της για επέκταση των χωρικών υδάτων της στα 12 ναυτικά μίλια !

Η στήριξη του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε αυτό το οργανωμένο σχέδιο είναι η ελάχιστη πράξη αντίστασης

Φίλης: Μπορούμε να έχουμε υποψήφιο που υποστηρίζει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα

Κατά τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Φίλη, είναι αποδεκτό να έχει η Κουμουνδούρου υποψήφιο κάποιο πρόσωπο που μιλά για «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη, στη σκιά των καταγγελιών από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, στη Ροδόπη στις εκλογές του Μαΐου.

Ο Νίκος Φίλης, ο οποίος, πάντως, είπε ότι «κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα», ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση για τις εκλογές του Ιουνίου αν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα και απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;».

Στην ίδια συζήτηση ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και τσιγγάνοι».

Στο σχόλιο του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψήφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα», ο Νίκος Φίλης απάντησε υποστηρίζοντας ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».

Όταν, δε, ο Α. Συρίγος σημειώνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

«Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτός που εξελέγη στη Ροδόπη λέει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα» επέμεινε ο Άγγελος Συρίγος με τον Νίκο Φίλη να του απαντά «σημασία έχει άλλο, ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη».

Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά στις θέσεις του Νίκου Φίλη για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη έκανε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «στη Ροδόπη δεν κερδίσαμε εμείς αλλά το τουρκικό προξενείο».

Διαβάστε Περισσότερα