Ν. Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλά για «τουρκική μειονότητα»
Eurokinissi
Eurokinissi
Εκλογές 2023

Ν. Φίλης: Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχει υποψήφιο που μιλά για «τουρκική μειονότητα»

Στη σκιά των καταγγελιών από τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον ρόλο του τουρκικού προξενείου στην εκλογή του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Φερχάτ Οζγκιούρ, στη Ροδόπη στις εκλογές του Μαΐου, ο Νίκος Φίλης, ρωτήθηκε σε τηλεοπτική συζήτηση αν το κόμμα με το οποίο και ο ίδιος εκλέγεται, μπορεί να έχει υποψήφιο κάποιον που μιλά για τουρκική μειονότητα.

Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε «βεβαίως, πώς δεν μπορούμε να έχουμε;». Διευκρίνισε πάντως, ότι κατά τη γνώμη του δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα.

Στην ίδια συζήτηση ο Ν. Φίλης υποστήριξε ότι στη Θράκη υπάρχει «μουσουλμανική μειονότητα με τρεις εκδοχές: τουρκογενείς που δηλώνουν Τούρκοι οι άνθρωποι, Πομάκοι και τσιγγάνοι».

Στο σχόλιο του παριστάμενου εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελου Συρίγου, ότι «ο υποψήφιος βουλευτής σας λέει διαρκώς ότι έχουμε τουρκική μειονότητα», ο Νίκος Φίλης απάντησε υποστηρίζοντας ότι «δεν λέει αυτό» και συμπλήρωσε ότι «οι άνθρωποι αυτοί ζητούν να γίνει απογραφή μειονοτήτων στην περιοχή».

Όταν, δε, ο Α. Συρίγος σημειώνει ότι «από το 1951 δεν γίνονται απογραφές μειονοτήτων στην Ελλάδα», ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ αφενός είπε ότι «η ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα των μειονοτήτων μιλά για απογραφές» και αφετέρου ότι «οι άνθρωποι αυτοί δεν ζητούν τίποτα παραπάνω από το να εφαρμοστεί η σύμβαση που έχει υπογράψει ο Γιώργος Παπανδρέου και δεν έχει κυρωθεί».

«Και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ειδικά αυτός που εξελέγη στη Ροδόπη λέει ότι υπάρχει τουρκική μειονότητα» επέμεινε ο Άγγελος Συρίγος με τον Νίκο Φίλη να του απαντά «σημασία έχει άλλο, ότι τον διώκουμε επειδή έχει μια άποψη».

Υπενθυμίζεται ότι ειδική αναφορά στις θέσεις του Νίκου Φίλη για το θέμα της μειονότητας στη Θράκη έκανε πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο σε ανάρτησή του σημείωσε ότι «στη Ροδόπη δεν κερδίσαμε εμείς αλλά το τουρκικό προξενείο».