Αιχμηρές απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Αιχμηρές απαντήσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Του Απόστολου Χονδρόπουλου

Ανεβαίνουν οι τόνοι στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ, με το ζήτημα του δημόσιου τομέα να βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης των δύο διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ.

Μιλώντας την Δευτέρα το πρωί στο Mega ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε αιχμηρές απαντήσεις στην «εκ των υστέρων», όπως τόνισε χαρακτηριστικά, κριτική που ασκεί ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στην πολιτική των απολύσεων που έγιναν από την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ υπήρξε ιδιαίτερα αιχμηρός απέναντι σε εσωκομματικούς επικριτές που "ενοχλούνται από τις οργανωτικές αλλαγές" που ο ίδιος ετοιμάζει στη ΝΔ.

«Μου κάνει εντύπωση που ακούω τώρα αυτά από τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη», επεσήμανε ο υποψήφιος Πρόεδρος της ΝΔ, σχολιάζοντας όσα δηλώνει το τελευταίο δεκαήμερο ο συνυποψήφιός του, με αποκορύφωμα την τελευταία συνέντευξη στην Real news. «Ένα πράγμα που πρέπει να αφήσουμε πίσω αν θέλουμε να πούμε ότι πάμε πραγματικά στη νέα εποχή είναι η πρακτική να ανακαλύπτουμε και να ασκούμε κριτική εκ των υστέρων. Εξ όσων θυμάμαι ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ήταν Πρόεδρος της Βουλής, ψήφισε όλες τις παρεμβάσεις και δεν είχε ασκήσει κάποια δημόσια, ούτε και κατ' ιδίαν, κριτική», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη θητεία του στην προηγούμενη κυβέρνηση σημείωσε ότι ανέλαβε ένα εξαιρετικά δύσκολο υπουργείο και δεν «έβγαλε την ουρά του απέξω».  «Δεν είπα ποτέ ότι ήμουν ευχαριστημένος με την πολιτική των απολύσεων, αλλά είναι τουλάχιστον άδικο να εστιάζεται όλη η πολιτική της διοικητικής μεταρρύθμισης στην απόλυση καθαριστριών», σημείωσε και αντέτεινε- «επειδή πρέπει να τα λέμε όλα», όπως είπε χαρακτηριστικά- ότι δεν είδε «πολλά στελέχη της ΝΔ τότε να επικροτούν την πολιτική που εγώ εφάρμοσα και οδήγησε στην απόλυση επίορκων, υποθέσεις που χρόνιζαν κ.ο.κ».

«Στεναχωριέμαι να ακούω στελέχη της ΝΔ να υιοθετούν εναντίον μου την κριτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ», τόνισε εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης, αποδίδοντας την κριτική αυτή στο γεγονός ότι μπορεί να ξεβολεύει τους λίγους. «Αν με τις προτάσεις μου ξεβολεύω το χθες των λίγων, αυτό σημαίνει ότι δυναμώνω το αύριο των πολλών», σχολίασε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «μπορεί να ενοχλούν οι οργανωτικές αλλαγές που ετοιμάζω».  Έκανε λόγο πάντως και για προσωπικές επιθέσεις σε βάρος του που «πολλές φορές ξεπερνούν και τα όρια της ευπρέπειας» από κάποιους που μπορεί να ανησυχούν "μη χάσουν τις καρέκλες τους ή για την προοπτική να αποκτήσουν κάποιες καρέκλες».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπάρχουν αρκετά ευκρινείς πολιτικές διαφορές μεταξύ του ιδίου και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, οι οποίες αποτυπώνονται στις προτάσεις και τις απόψεις τους για τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για την οργάνωση του κόμματος, ενώ δήλωσε πεπεισμένος ότι «όπως έκανα την έκπληξη και μπήκα στον β΄ γύρο, έτσι θα κάνω και τώρα την έκπληξη και θα κερδίσω».

Αναφερόμενος στη δική του υποψηφιότητα και το σχέδιό του για τη ΝΔ έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο κεντροδεξιό κόμμα που θα μπορεί να προτείνει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης για τη χώρα και στις επόμενες εκλογές θα αναμετρηθεί και θα κερδίσει τον Αλέξη Τσίπρα». Στήριξε δε την αισιοδοξία του στη δυνατότητα που, όπως τόνισε, έχει να διευρύνει τη ΝΔ σε καινούργια ακροατήρια και να την επανασυνδέσει με τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου, κρατώντας ταυτόχρονα ακέραιο τον κορμό της ΝΔ.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν υπάρχουν ακροδεξιοί, οι οποίοι βρίσκονται «πέραν των ορίων της ΝΔ». «Η ΝΔ έχει ένα δεξί όριο και ο δεξιός ψηφοφόρος αποτελεί ραχοκοκαλιά της, τόνισε, και αν θέλει να διευρυνθεί η ΝΔ και να γίνει κεντροδεξιά παράταξη πρέπει να μπορεί να συνυπάρχει ο παραδοσιακός δεξιός με τον μετριοπαθή κεντρώο»

Αναφερόμενος στο Ασφαλιστικό ξεκαθάρισε πως η ΝΔ δεν θα ψηφίσει καμία μείωση συντάξεων, επαναλαμβάνοντας πως η κυβέρνηση «δεν θα βρει βολικό δεκανίκι στην αντιπολίτευση για παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό». Υπογράμμισε ότι το πρόβλημα είναι της κυβέρνησης και εκείνη πρέπει να βρει τη λύση για να μην περικοπούν συντάξεις, ενώ δήλωσε κατηγορηματικά αντίθετος και με την πρόταση για αύξηση εισφορών, διερωτώμενος εάν η κυβέρνηση «καταλαβαίνει πως δουλεύει η πραγματική οικονομία»; «Οι μειώσεις των συντάξεων είναι αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.Η αύξηση των εισφορών είναι ακόμη ένας φόρος», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος εξέφρασε πολύ μεγάλη επιφυλακτικότητα, όπως είπε χαρακτηριστικά, για τις συζητήσεις περί οικουμενικής. «Ο κ. Τσίπρας αισθάνεται πάρα πολύ άνετα με τους 153 της κυβερνητικής πλειοψηφίας και με τον κ. Καμμένο. Εάν δεν καταφέρει να περάσει το μέτρα τότε θα πέσει η κυβέρνηση, θα παραιτηθεί ο κ. Τσίπρας, θα επιστρέψουμε στη Βουλή και θα δούμε αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού άλλης κυβέρνησης. Βολικό δεκανίκι όμως στις πολιτικές του κ. Τσίπρα η ΝΔ δεν πρόκειται να παράσχει, πολύ περισσότερο όταν ο κ. Τσίπρας επιμένει σε όλα τα άλλα μέτωπα πολιτικής να ασκεί μία πολιτική που μας βρίσκει ριζικά αντίθετους (π.χ. Παιδεία, θεσμοί κ.λπ.)».