field_kentriki_fotografia
Αλ. Τσίπρας: Κυβέρνηση τετραετίας και "σενάρια θερινής νυκτός"

Σύμφωνα με το «skai.gr» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θέτει τέλος στα σενάρια για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης ή για συνεργασία με την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, αφήνοντας όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

«Όλα αυτά είναι σενάρια θερινής νυκτός», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυριακάτικο Τύπο. Ο ίδιος δηλώνει βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως οι ιδέες περί οικουμενικής κυβέρνησης ή για νέες εκλογές αποτελούν «σενάρια 'αριστερής παρένθεσης'» τα οποία προωθούνται από εγχώρια συμφέροντα και «θα διαψευστούν».

Αναφερόμενος σε τυχόν συνεργασία με τον Βασίλη Λεβέντη, ο κ. Τσίπρας απαντά μεν ότι είναι διατεθειμένος να συναντηθεί με οποιονδήποτε πολιτικό αρχηγό ζητήσει κάποια επαφή, όμως αποσαφηνίζει ότι δεν υπάρχει προοπτική σταθερής σύμπραξης με την Ένωση Κεντρώων.

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός δήλωσε: «παρακολουθώ κι εγώ το τελευταίο διάστημα μία αστεία συζήτηση. Με διασκεδάζει, δεν μπορώ να πω, αλλά θα προτιμούσα να μη συμμετέχω στη συντήρηση μίας άνευ αντικειμένου συζήτησης».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι «απολύτως συμπαγή» και η σχέση του με τον Πάνο Καμμένο «εξαιρετική».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ενίσχυσης των τάξεων της συμπολίτευσης μέσα στο έτος με στελέχη από το κέντρο. Ο κ. Τσίπρας εκτιμά πως παρά την «αδιέξοδη» στάση του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, υπάρχουν δυνατότητες «διεργασιών και εξελίξεων».

Για την επικείμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται αισιόδοξος για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης μέσα στον Φεβρουάριο, και υπογραμμίζει πως «δεν χρειάζονται νέα μέτρα για να πιάσουμε τους στόχους του προγράμματος» για το 2016. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως το 2016 είναι έτος «επιστροφής», που θα φέρει την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θετικά πρόσημα ανάπτυξης από το δεύτερο εξάμηνο.

Ένα από τα κομβικά σημεία της πρώτης αξιολόγησης θα είναι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, όπου η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι επιδιώκει να εμποδίσει οιαδήποτε περικοπή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται πιο προσεκτικός, αποφεύγοντας να δεσμευτεί για μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ο πρωθυπουργός υπενθυμίζει πως το ποσό που απομένει για το στόχο εξοικονόμησης από το ασφαλιστικό για το 2016 είναι 600 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρώνοντας πως «δεν υπάρχει [...] υποχρέωση να βρεθούν αυτά τα χρήματα από περικοπές συντάξεων» ενώ προειδοποιεί ότι η Αθήνα δεν είναι διατεθειμένη να υποκύψει «σε παράλογες και άδικες απαιτήσεις».

Ερωτηθείς για τη δημιουργία κοινής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής, η οποία θα έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει χωρίς την άδεια ενός κράτους-μέλους, ο κ. Τσίπρας διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να προκύψουν «θέματα κυριαρχίας» στο Αιγαίο Πέλαγος.

Επαναλαμβάνει ακόμα την πάγια ελληνική πρόταση ότι η Ευρώπη «πρέπει να βρει το θάρρος» να ξεκινήσει τη διαδικασία απευθείας μετεγκατάστασης προσφύγων από το τουρκικό έδαφος, προτού περάσουν στην Ελλάδα, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους στα νερά.

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως ότι είναι «αναγκαίο» να ακολουθεί στην Ευρώπη μία πολιτική δημοσιονομικής χαλάρωσης ως αντιστάθμισμα για το κόστος που επιφέρει η φροντίδα για τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες.