Αλ. Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε τη συμφωνία με Γαλλία – Να αντισταθούμε στις επιλογές Μητσοτάκη

Αλ. Τσίπρας: Δεν αποδεχόμαστε τη συμφωνία με Γαλλία – Να αντισταθούμε στις επιλογές Μητσοτάκη

Την πρόθεσή του να μην υπερψηφίσει τη συμφωνία Ελλάδας Γαλλίας επιβεβαίωσε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην κοινή συνεδρίαση της ΚΟ και του πολιτικού συμβουλίου του κόμματός του καταγγέλλοντας μάλιστα την κυβέρνηση ότι θέλει να μετατρέψει τη χώρα σε «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο». Χαρακτήρισε δε σκάνδαλο τη συμφωνία με το Ισραήλ για τη δημιουργία εκπαιδευτικού κέντρου πιλότων στην Καλαμάτα ενώ έκανε λόγο για χάος και ανασφάλεια με αφορμή τις εξελίξεις με την πανδημία και την ακρίβεια στον τομέα της οικονομίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να επιρρίψει στην κυβέρνηση σχέσεις με τα ακραία ναζιστικά στοιχεία που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν τις συνθήκες που δημιούργησε η πανδημία παραγνωρίζοντας φυσικά το τι έγινε επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αλλά και το τι προηγήθηκε τις ανέλιξης του κόμματος του στις καρέκλες της εξουσίας. Η προσπάθειά του δε να ταυτίσει τη σημερινή κυβέρνηση με την ακροδεξιά ανέδειξε και την προσπάθειά του να σβήσει τα όσα έγιναν στο πρόσφατο παρελθόν όταν η ψήφος της Χρυσής Αυγής «δεν ήταν κάτι κακό».

Στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για τις εξελίξεις στην πανδημία και την κατάσταση που επικρατεί αναφορικά με το σχέδιο εμβολιασμού έκανε λόγο για χιλιάδες κρούσματα στα σχολεία και νέα lockdown για να υποστηρίξει πως ο έλεγχος έχει ξεφύγει και έφτασε στο ζήτημα της ακρίβειας μιλώντας για ανασφάλεια και φόβο μπροστά στα οικονομικά προβλήματα οικογενειών και επιχειρήσεων.

Φτάνοντας στο θέμα της συμφωνίας με τη Γαλλία ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε μεν για τους όρους και τις προϋποθέσεις που πρέπει να ισχύσουν για να υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ εν τούτοις στη συνέχεια ανέπτυξε μια συλλογιστική ο ίδιος και το κόμμα του θεωρούν πως αλλάζει η εξωτερική και η αμυντική πολιτική της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό πως υπεστήριξε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την εξωτερική του πολιτική μετατρέπει τη χώρα από πυλώνα ασφάλειας και ειρήνης στην περιοχή σε «δυτικό προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης» καταγγέλλοντας:

  • Τη συμφωνία με τη Γαλλία
  • Τη συνεργασία με τις ΗΠΑ (μίλησε μάλιστα για επ' αόριστον εκχώρηση δικαιωμάτων χωρίς ανταλλάγματα για τις βάσεις)
  • τη συνεργασία με το Ισραήλ για το εκπαιδευτικό κέντρο πιλότων στην Καλαμάτα (υποστήριξε πως αποτελεί σκάνδαλο)

Ο Αλέξης Τσιπρας κατέθεσε και την πρότασή του για τις σχέσεις με την Τουρκία δηλώνοντας πως θα στήριζε προσφυγή στη Χάγη λέγοντας μάλιστα πως θα μπορούσε να πειστεί η γείτονα χώρα αν λάμβανε ως αντίκρυσμα το ενδεχόμενο αναθεώρησης της τελωνειακής ένωσής της με την Ε.Ε.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά περιέγραψε την αντιπολιτευτική του τακτική. Όχι σε όλα προκειμένου να αποφεύγει εσωκομματικές εντάσεις και συγκρούσεις, υψηλοί τόνοι και εμφυλιοπολεμική ρητορική με αντιδεξιές κορώνες σε συνδυασμό με τα περί ανασφάλειας οργής και αγανάκτησης, ενδόμυχους πόθους στο πλαίσιο της δημιουργίας ενός νέου κύματος αγανακτισμένων.

Η στάση έναντι της συμφωνίας με τη Γαλλία πέραν των εσωκομματικών ισορροπιών (μέσα από τα όσα είπε έκλεισε το μάτι σε όλες τις πλευρές και τις τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ από τους δικαιωματιστές και του «no border» μέχρι τους γεφυροποιούς της προοδευτικής συμμαχίας) δείχνει και την απουσία αντιπολιτευτικού λόγου σε όλα τα επίπεδα δεδομένου ότι έφτασε στο σημείο να σχολιάζει τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ντόναλντ Τραμπ για τον οποίο ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε δηλώσει από τον Λευκό Οίκο:

«Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγιση του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποία αντιμετωπίζει την πολιτική ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό. Οι ΗΠΑ είναι μια εξαιρετικά σημαντική δύναμη και οι δυνατότητες τους να παρέμβουν για το καλό είναι εξαιρετικά σημαντικές. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η συνάντηση ήταν εξαιρετικά γόνιμη, δεν αισθάνθηκα ούτε μια στιγμή ότι απειλούμαι, αντιθέτως αισθάνθηκα ότι υπάρχει μια γόνιμη προοπτική, προκειμένου να παραμερίσουμε τις όποιες διαφορές μπορεί να υπάρχουν και να δούμε το κοινό έδαφος, που είναι πολύ σημαντικό για τις σχέσεις των δύο λαών μας, που είναι παραδοσιακές και ιστορικές και για τους κοινούς μας στόχους. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες».